Λόγο για ανάγκη άμεσης «πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης» στα κατεχόμενα της Κύπρου, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ επέκρινε τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους για έλλειψη βούλησης, ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
Για την αντικατάσταση του πρεσβευτή της Τουρκίας στα κατεχόμενα είπε πως, έτσι κι αλλιώς, ο απερχόμενος πρεσβευτής δεν επρόκειτο να υπηρετήσει «για μεγάλο διάστημα» και ότι ο νέος πρεσβευτής ορίστηκε για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων.
Ο Αχ. Νταβούτογλου μίλησε χθες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εξελίξεις σχετικά με τα κατεχόμενα.
Ως προς το ζήτημα του πρεσβευτή, είπε πως ο απερχόμενος Καγιά Τουρκέν «είναι από τους πολύτιμους πρέσβεις μας. Υπηρέτησε επί τέσσερα χρόνια στη Λισαβόνα. Ήδη, σχεδιάζαμε να υπηρετήσει για πολύ σύντομο διάστημα στην Κύπρο. Είναι πολύ σπάνιο οι πρέσβεις μας να υπηρετούν σε πόστο στο εξωτερικό για πέντε χρόνια. Γι αυτό μην εκληφθεί ως τιμωρία του κ. Τουρκμέν. Είναι πολύ καλός ειδικός σε θέματα ΕΕ».
Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, είπε ότι «η αλλαγή του πρεσβευτή δεν είναι θέμα προσωπικό και επίσης καθόλου πρωτόγνωρο. Διορίσαμε έναν γραφειοκράτη μας, που πιστεύουμε ότι είναι ειδικός για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Και αυτό δεν γίνεται πρώτη φορά. Την περίοδο 1987-1991 είχε οριστεί πρεσβευτής ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ερτουγρούλ Κουμτζούγολου. Το 1991-1995 ορίστηκε ο Τζαχίτ Μπαγιάρ, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών».
Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα και τα γενικότερα «δομικά», όπως είπε, ζητήματα των κατεχομένων και επισήμανε ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να γίνει επειγόντως οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση στην ΤΔΒΚ. Εάν δείτε τον εσωτερικό κανονισμό της βουλής, θα δείτε ότι αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι αρμοδιότητες του προέδρου και του πρωθυπουργού είναι σε τέτοιο βαθμό περίπλοκες που όταν υπάρχει πρόβλημα όλοι κάνουν πίσω, αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όλοι κάνουν ταυτόχρονα χρήση αρμοδιοτήτων. Αυτό πρέπει να επανεξεταστεί. Τα συνδικάτα έχουν μεγάλο ρόλο. Τα συνδικάτα δεν μπορούν να αποφασίζουν την εκπαιδευτική πολιτική μίας χώρας. Στην Κύπρο, όμως, συμβαίνει αυτό».
Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους των τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι «η ΤΔΒΚ είναι χώρα με δημοκρατική διακυβέρνηση. Εάν υπάρχει μία τουρκοκυπριακή οικονομία, που συρρικνώθηκε το 2008 κατά 3,4% και το 2009 κατά 5,8%, εδώ έχει μερίδιο ευθύνης το κόμμα τής εκεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν εξουσία. Εάν κάνανε αυτοκριτική και έλεγαν ότι είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε αυτό δεν θα είχε εξελιχθεί σε υπόθεση της Τουρκίας. Πρέπει κάποιος να έλεγε “είμαι υπεύθυνος”».
Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «εδώ και δεκαετίες, αλλά και όσο είμαι εγώ υπουργός, το Υπουργείο μας εργάστηκε περισσότερο από όλα τα θέματα για το Κυπριακό. Το κάνουμε για τους εκεί ομογενείς μας. Το κάναμε και για ομογενείς μας σε άλλες χώρες. Κάνουμε τον ίδιο αγώνα και για τη Βοσνία. Καταβάλλουμε την προσπάθεια αυτή για κάθε κοινότητα για την οποία αισθανόμαστε ιστορικό χρέος» και σημείωσε πως «η ΤΔΒΚ, όπως ακριβώς έχει μία ισχυρή δημοκρατική πολιτική δομή, πρέπει να αποκτήσει στον ίδιο βαθμό ισχυρή οικονομική δομή».
Αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις λέγοντας ότι «στη διαδήλωση διατυπώθηκαν ύβρεις εναντίον της Τουρκίας που δύσκολα θα διατύπωνε κανείς εναντίον κάποιου εχθρού. Εάν μία έστω μικρή ομάδα βγαίνει και μας βρίζει και οι υπόλοιποι μένουν απαθείς, εμείς έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε το λόγο».
Αναφερόμενος στις οικονομικές διαστάσεις, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:
«Το 2002 οι εξαγωγές της ΤΔΒΚ ήταν 45 δισ. δολάρια, σήμερα είναι 90 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές της το 2002 ήταν 309 εκατομμύρια λίρες και σήμερα 1,5 δισ. δολάρια. Όταν μία χώρα κάνει εξαγωγές και αντίστοιχα αυξάνονται οι εισαγωγές της, αυτό σημαίνει ότι έχει έσοδα. Εάν πάρουμε υπόψη το εμπάργκο, η συμβολή της Τουρκίας αυξάνεται συνεχώς. Το 2004 ήταν 400 εκ λίρες και σήμερα 914 εκ. λίρες. Τώρα θα μεταφέρουμε νερό στην ΤΔΒΚ. Το 83,4 της οικονομικής βοήθειας καλύπτει τις μισθοδοσίες. Και το έλλειμμα αυξάνεται συνεχώς. Το 2002 ήταν 79 εκ λίρες και σήμερα έφτασε τα 544 εκ. λίρες. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αιώνια. Στην Τουρκία, όμως, ο μέσος όρος μισθού δημοσίου υπαλλήλου είναι 1.700 λίρες, στην Κύπρο όμως είναι 3.000 λίρες. Στην Τουρκία, όταν συνταξιοδοτηθείτε, ο μισθός σας μειώνεται. Στην ΤΔΒΚ, όμως, ο μέσος μισθός συνταξιούχου είναι 4.000 λίρες. Λένε ότι αυτό οφείλεται σε αυτούς που έρχονται από την Τουρκία. Πολύ λίγοι είναι οι εκ Τουρκίας δημόσιοι υπάλληλοι».