Ένοχος κρίθηκε από γαλλικό δικαστήριο ο ιδρυτής της εταιρείας εμφυτευμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP) και καταδικάστηκε φυλάκιση τεσσάρων ετών, επειδή απέκρυψε ότι τα εμφυτεύματα περιείχαν σιλικόνη κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα πολλά να υποστούν ρήξη απειλώντας την ζωή 300.000 γυναικών.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 74χρονος Ζαν-Κλοντ Μας σκοπίμως εξαπατούσε επί χρόνια τις πελάτισσές του.
Με την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Μας πέφτει η αυλαία στο σκάνδαλο, το οποίο το 2011 προκάλεσε πανικό διεθνώς μετά τη σύσταση των γαλλικών αρχών προς τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τα εν λόγω εμφυτεύματα να τα αφαιρέσουν προληπτικά επειδή κινδυνεύουν να υποστούν ρήξη.
Ο Μας παραδέχτηκε ότι στα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνταν φθηνότερη σιλικόνη, αλλά επέμεινε ότι αυτή δεν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι γαλλικές αρχές υγείας έκλεισαν την εταιρεία το 2010.
Ο αριθμός των γυναικών παγκοσμίως που έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα της PIP εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400.000. Περισσότερες από 13.500 Γαλλίδες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.
Η πρώτη χώρα που τέθηκε σε συναγερμό ήταν η Γαλλία, στην οποία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια πως εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα καρκίνου που συσχετίζονται με τα εν λόγω εμφυτεύματα.
Μία από τις ασθενείς, μια 53χρονη γυναίκα, έχασε τελικά τη ζωή της από έναν σπάνιο καρκίνο του μαστού, το αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων.
Την σκυτάλη πήρε η Βρετανία, στην οποία υπολογίζεται ότι περισσότερες από 50.000 γυναίκες ζουν με αυτά τα εμφυτεύματα στο στήθος τους.
Τα επίμαχα ενθέματα σιλικόνης, όπως είναι ο ιατρικός όρος, είχαν παρασκευαστεί από την εταιρεία PIP, η οποία για να τα γεμίσει χρησιμοποίησε βιομηχανική σιλικόνη κατάλληλη για… στρώματα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά όχι για ανθρώπους.
Τα ενθέματα της ΡΙΡ ήταν από τα φθηνότερα στην αγορά και χρησιμοποιούνταν ευρέως σε αισθητικές, πλαστικές και επανορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Περίπου 2.000 γυναίκες στη Γαλλία στράφηκαν δικαστικώς εναντίον της εταιρείας.