Σε μία δύσκολη επίσκεψη στο Πεκίνο προσέρχεται ο αμερικανός αντιπρόεδρος, έχοντας προηγουμένως επιβεβαιώσει από την Ιαπωνία τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την επέκταση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας.
Την ψυχρότητα του κλίματος δείχνει το άρθρο με τον οποίο τον «υποδέχεται» η China Daily, η οποία τον καλεί να «μην επαναλάβει τις προηγούμενες εσφαλμένες και μεροληπτικές παρατηρήσεις της κυβέρνησής του».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως ο Μπάιντεν θα βάλει στο τραπέζι με τους κινέζους συνομιλητές του το θέμα της ανησυχίας που προκαλείται από τη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που η Κίνα επέκτεινε μονομερώς στις 23 Νοεμβριου.
Ο Μπάιντεν θα παραμείνει λίγο περισσότερο από 24 ώρες στο Πεκίνο και θα γίνει δεκτός από τον κινέζο αντιπρόεδρο Λι Γιουαντσάο, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.
Θα αναχωρήσει την Πέμπτη από το Πεκίνο με προορισμό τη Σεούλ.
«Εμείς οι ΗΠΑ ανησυχούμε έντονα από την (κινεζική) απόπειρα να τροποποιηθεί μονομερώς το στάτους κβο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα» είχε δηλώσει την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν δίπλα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Πρόσθεσε πως σκοπεύει «να εκφράσει αυτές τις ανησυχίες με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και άμεσα» στην κινεζική ηγεσία.
Αν και το ζήτημα αναμένεται ότι θα έχει κεντρική θέση στις συνομιλίες στο Πεκίνο, μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν επιστολή στον Μπάιντεν ζητώντας του να αναφερθεί επίσης στο ευαίσθητο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην τύχη του φυλακισμένου νομπελίστα της Ειρήνης Λιου Σιαομπό.
Οικείοι του διαφωνούντος διανοουμένου ανακοίνωσαν χθες πως η σύζυγός του, η Λιου Σια, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση κατ’ οίκον, υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη.
Η επιστολή αυτή, η οποια υπογράφεται από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, καλεί τον αμερικανό αντιπρόεδρο να «ασκήσει πίεση για την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό από τη φυλακή καθώς και της Λιου Σια, καλλιτέχνιδας και ποιήτριας, που βρίσκεται υπό εξωδικαστική κράτηση κατ’ οίκον».
Τον Αύγουστο του 2011 ο Μπάιντεν είχε ήδη συναντήσει στο Πεκίνο τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ήταν τότε ομόλογός του, αλλά η επίσκεψη αυτή είχε τότε κυρίως στόχο να καθησυχασθεί το Πεκίνο αναφορικά με τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Αυτή η νέα ασιατική περιοδεία του δεύτερου στην κρατική ιεραρχία των ΗΠΑ πραγματοποιείται δύο μήνες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χρειασθεί να ματαιώσει ένα ταξίδι στην περιοχή αυτή, η οποία έχει χαρακτηρισθεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής από τη δημοκρατική κυβέρνηση. Το ταξίδι αυτό είχε ματαιωθεί εξαιτίας της μάχης στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό.