Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τα δικαστήρια της Άγκυρας, με αφορμή τη νέα ακροαματική διαδικασία στη δίκη ενός Τούρκου αστυνομικού που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν διαδηλωτή, τον Ιούνιο, όπως μεταδίδει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διαφόρων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 700 άνθρωποι φώναξαν συνθήματα κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.
«Ο Ετέμ δολοφονήθηκε από την αστυνομία του AKP», ήταν ένα σύνθημα που φώναξαν επανειλημμένα.
Ο Ετέμ Σαρισουλούκ, 26 ετών, εργάτης με κομμουνιστικές καταβολές, σκοτώθηκε την 1η Ιουνίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο άνθρωπος που κατηγορείται για τη δολοφονία του, ένα αστυνομικός με το όνομα Αχμέντ Σ. δεν ήταν παρών κατά την ακροαματική διαδικασία και χρειάστηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου μέσω βιντεοδιάσκεψης, καθώς βρισκόταν στην επαρχία Σανλιούρφα, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ο αστυνομικός, ο οποίος διώκεται για «χρήση υπέρμετρης βίας», είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 5 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών φορώντας περούκα και ψεύτικο μουστάκι για να αποκρύψει την ταυτότητά του.
Σε ένα βίντεο που στο Διαδίκτυο από τον Ιούνιο, βλέπει κανείς το θύμα να σωριάζεται στο έδαφος μπροστά από έναν αστυνομικό με κράνος, ο οποίος στη συνέχεια απομακρύνεται με το όπλο στο χέρι.
Ο αστυνομικός, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη για χρήση δυσανάλογης βίας, είχε αφεθεί ελεύθερος μετά από την πρώτη ακροαματική διαδικασία, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία είχε συγκλονισθεί τον περασμένο Ιούνιο από ένα κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο αφότου το συντηρητικό ισλαμικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, το 2002.
Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι είχαν κατέβει στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα για τρεις εβδομάδες απαιτώντας την παραίτηση του Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούσαν για απολυταρχισμό και για απόπειρα περαιτέρω «ισλαμοποίησης» της τουρκικής κοινωνίας.
Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8000 ανθρώπων.