Τα πρώτα θύματα απέκτησαν Ιράν και Μπαχρέιν από τις πρώτες προσπάθειες μετάδοσης του «ιού» των αραβικών εξεγέρσεων στις χώρες τους.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν στην γιγάντωση της αναταραχής, ενώ Ιρανοί κυβερνητικοί βουλευτές ζήτησαν να επιβληθεί θανατική ποινή στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, γεγονός ενδεικτικό της καταστολής την οποία είναι έτοιμα τα αραβικά αυταρχικά καθεστώτα να χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν την μοίρα των καθεστώτων του Μπεν Αλί και του Μουμπάρακ.
Ιράν: Ένας νεκρός, από πυρά της αντιπολίτευσης;
Ένας Ιρανός πυροβολήθηκε χθές με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του κατά την διάρκεια απαγορευμένης διαδήλωσης στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο κατηγόρησε για το συμβάν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.
“Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σε διαδήλωση στην Τεχεράνη”, μετέδωσε το Fars, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ζητάνε θανατική ποινή για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης
Ιρανοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί η θανατική ποινή στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το αίτημά τους ακολουθεί τις χθεσινές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Τεχεράνη και τουλάχιστον άλλες πέντε πόλεις, τις οποίες κατέστειλε η αστυνομία.
Η αντιπολίτευση, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μιρ Χοσέιν Μουσαβί και τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί, ζήτησαν τη διοργάνωση διαδηλώσεων σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως μία προσπάθεια υπονόμευσης των ιρανών ηγετών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις δημοφιλείς εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες αλλά επιδεικνύει μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις στο Ιράν.
Οι βουλευτές φώναξαν: “Θάνατος στον Μουσαβί, τον Καρουμπί και τον Χαταμί”, αναφερόμενοι και στον πρώην πρόεδρο, Μοχαμάντ Χαταμί, επίσης ηγέτη της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Χίλαρι Κλίντον: Εύχονται στους διαδηλωτές «να γίνει της Αιγύπτου»
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις των ιρανών πολιτών που διαδήλωσαν σήμερα κατά της κυβέρνησης της Τεχεράνης, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που ζήτησε από το Ιράν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου και να “ανοίξει” το πολιτικό του σύστημα.
Η κ. Κλίντον χαιρέτισε το κουράγιο των διαδηλωτών που για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο διαδήλωσαν σήμερα κατά της κυβέρνησης της Τεχεράνης.
“Ευχόμαστε την ίδια τύχη και στην αντιπολίτευση και στους γενναίους πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους σε όλο το Ιράν, με αυτήν που είχαν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα”, ανέφερε η κ. Κλίντον σε ομιλία της στο Κογκρέσο.
“Υποστηρίζουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα του ιρανικού λαού. Έχουν τα ίδια δικαιώματα” με αυτά των αιγυπτίων διαδηλωτών που κατάφεραν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, υπογράμμισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η κ. Κλίντον προειδοποίησε κατά κάθε χρήσης βίας από τις δυνάμεις της τάξης κατά των διαδηλωτών όπως έγινε ήδη όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει, όπως αναφέρεται σε πολλές ιστοσελίδες πολιτών της αντιπολίτευσης.
“Τασσόμεθα εναντίον της βίας και καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να εκτιμήσει καλά την κατάσταση πριν καταφύγει στη βία των δυνάμεων ασφαλείας για να παρεμποδίσει τους πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες τους”, δήλωσε η κ. Κλίντον.
“Εκτιμούμε ότι πρέπει το ιρανικό πολιτικό σύστημα να γίνει πιο ανοικτό ώστε να ακούει τις φωνές της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών”, κατέληξε η κ. Κλίντον επαναλαμβάνοντας ότι “υποστηρίζει τις διεκδικήσεις αυτών που έχουν βγει σήμερα στους δρόμους του Ιράν”.
Το Ευρωκοινοβούλιο συγκρίνει την Αίγυπτο με το Ιράν
Η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ιράν, η οποία οργανώθηκε πριν από ένα χρόνο από την αντιπολίτευση, δείχνει ότι ο λαός της χώρας αυτής έχει την ίδια δίψα για τη δημοκρατία όπως στην Αίγυπτο και την Τυνησία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.
“Ο ιρανικός λαός θέλει την ίδια ελευθερία με αυτήν για τη οποία αγωνίστηκαν οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι”, τόνισε ο Μπούζεκ.
“Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζει το ιρανικό καθεστώς, η Αίγυπτος και η Τυνησία δε θέλουν ν΄ ακολουθήσουν το παράδειγμα της ισλαμικής επανάστασης του 1979”, πρόσθεσε ο Μπούζεκ, ο οποίος εκτιμά ότι παραμένει στη χώρα “το πνεύμα” των διαδηλώσεων του 2009 μετά τις προεδρικές εκλογές που σημαδεύτηκαν από νοθεία.
Ο Μπούζεκ ζήτησε επίσης να έχουν ελευθερία κινήσεων οι δυο πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης -ο πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό- και κάλεσε τις ιρανικές αρχές να μην κάνουν χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
Ολιγόωρη σύλληψη διπλωμάτη της πρεσβείας της Ισπανίας στο Ιράν
Ισπανός διπλωματικός υπάλληλος στην Τεχεράνη συνελήφθη και κρατήθηκε χθες Δευτέρα την ώρα που διεξάγονταν οι απαγορευμένες διαδηλώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ο σύμβουλος στην πρεσβεία, Ιγνάθιο Πέρεθ Κάμπρα, συνελήφθη χθες από αστυνομικούς με πολιτικά έξω από την ισπανική πρεσβεία, όπου εργάζεται, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 42χρονος διπλωμάτης κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ξένους επί 4,5 ώρες μέχρι να αφεθεί ελεύθερος.
Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας El Pais, ο Κάμπρα περπατούσε με τον ισπανό πρεσβευτή την ώρα που διεξάγονταν οι απαγορευμένες διαδηλώσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας κάλεσε τον ιρανό πρεσβευτή στη Μαδρίτη, Μορτεζά Σαφαρί Νατανζί και ο υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στις ιρανικές αρχές αποκαλώντας το γεγονός “απαράδεκτο” και “πολύ σοβαρό”, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.
Η Ισπανία, εξάλλου, ματαίωσε και την προγραμματισμένη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μπαχρέιν: Δύο σίιτες νεκροί – ο δεύτερος στην κηδεία του πρώτου
Νεκρός είναι ένας σιίτης διαδηλωτής που τραυματίστηκε χθες στις συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Αλι Μεϊμέχ τραυματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό Ντίγια, ανατολικά της πρωτεύουσας Μανάμα.
Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι ένας διαδηλωτής “υπέκυψε στα τραύματά του” και πρόσθεσε πως θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι δυνάμεις ασφαλείας “χρησιμοποίησαν αδικαιολόγητα βία”.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει το πλήθος που είχε κατέβει στους δρόμους των σιιτικών χωριών για τη σημερινή “Ημέρα Οργής”, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Ο δεύτερος διαδηλωτής σκοτώθηκε στο Μπαχρέιν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν με δακρυγόνα συγκέντρωση μπροστά σε νοσοκομείο στο κέντρο της Μανάμα για την κηδεία του Αλι Μεϊμέχ.
“Ο Φάντελ Σάλμαν Ματρούκ σκοτώθηκε μπροστά στο νοσοκομείο Σουλεϊμανίγια, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι για την κηδεία του πρώτου μάρτυρα”, δήλωσε οΧαλίλ Ιμπραχίμ αλ-Μαρζούκ, βουλευτής της σιιτικής αντιπολίτευσης.
Οι αρχές του Μπαχρέιν, όπου μία σουνιτική οικογένεια κυβερνά τη χώρα που κατοικείται κατά πλειοψηφία από σιίτες, προσέφεραν χρηματικά κίνητρα για να προλάβουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των σιιτών, καθώς οι εξεγέρσεις επεκτείνονται στον αραβικό κόσμο.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011, 10:05
Διαβάστε επίσης: