Τον δρόμο για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν,μέσα στον επόμενο χρόνο, άνοιξε η άρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Χαμίντ Καρζάι, ο αφγανός πρόεδρος δήλωσε στην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις χθες στην Καμπούλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις επιδρομές εναντίον κατοικιών αμάχων, να στείλουν στο Αφγανιστάν τους αφγανούς κρατούμενους που παραμένουν στη Βάση του Γκουαντάναμο, να δείξουν την προσήλωσή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να δεσμευθούν ότι δεν θα υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους, πριν υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο αφγανός πρόεδρος έθεσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Σούζαν Ράις νέους όρους και έκανε σαφές ότι δεν είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία.
Χωρίς την υπογραφή της συμφωνίας, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αρχίσουν το σχεδιασμό μίας πλήρους αποχώρησης το 2014, μετά την οποία δεν θα υπάρχει καμία αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που επικαλείται τις δηλώσεις της Σούζαν Ράις.
Την περασμένη Κυριακή, η συνέλευση των προεστών, η Λόγια Ζίργκα, ενέκρινε τη συμφωνία ασφαλείας, αλλά ο Καρζάι άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν και να μην την υπογράψει παρά μετά τη διεξαγωγή των εκλογών την προσεχή άνοιξη.
Στο Αφγανιστάν, παραμένουν σήμερα 47.000 αμερικανοί στρατιώτες. Οι ΗΠΑ συζητούν με τις αφγανικές αρχές τη διατήρηση δύναμης 8.000 περίπου ανδρών μετά το 2014. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία ασφαλείας πρέπει να υπογραφεί πριν από το τέλος του 2013 ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τον σχεδιασμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η Σούζαν Ράις, η οποία πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Καμπούλ δήλωσε στον Καρζάι ότι δεν είναι δυνατή η αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας, διότι θα καταστήσει αδύνατο τον σχεδιασμό της περιόδου μετά το 2014 και την αμερικανική αποχώρηση.