Την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, τη βελτίωση των προβλέψεων για το έλλειμμα και το χρέος αλλά και το «πικρό ποτήρι» της συνέχισης της λιτότητας, με περικοπές στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, περιελέμβανε η καθιερωμένη «ομιλία του φθινοπώρου» του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Αναλυτικά, ο Βρετανος υπουργός των Οικονομικών, όπως ήταν αναμενόμενο από τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει, ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 1,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι του 0,6% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό το Μάρτιο, και σε 2,4% το 2014 έναντι 1,8%.
Για το 2015 και το 2016, προβλέπεται μάλιστα ότι θα «τρέξει» με 2,2% και 2,6% αντίστοιχα.
Ενισχυμένη από τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Αγγλίας, που χορήγησε μαζικές ενέσεις ρευστότητας στο οικονομικό σύστημα, και την αναζωογόνηση της κατανάλωσης και της αγοράς ακινήτων, η βρετανική οικονομία ανέκαμψε με τρόπο θεαματικό από τις αρχές του χρόνου.
Χάρη σε αυτή την έντονη οικονομική ανάκαμψη, το έλλειμμα που αναμενόταν στο 6,8% φέτος, θα μειωθεί πιο γρήγορα απ’ ότι προβλεπόταν και η χώρα θα μπορέσει να πετύχει ένα «μικρό» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2018/2019, ήτοι έναν «χρόνο συντομότερα» απ’ ό,τι προβλεπόταν το Μάρτιο, προσέθεσε ο Όζμπορν.
Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2016-2017, επίσης «έναν χρόνο νωρίτερα» απ’ ότι προβλεπόταν το Μάρτιο.
«Το οικονομικό πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας λειτουργεί» χάρη στις «θυσίες του βρετανικού λαού» όμως η «δουλειά δεν έχει τελειώσει» ισχυρίστηκε ο Όζμπορν.
«Ναι, το έλλειμμα βρίσκεται σε πτώση αλλά παραμένει πάντα πολύ υψηλό και εμείς λαμβάνουμε σήμερα νέες δύσκολες αποφάσεις» διευκρίνισε ο υπουργός ο οποίος ενημέρωσε τους υπουργούς για την ανάγκη να μειώσουν όλοι ανεξαιρέτως τους προϋπολογισμούς τους κατά επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα τρία χρόνια.