Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα πορτογαλικά ταχυδρομεία κατά της ιδιωτικοποίησής τους και για της υποβάθμισης, όπως λένε, των συνθηκών εργασίας τους.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα στην απεργία συμμετείχε το 80% του προσωπικού, όμως η διοίκηση των ταχυδρομείων (CTT) κατεβάζει το ποσοστό κατά πολύ, στο 24%.
Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια επιχείρηση, να μειώσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014. Μέσα σε ένα έτος, τα ταχυδρομεία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 993 θέσεις.
«Θέλουμε να παλέψουμε για να υπερασπισθούμε το δημόσιο συμφέρον», καθώς «η κυβέρνηση θέλει να πωλήσει μία κερδοφόρα επιχείρηση», δήλωσε ο Βίτορ Ναρσίσου, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα ταχυδρομεία.
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου την πρόθεσή της να θέσει προς πώληση μέσω του χρηματιστηρίου το 70% του κεφαλαίου των ταχυδρομείων έως τα τέλη του έτους.
Τα πορτογαλικά ταχυδρομεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων για την ιδιωτικοποίηση των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνήσει με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) τον Μάιο του 2011.
Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι δήλωσε πως οι πορτογαλικές τράπεζες ήδη έχουν επιστρέψει 730 εκατ. ευρώ από το κεφάλαιο που χορήγησε το κράτος στον τομέα, καθώς και 445 εκατ. ευρώ σε τόκους.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανησυχεί για τις πορτογαλικές τράπεζες ή να σκέπτεται πως αυτές θα έχουν ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια», διαβεβαίωσε παράλληλα, μιλώντας στη Βουλή.
«Τα χρήματα προς τις τράπεζες δεν χαρίστηκαν. Οι τόκοι που αποπληρώθηκαν ήταν πολύ υψηλότεροι από το κανονικό», πρόσθεσε.
Το πορτογαλικό κράτος διέθεσε συνολικά 7,25 δισεκ. ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες BCP, BPI και Banif, καθώς και στην κρατική CGD, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Ο Φερνάντου Φαρία ντε Ολιβέιρα, πρόεδρος της Πορτογαλικής Ένωσης Τραπεζών, επιβεβαίωσε πως οι τράπεζες της χώρας δεν έχουν επί της αρχής την ανάγκη να προσφύγουν στο ταμείο ανακεφαλαιοποίησης, καθότι «η οικονομία δεν επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα “κακά” δάνεια».