Θετικά αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα την αλλαγή σελίδας στην Αίγυπτο, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Χοσνι Μουμπάρακ από τις μαζικές διαδηλώσεις των Αιγύπτιων. Ο διεθνείς ηγέτες θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις και μια δημοκρατική κυβέρνηση που θα εκφράζει τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού.
ΕΕ – Κάθριν Άστον: Ο Μουμπάρακ “άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού”
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του Αιγυπτίου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ “άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού” και ότι κατ’αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για “πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις”.
Με την παραίτησή του “άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις”, αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.
Η Άστον προσθέτει ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο.
Επίσης σημειώνει ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
“Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες (…) του λαού” της Αιγύπτου, προσθέτει.
“Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας”, καταλήγει.
Πρόεδρος Ευρωκοινοβούλιου: Η αρχή του δρόμου προς την μόνιμη αλλαγή
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ μετά από την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί δήλωσε: “Είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου δρόμου προς την μόνιμη αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό τώρα να προστατευθούν οι καρποί της ελευθερίας που κατακτήθηκε”.
“Η απόφαση που έλαβε ο κ. Μουμπάρακ θα διευκολύνει τη δημοκρατική μετάβαση χωρίς νέες βιαιότητες” πρόσθεσε ο κ. Μπούζεκ και επισήμανε “ο αιγυπτιακός λαός επιθυμεί την διάλυση του παλαιού καθεστώτος”.
“Εμείς στην Ευρώπη θα εκτιμήσουμε τα προσεχή βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών με πρώτο την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τον τερματισμό του εκφοβισμού των δημοσιογράφων, των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ατόμου και των πολιτικά διαφωνούντων” τόνισε ο κ. Μπούζεκ επισημαίνοντας τέλος ότι είναι πολύ σημαντικό “ο στρατός να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην δημοκρατική διαδικάσια”.
Α. Μέρκελ: Να τηρηθούν οι συμφωνίες με Ισραήλ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτούμενος προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στο λαό της Αιγύπτου και επισήμανε ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα πρέπει να τιμηθούν.
“Σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς”, τόνισε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: “Παρακολουθούμε όλοι τη μεγάλη αλλαγή. Συμμεριζόμαστε τη χαρά του αιγυπτιακού λαού, των εκατομμυρίων πολιτών που βγήκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους της Αιγύπτου”.
Σαρκοζί: Έκκληση για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε, σήμερα, την “αναγκαία αλλά και θαρραλέα” απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από 30 χρόνια προεδρίας του στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές “θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια” επιτρέπονταν την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.
“Η Γαλλία καλεί όλους τους Αιγύπτιους, να συνεχίσουν χωρίς βία την πορεία τους προς την ελευθερία”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του γάλλου προέδρου, που χαρακτήρισε την αλλαγή στην Αίγυπτο ως “ιστορική στιγμή” για τη μεγάλη αυτή χώρα.
Αγγλία: Ευχές για μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα
-Από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια “ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα” .
“Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτό που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμερον.
Ισραήλ: Ομαλή δημοκρατική μετάβαση – τήρηση συμφωνίας του 1979
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να είναι ομαλή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ.
“Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά”, υπογράμμισε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
“Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέρονται και των δύο χωρών και αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής”, πρόσθεσε.
Παρ’ όλ’ αυτά υπογράμμισε ότι “οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ”, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι “έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες” που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ.
Μπαν Γκι-Μουν: Εκ νέου έκκληση για ομαλή μετάβαση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μία “διαφανή, ειρηνική και ομαλή” μετάβαση στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
“Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν.
Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν καλεί να ξεκινήσει η μετάβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι “προφανώς απογοητευμένος” από τους ηγέτες του.
Χαμάς: Αρχή νίκης της επανάστασης
Και η Χαμάς χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως “την αρχή της νίκης της επανάστασης”, την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.
“Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.
“Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος” της Ράφα, πρόσθεσε.
Κατάρ: Θετικό βήμα
Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα.
“Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή”, αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.
Τουρκία – Ιράν
Η Τουρκία, με διαδικτυακή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζει πως η παραίτηση Μουμπάρακ θα βοηθήσει στην ανάδειξη ενός νέου “συστήματος” που θα απαντά στα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού.
Από την πλευρά του το Ιράν εκτιμά ότι οι Αιγύπτιοι κατάφεραν “μια πολύ μεγάλη νίκη” εξαναγκάζοντας τον Χόσνι Μουμπάρκ σε παραίτηση.
Πανηγύρια και των “αδελφών” Τυνήσιων
Με έκρηξη χαράς υποδέχτηκαν οι Τυνήσιοι την αποχώρηση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ.
Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους με πανώ και σημαίες και πανηγύρισαν τη νίκη των “αδελφών Αιγύπτιων”.
Ιορδανία – Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Μάθημα για πολλά αραβικά καθεστώτα
Από το Αμάν το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραίτηση του αιγύπτιου προέδρου “θα πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για πολλά αραβικά καθεστώτα που ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με αυτές του Μουμπάρακ κατά των λαών τους”.
“Ο Μουμπάρακ έφυγε χάρη στη θέληση του μεγάλου αιγυπτιακού λαού και η αποχώρησή του σημαίνει και το τέλος της αδικίας και της διαφθοράς” προστίθεται στην ανακοίνωση.
Λατινική Αμερική
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας αναφέρει ότι η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κλίμα ειρηνικό”.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα ότι η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 11 Φεβροαρίου 2011, 20:22
Διαβάστε επίσης: