«Το αδιέξοδο στο Βερολίνο καθιστά την Ευρώπη ακυβέρνητη», υποστηρίζει μάλιστα η βελγική εφημερίδα De Tijd σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αμελητέο γεγονός, στο βαθμό που δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό στη Γερμανία.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου και μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην είναι στην ατζέντα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και πάλι σημαντικές επαφές στο περιθώριο των εργασιών με σκοπό να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεπώς πρέπει να σταματήσει η φημολογία περί νέων μέτρων και νέου μνημονίου που θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία της χώρας.
Ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος που τείνει να επικρατήσει στις Βρυξέλλες εξαιτίας του χάσματος απόψεων στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος εμφανίστηκε μετά το πέρας του πρόσφατου Eurogroup απογοητευμένος από την ασυμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν πάντως το πρόβλημα της ανεργίας και ευρύτερα την οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου δηλαδή να εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, επισημαίνοντας ως σημαντικό βήμα προόδου, την υιοθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 15 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί στο ζήτημα της μετανάστευσης και οι ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόληψη τραγικών συμβάντων, όπως αυτό της Λαμπεντούζα προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Ρομπάι και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση της Frontex καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν μια ομάδα χωρών, κυρίως της Μεσογείου και ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία.