Η λιβυκή αστυνομία διέλυσε τη νύκτα καθιστική διαμαρτυρία στην Βεγγάζη και πορείες εκατοντάδων υποστηρικτών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι οργανώθηκαν στη συνέχεια σε πολλές πόλεις της χώρας.
Μέλη οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη συγκεντρώθηκαν τη νύκτα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη Βεγγάζη για να ζητήσουν την απελευθέρωση του συντονιστή τους, του δικηγόρου Φέτχι Ταρμπέλ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Al-Manara.
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996. Εδώ και λίγα χρόνια οι οικογένειές τους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι από τη Βεγγάζη, ζητούν τη διαλεύκανση των συνθηκών του γεγονότος και την απόδοση δικαιοσύνης για τη σφαγή.
Ο Φέτζι Ταρμπέλ, οι λόγοι για τη σύλληψη του οποίου δεν έγιναν γνωστοί, απελευθερώθηκε υπό την πίεση των οικογενειών των κρατουμένων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Qurina, που πρόσκειται στον Σέιφ Αλ-Ισλάμ, γιο του συνταγματάρχη Καντάφι.
‘Ομως το πλήθος δεν διαλύθηκε και άλλοι διαδηλωτές προστέθηκαν σε αυτό, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που διέλυσαν τη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας, η οποία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων, νερού και σφαιρών από καουτσούκ.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος: “Βεγγάζη ξύπνα, ήρθε η ώρα που περίμενες” , “Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια” ή “Ο λαός θέλει να ρίξει τη διαφθορά”, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
38 τραυματίες
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Τζάλα της Βεγγάζης, Αμπντελκαρίμ Γκουμπάιλι, είπε ότι από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών τραυματίστηκαν 38 άτομα. Διευκρίνισε ότι όλα τα τραύματα ήταν ελαφρά και προκλήθηκαν από “διαπληκτισμούς μεταξύ διαδηλωτών που ήρθαν στα χέρια”.
Ο προηγούμενος απολογισμός, της λιβυκής εφημερίδας Quryna, έκανε λόγο για 14 τραυματίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δυνάμεις ασφαλείας παρενέβησαν για να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και “σαμποτέρ” που είχαν παρεισφρύσει μεταξύ των διαδηλωτών.
Διαδηλώσεις υπέρ Καντάφι
Λίγο μετά από την καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης, εκατοντάδες υποστηρικτές του καθεστώτος πραγματοποίησαν πορεία στη Βεγγάζη, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, αλλά και στη Σύρτη, τη Σέμπχα και την Τρίπολη, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
Από τις 04.00, το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahiriya μετέδιδε απευθείας εικόνες διαδηλωτών, που έκανα πορείες πεζή ή με αυτοκίνητα, κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Μουαμάρ Καντάφι και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ηγέτη της λιβυκής επανάστασης και κατά του δικτύου Al-Jazeera, που κατηγορείται από το καθεστώς ότι υποκινεί την εξέγερση σε αραβικές χώρες.
«Ημέρα της Οργής» μέσω Facebook
Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του καθεστώτος πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την αυριανή “Ημέρα της Οργής”, που οργανώνεται στη Λιβύη, με μηνύματα μέσω του Facebook.
Με το σύνθημα “Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη”, η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, που αριθμούσε 4.400 ανθρώπους, σήμερα το πρωί ενισχύθηκε στους 9.600.
Απελευθέρωση κρατουμένων της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης
Σήμερα, παραμονή της “ημέρας του θυμού”, η κυβέρνηση της Λιβύης αποφάσισε να απελευθερώσει 110 ισλαμιστές μέλη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης που αποτελείται από περίπου 360 μέλη συνολικά πολιτικούς κρατουμένους που κρατούνταν από τον Μάρτιο, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους.
Μεταξύ των απελευθερωμένων είναι και τρία ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της λιβυκής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Τορνίκε μιλώντας στον Τύπο από τον περίβολο της φυλακής του Άμπου Σαλίμ στην Τρίπολη.
Η απελευθέρωσή τους έγινε την που οργανώνεται για αύριο Πέμπτη στη Λιβύη, όπως αναφέρουν πολλά μηνύματα στο Facebook.
Από τον περασμένο Μάρτιο η Λιβύη έχει αφήσει ελεύθερους περίπου 250 κρατούμενους διαφόρων ισλαμικών οργανώσεων και ομάδων μεταξύ των οποίων και περίπου 40 μέλη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Οργάνωσης.
Σύμφωνα με τη λυβική οργάνωση υπεράσπσιης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “τα άτομα που αφέθηκαν σήμερα ελεύθερα θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο να αποκηρύξουν τη βία αλλά και για την ένταξή τους ως πρώην φυλακισμένων στην λιβυκή κοινωνία”.
Το πρόγραμμα αυτό είναι αποκλειστικής έμπνευσης του Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιού του συνταγματάρχη Καντάφι τον οποίο βοήθησε για την εκπόνησή του και ο θρησκευτικός ηγέτης Άλι Σαλαμπί.
Η Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση επανέλαβε το 2007 την απόφασή της να ενεργήσει για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι και την εγκαθίδρυση στη χώρα ενός ισλαμικού ριζοσπαστικού συστήματος ενώ αργότερα την ίδια χρονιά ανακοίνωσε ότι συμπράχτηκε με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα.
Ηγέτης του μέχρι το 2008, οπότε και σκοτώθηκε στο Πακιστάν ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο Άμπου Λαΐτ αλ Λίμπι.
Έκκληση για ηρεμία από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Λιβύη να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης και να αποφύγει τη βία, μετά από την χθεσινή καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης.
“Καλούμε τις αρχές να ακούσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και όσα λένε οι πολίτες και να επιτρέψουν την ελευθερία της έκφρασης”, υπογράμμισε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
“Ζητούμε επίσης να αποφευχθούν οι βιαιότητες”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν “στενά” τις εξελίξεις.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, 16:10
Διαβάστε επίσης:
Ιράν – Μπαχρέιν: Τρεις νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις