Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, κάλεσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να παραιτηθεί επειδή “ταπείνωσε” τη χώρα στην υπόθεση της Λεονάρντα Ντιμπράνι, της 15χρονης Ρομ μαθήτριας που απελάθηκε από τη Γαλλία.
“Ο πρώτος που θα έπρεπε να παραιτηθεί, δεν είναι ο (υπουργός Εσωτερικών) Μανουέλ Βαλς”, δήλωσε η Λεπέν προς το τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2. “Είναι προφανώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή ταπείνωσε τη Γαλλία με τέτοιο τρόπο ώστε (ο πρόεδρος) δεν έχει πια κανένα κύρος”, πρόσθεσε.
“Είδαμε πόσο αδύναμο, πόσο εύθραυστο είναι το πρόσωπο αυτό που, υπό την πίεση μερικών αριστεριστών φοιτητών, έφτασε να παραβιάσει όχι μόνο διοικητικές αποφάσεις, αλλά και το νόμο”, κατήγγειλε η Λεπέν προσθέτοντας: “Φτάσαμε στον πάτο”.
Χθες ο Ολάντ κατηγορήθηκε άλλη μια φορά για αναποφασιστικότητα όταν παρενέβη στην υπόθεση της Λεονάρντα χωρίς να επωφεληθεί της ευκαιρίας για να παρουσιάσει μια σαφή γραμμή σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και αφήνοντας στην πρώτη γραμμή το φιλόδοξο υπουργό του επί των Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.
Η απόφασή του να επιτρέψει στην Λεονάρντα, μια 15χρονη μαθήτρια Ρομ που απελάθηκε στο Κόσοβο με την οικογένειά της η οποία βρισκόταν στη Γαλλία χωρίς τα κατάλληλα χαρτιά, να επιστρέψει μόνη της στη Γαλλία, φάνηκε ακατανόητη και προκάλεσε κατακραυγή.
Η επίθεση της οποίας έπεσε θύμα η οικογένεια χθες, Κυριακή, στη Μιτροβίτσα, αν και φαίνεται να αφορά ιδιωτική υπόθεση, μοιάζει να ενισχύει αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιστρέψει ολόκληρη η οικογένεια.
“Να γιατί δεν δέχθηκα να επιστρέψω μόνη μου στη Γαλλία. Εδώ δεν είμαστε ελεύθεροι, μας επιτέθηκαν επειδή το Κόσοβο είναι μια χώρα ξένη για μας”, δήλωσε η Λεονάρντα.
Η μητέρα της βρίσκεται στο νοσοκομείο αφού δέχθηκε ένα χαστούκι, αλλά οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κανένα σοβαρό τραύμα, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.
Ωστόσο, παρουσιάζοντας την απόφασή του ως μια χειρονομία ανθρωπιάς, ο γάλλος πρόεδρος επέλεξε “το πιο απίθανο από τα σενάρια”, σχολίασε χθες η “Λιμπερασιόν”.
“Το συναίσθημα είναι θεμιτό, αλλά όταν είναι κανείς αρχηγός του Κράτους, δεν πρέπει να συγχέει το συναίσθημα και το κυβερνητικό καθήκον, το καθήκον της εξουσίας”, δήλωσε ο κεντρώος ηγέτης Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Η σύλληψη της Λεονάρντα από την αστυνομία στη διάρκεια εκδρομής του σχολείου της στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε προγραμματισθεί η απέλαση ολόκληρης της οικογένειάς της στο Κόσοβο, προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε ένα τμήμα της αριστεράς και διαδηλώσεις χιλιάδων μαθητών.
Ωστόσο, μολονότι μια διοικητική έρευνα κατέληξε το Σάββατο στο συμπέρασμα ότι έγινε “σφάλμα εκτίμησης” αναφορικά με τις συνθήκες αυτής της απέλασης, υπογράμμιζε επίσης ότι έγινε αυστηρή εφαρμογή του νόμου.
Η αίτηση ασύλου της οικογένειας Νιμπράνι “απορρίφθηκε επτά φορές και περιείχε παραπλανητικά έγγραφα”, υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στη “Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς”.
Υποστηρικτής της αυστηρότητας στη διαχείριση των θεμάτων της παράνομης μετανάστευσης, ενώ η αριστερά είναι παραδοσιακά έτοιμη να κινητοποιηθεί υπέρ των μεταναστών “χωρίς χαρτιά”, ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε άλλη επιλογή παρά να σπεύσει σε βοήθεια του Ολάντ χαιρετίζοντας την “πράξη γενναιοδωρίας” του.
Όμως επωφελήθηκε επίσης της ευκαιρίας για να εκθέσει τη γραμμή του και να υπογραμμίσει πως “το συναίσθημα δεν μπορεί να είναι η μοναδική πυξίδα μιας πολιτικής”.
“Η Γαλλία παραμένει μια χώρα μετανάστευσης, αυτή είναι η ιστορία της. Όμως για να παραμείνει αυτή η μετανάστευση μια ευκαιρία, πρέπει να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές. Οι ξένοι, ακόμη και οικογενειακώς, ακόμη και με παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, από τη στιγμή που δεν έχουν πλέον δικαίωμα παραμονής, πρέπει να φεύγουν από τη χώρα”.
“Πώς να δεχθεί κανείς η αίτηση ασύλου να μην είναι παρά ένα πρόσχημα για να παραμείνει κανείς στη Γαλλία;”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δέχεται επικρίσεις από την αριστερά επειδή δήλωσε πως οι Ρομά έχουν “την τάση να επιστρέφουν στη χώρα τους” επειδή οι περισσότεροι δεν νοιάζονται και πολύ να ενταχθούν, χαίρει μιας δημοτικότητας που έρχεται σε αντίθεση με τη δυσπιστία που αντιμετωπίζει η εκτελεστική εξουσία.
Σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ενέκριναν τη θέση του Βαλς στην υπόθεση της Λεονάρντα.
Αντιθέτως, η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ παραμένει τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο σημείο της, στο 23%, και αυτή του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό βρίσκεται στο 28%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP.
“Είμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινή γνώμη τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημοκρατικής τάξης, της πειθαρχίας”, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιολόγος Ρολάν Κερόλ.