Ασάφεια επικρατεί, σύμφωνα με αναλυτές, ως προς το πολιτικό μέλλον της έως τώρα υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας και γνωστής για τις συχνές εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα τοποθετήσεις της, Μαρίας Φέκτερ, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό, κι ήδη συζητούνται συγκεκριμένα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής των υπουργείων.
Είναι κοινό μυστικό πως μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια και στην κορύφωση της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα και το ευρώ, η Φέκτερ δεν έχανε ευκαιρία να τοποθετείται στο θέμα του χρέους, στις υποχρεώσεις και στα “πρέπει” για την Ελλάδα σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχοντας συχνά άμεση απήχηση στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Η σχέση της προερχόμενης από το Λαϊκό Κόμμα υπουργού Οικονομικών και του αρχηγού του, του ως τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, εμφανίζεται διαταραγμένη από καιρό ενώ φέρεται να εκλείπει οποιαδήποτε βάση συζήτησης μεταξύ τους, με την κυρία Φέκτερ να μην γνωρίζει το παραμικρό για το πολιτικό της μέλλον, αν δηλαδή θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, θα μετακινηθεί στο Δικαιοσύνης ή στο Άμυνας, ή σε μια τέταρτη, και πλέον πιθανή, περίπτωση, θα βρεθεί στη Βουλή ως απλό μέλος της.
Όπως ακούγεται, τα πρόσωπα από το Λαϊκό Κόμμα που θα καλύψουν τα υπουργεία που του αναλογούν στη νέα κυβέρνηση —της οποίας μάλιστα ο αριθμός των μελών αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερος από τον μέχρι τώρα, των συνολικά 18 υπουργών και υφυπουργών— θα επιλέξει αποκλειστικά και μόνον ο αρχηγός του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος φέρεται αναποφάσιστος ως προς το ποιο υπουργείο προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος: αν παραμείνει στο Εξωτερικών ή αν αναλάβει το Οικονομικών ή το Οικονομίας.
Η κλονισμένη σχέση του αρχηγού του κόμματος με τη Μαρία Φέκτερ ανάγεται σε εσωκομματική αναμέτρησή τους πριν από ένα και πλέον χρόνο, όταν εκείνη φρόντισε να γίνει θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης η πρόθεση του κ. Σπίντελεγκερ να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν αποκλείεται τώρα με το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος να της στοιχίσει τη θέση της σε αυτό.
Ήδη με μια πρόσφατη κίνησή του την περασμένη εβδομάδα και παρά την διακηρυγμένη υποστήριξή της από την οργάνωση γυναικών του Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σπίντελεγκερ αντιτάχθηκε στην εκλογή της κυρίας Φέκτερ σε πρώτη αντιπρόεδρο της νέας Βουλής, προωθώντας στη θέση αυτή τον έμπιστό του Κάρλχαϊντς Κοπφ.
Η ίδια διακηρύττει την αφοσίωσή της στο κόμμα και την προθυμία της να αναλάβει καθήκοντα εκεί που θα της ζητηθούν, αναλυτές πάντως θεωρούν πως μια μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο —το τρίτο στη σειρά καθώς προϋπήρξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και υπουργός Εσωτερικών— θα ζημίωνε τόσο τη δική της αξιοπιστία όσο και εκείνη της κυβέρνησης.
Για αρκετά ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος η απερχόμενη, και σήμερα υπηρεσιακή, υπουργός Οικονομικών θεωρείται απρόβλεπτη και σκληροπυρηνική, θέση που φαίνεται να συμμερίζονται στην ηγεσία του νυν και μελλοντικού εταίρου του, δηλαδή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο των Συντηρητικών επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών εκτός της Μαρίας Φέκτερ, στην περίπτωση βέβαια που το Λαϊκό Κόμμα θα διατηρήσει αυτό το υπουργείο και στη νέα κυβέρνηση.
Πάντως, ο μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών, ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, Αντρέας Σίντερ, ο οποίος προσπαθούσε αρκετές φορές να “φρενάρει” την προϊστάμενη του, μετακινήθηκε ήδη και ανέλαβε από προχθές με τη συγκρότηση της νέας Βουλής σε σώμα, αρχηγός της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.