Συνταγματική κρίθηκε η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα στην Πορτογαλία.
Ο σχετικός νόμος που θεσπίστηκε στα τέλη Αυγούστου προέβλεπε ότι ο χρόνος εργασίας των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα επιμηκύνεται από 35 σε 40 ώρες κάτι που δημιούργησε πολιτικές αντιδράσεις και προσφυγή της αντιπολίτευσης στο ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Στην απόφασή τους οι πορτογάλοι δικαστές αναφέρουν πως πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είναι «πολύ κοντά στο καθεστώς που προβλέπει ο κώδικας εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα».
Το ίδιο δικαστήριο είχε παλαιότερα απορρίψει διάφορα άλλα μέτρα του προγράμματος λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εκτελεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τον Απρίλιο, αρνήθηκε την κατάργηση του 14 μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ενώ ον Αύγουστο είχε απορρίψει ένα κείμενο που διευκόλυνε τις απολύσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν προειδοποιήσει ότι άλλη μια απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Πορτογαλίας να εξέλθει από τη δημοσιονομική κρίση. Σε περίπτωση που δεν περνούσε ο νόμος η πορτογαλική κυβέρνηση έπρεπε να βρει εναλλακτικές λύσεις, και να διαπραγματευτεί με την τρόικα.