Πυρά από τη Λιβύη δέχθηκε το πλοιάριο που ναυάγησε ανοικτά της Μάλτας – Δράση για τους πρόσφυγες ζητούν Ρώμη και Βαλέτα
Ενώ ακόμη δεν έχουν φτάσει όλα τα φέρετρα για τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας στα ανοικτά της Λαμπεντούζα που συγκλόνισε την Ευρώπη, σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες των μεταναστών που επιβίωσαν από το νέο ναυάγιο με πλοιάριο που ερχόταν από τη Λιβύη και βυθίστηκε στα μεταξύ Μάλτας και Σικελίας. Επιζώντες αναφέρουν πως Λίβυοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον του σκάφους πριν αυτό βυθιστεί.
Ο απολογισμός των νεκρών φτάνει την Κυριακή τους 34. Άμεση δράση από την ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων ζητούν Ιταλία και Μάλτα, λέγοντας πως η Μεσόγειος «γίνεται νεκροταφείο».
Σύροι πρόσφυγες αφηγήθηκαν σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε δημοσιογράφους ότι έγιναν στόχος πυρών κατά τον απόπλου τους από τις λιβυκές ακτές, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ Ιταλίας και Μάλτας.
Το πλοιάριο είχε αποπλεύσει από την Ζουάρα της Λιβύης, μια κοινότητα που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία. Ορισμένοι από τους επιζώντες, που φιλοξενούνται στη Μάλτα και τη Λαμπεντούζα, είπαν ότι λίγο μετά τον απόπλου το πλοίο έγινε στόχος πυρών. Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επικαλούμενη τις δηλώσεις αυτές, έκανε λόγο για «αρκετούς τραυματίες», εκτιμώντας ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν «πιθανότατα παραστρατιωτικοί».
Ο Μολχάκε Αλ Ροάρσαν, ένας Σύρος 22 ετών, που μίλησε στην La Stampa από τη Βαλέτα της Μάλτας, βεβαίωσε ότι «τρεις νέοι τραυματίστηκαν δύο στα χέρια και ένας στα πόδια», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το επεισόδιο αυτό να συνδέεται με κάποια διένεξη μεταξύ αντίπαλων ομάδων διακινητών.
«Έγινε ένας λυσσαλέος καυγάς, με φωνές στον ασύρματο και στο τηλέφωνο, με κάποιον που απαιτούσε να επιστρέψουμε, όμως ο καπετάνιος δεν σταμάτησε», είπε.
Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύει και η Repubblica, σημειώνοντας ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν πιθανότατα από «μια λιβυκή περίπολο που ανήκε προφανώς σε μια άλλη εγκληματική οργάνωση».
Το ιταλικό πρακτορείο Ansa από την πλευρά του επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών που έκαναν λόγο για «δύο νεκρούς» από τα πυρά των Λίβυων. «Πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, πάνω στο πλοίο επικρατούσε πανικός, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καλυφθούν» είπε ένας μάρτυρας.
Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύουν και οι Times of Malta, οι οποίοι επικαλούνται μαρτυρίες επιζώντων από το ναυάγιο, σύμφωνα με τις οποίες ο λόγος για τον οποίο ανατράπηκε το σκάφος ήταν η θαλάσσια καταδίωξη από ένοπλους Τυνήσιους.
Ο πλοίαρχος, ένας Τυνήσιος τον οποίο υπέδειξαν οι επιζώντες, έχει συλληφθεί από τις αρχές της Μάλτας. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και περίπου 30 Παλαιστίνιοι, όσοι επιβιβάστηκαν στη Ζουάρα έπρεπε να καταβάλουν 1.000 δολάρια.
Για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Αίγυπτο η «χρέωση» ήταν υψηλότερη και κυμαινόταν μεταξύ 3.000 – 4.000 δολαρίων.
«Πρέπει να γίνει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει τίποτε παραπάνω» είπε, ενδεικτικά, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Σε ανάλογο κύμα μήκους και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ: «Δεν ξέρω πόσοι πρέπει να πεθάνουν στην θάλασσα πριν γίνει επιτέλους κάτι», είπε.