Σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέληξαν το Ιράν και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη της Ελβετίας.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.
Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαρίφ ανέφερε λιτά μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο Twitter ότι “έχουμε καταλήξει σε συμφωνία”. Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αφορούσαν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.
Ροχανί: Νέους ορίζοντες ανοίγει η συμφωνία
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.
«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες», ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Ο πρόεδρος Ροχανί θεωρείται μετριοπαθής σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και με την ανάληψη των καθηκόντων ξεκίνησε μια πολιτική ανοίγματος προς η Δύση. Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος ήρθε η προσέγγιση με τις δυτικές δυνάμεις που κατέληξε στη συμφωνία της Γενεύης.
Ομπάμα: «Πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική λύση
Ως “πρώτο σημαντικό βήμα” προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνοντας ωστόσο ότι “τεράστια προσκόμματα” παραμένουν στο θέμα αυτό και κάλεσε το αμερικανικό Κονγκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Σε επίσημη παρέμβασή του από τον Λευκό Οίκο –αργά το βράδυ στην Ουάσινγκτον– ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση”.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και ότι βασικοί περιορισμοί “φράσσουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας”.
Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ να προειδοποιεί ότι η Γερουσία θα εισηγηθεί τη λήψη πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα έχει διαβουλεύσεις με το Κονγκρέσο αλλά “τώρα δεν είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε επιβολή νέων κυρώσεων”.
Φαμπιούς: Σημαντικό βήμα η συμφωνία
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των έξι παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα για την διατήρηση της «ειρήνης και της ασφάλειας», αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται στενά ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της, ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς την Κυριακή.
«Μετά από χρόνια μπλοκαρίσματος, η συμφωνία στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Όπως είπε η συμφωνία επιβεβαιώνει μόνο το δικαίωμα του Ιράν για την πυρηνική ενέργεια. «Ο μηχανισμός προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων που ελήφθησαν και θα απαιτείται επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται αυτές οι δεσμεύσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.