Στην Καμπούλ έφθασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι για επείγουσες συνομιλίες με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, καθώς πλησιάζει η διορία της 31ης Οκτωβρίου για τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που θα επιτρέψει την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την εκπνοή της ΝΑΤΟϊκής αποστολής το 2014.
Ζητούμενο της αμερικανικής διπλωματίας είναι να δώσει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχεδόν επί ένα χρόνο και προσκρούουν σε ζητήματα της αφγανικής εθνικής κυριαρχίας, προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Χαμίντ Καρζάι, ωστόσο, δηλώνει ότι μπορεί να περιμένει έως τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2014, γεγονός το οποίο επιδεινώνει περισσότερο το κλίμα στη σχέση του με τις ΗΠΑ που έχει γίνει πλέον ταραχώδης.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «κλείσει» η συμφωνία έως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά οι συζητήσεις έχουν «κολλήσει» εξαιτίας από τη μία πλευρά της απαίτησης Καρζάι για αμερικανικές εγγυήσεις σχετικά με μελλοντική ξένη παρέμβαση, και από την άλλη της αμερικανικής απαίτησης η δύναμη που θα παραμείνει μετά το 2014 να μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και των ανταρτών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξιδεύουν με τον Τζον Κέρι στην Καμπούλ δήλωσαν στους δημοσιογράφους αισιόδοξοι ότι θα τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη «Διεθνή Συνθήκη για την Ασφάλεια» έως την 31 Οκτωβρίου, ωστόσο το διαρκές αδιέξοδο προκαλεί αμφιβολίες εάν όντως μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη λήξη της διορίας.
Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά το 2014.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει την αποτυχία σύναψης της διμερούς συμφωνίας θα καταστήσει πιο δύσκολο τον προγραμματισμό των επόμενων φάσεων της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και μπορεί να διαβρώσει την αποφασιστικότητα των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων που εξετάζουν να διατηρούν στρατεύματα σε εκπαιδευτικό ρόλο.
Χωρίς την Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο ΝΑΤΟϊκά κράτη-μέλη να διατηρήσουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα διατηρήσει τη δύναμη των 800 ανδρών για την οποία είχε δεσμευτεί. «Αυτός είναι ο λόγος που πιέζουμε» εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον Τζον Κέρι στο ταξίδι στην αφγανική πρωτεύουσα.
Ο ίδιος αποσαφήνισε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν σκοπεύει σε αυτή την επίσκεψη να «κλείσει» τη συμφωνία, αλλά να οικοδομήσει το μομέντουμ για την επιτυχή συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η ατμόσφαιρα των συνομιλιών έχει βαρύνει εξαιτίας και των πρόσφατων οργισμένων δηλώσεων του Χαμίντ Καρζάι για την «οδύνη» που έχουν προκαλέσει στους Αφγανούς οι ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, σχόλια που προκάλεσαν την αντίδραση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που υπενθύμισε το φόρο αίματος που έχουν πληρώσει οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Σχεδόν 3.390 στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν μετά την αμερικανική επέμβαση που συμπλήρωσε 12 χρόνια στις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2.146 άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων.