Μνημείο Ιαπώνων πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου βρίσκονται θαμμένοι και εγκληματίες πολέμου, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιτάκα Σίντο, μαζί με περισσότερους από 100 βουλευτές.
Η κίνηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κίνας, η οποία κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι με τις επισκέψεις επισήμων στο Μνημείο Γιασουκούνι υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και προσπαθεί να ανατρέψει το μεταπολεμικό στάτους κβο.
Οι επισκέψεις των ιαπώνων αξιωματούχων στο Γιασουκούνι, με αφορμή φθινοπωρινό φεστιβάλ, έρχονται μία ημέρα μετά την τρίτη κατά σειρά προσφορά του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίζο Άμπε στο μνημείο μετά την επιστροφή του στον πρωθυπουργικό θώκο, μολονότι δεν μετέβη εκεί αυτοπροσώπως.
Ο κ. Άμπε απέφυγε την επίσκεψη για να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων της Ιαπωνίας τόσο με την Κίνα όσο και με τη Νότια Κορέα, θύματα του ιαπωνικού μιλιταρισμού την περίοδο πριν από την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους το 1945.
«Το Μνημείο Γιασουκούνι είναι σύμβολο και πνευματικό εργαλείο του ιαπωνικού μιλιταρισμού», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίγκ από το Πεκίνο.
«Καθαγιάζει τερατώδη εγκλήματα κατά των λαών της Ασίας, μεταξύ αυτών και όσα διαπράχθηκαν στην Κίνα από 14 εγκληματίες πολέμου πρώτης γραμμής. Πρόκειται για μείζον ζήτημα αρχής το οποίο αφορά τη βάση των σχέσεων Κίνας και Ιαπωνίας», κατέληξε η κ. Τσουνγίγκ.
Στο μνημείο, εκτός των απλών στρατιωτών, τιμώνται και καταδικασθέντες από δικαστήριο των Συμμάχων ως εγκληματίες πολέμου.
«Επισκέφθηκα το μνημείο σαν ιδιώτης», ανέφερε πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιαπωνίας, του οποίου ο παππούς αναφέρεται ανάμεσα στους πεσόντες.
«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να ανάγεται σε διπλωματικό ζήτημα», κατέληξε.
Οι σινοϊαπωνικές σχέσεις επισκιάζονται για χρόνια από την κατά το Πεκίνο άρνηση της Ιαπωνίας να αναγνωρίσει τις θηριωδίες τις οποίες διέπραξαν οι στρατιώτες της στην Κίνα μεταξύ του 1931 και του 1945.