«Η Ευρώπη απομακρύνεται καθημερινά από την Τουρκία», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι έχουν κουραστεί να είναι αποξενωμένοι» από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση της χώρας του που ακόμη δεν έχει λάβει το καθεστώς μέλους στην Ένωση, έπειτα από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων.
«Το ενδιαφέρον των Τούρκων για την ένταξη μειώνεται καθημερινά», πρόσθεσε ο Μπαγίς.
Στον λογαριασμό του στο twitter επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια του μπαϊραμιού.
«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η έκθεση δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της γιορτής μας», κατήγγειλε ο ίδιος.
Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, που ξεκίνησαν το 2005 αλλά έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια εξαιτίας του Κυπριακού και των επιφυλάξεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι, σημειώνει η Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη να επιβεβαιώσουν σε συμβούλιό τους στις 22 Οκτωβρίου τη δέσμευση του Ιουνίου ότι θα ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο.
Όμως ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα πρέπει να παραμείνει πρωταρχικό κριτήριο της προσέγγισης της χώρας στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση επικρίνει τη χρήση υπερβολικής βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων του Ιουνίου και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ενισχύσει τον έλεγχο στην αστυνομία.
«Η χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία και η έλλειψη διαλόγου στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Μαΐου-Ιουνίου έχουν προκαλέσει ανησυχία», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να προαχθεί ο διάλογος σε όλο το πολιτικό φάσμα και γενικότερα στην κοινωνία, αλλά και να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη», προσθέτει η έκθεση.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει κάποιες έρευνες για τη συμπεριφορά της αστυνομίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ την κάλεσε να προχωρήσει με τα σχέδιά της να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ελέγχου της αστυνομίας.
Παρά τις επικρίσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, αλλά και την ανακοίνωση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα μεταρρυθμίσεων με στόχο να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.