Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζει το “δρόμο” για την είσοδό της στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της βαλκανικής χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ.
Για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών και του ελλείμματος στο 37% και 3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, πρόσθεσε ο κ. Ντιάνκοφ, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Κατά τον κ. Ντιάνκοφ, η πορεία της Βουλγαρίας προς την ευρωζώνη θα γίνει πιο εύκολη, διότι, “θα είμαστε (η κυβέρνηση) σε θέση να αποδείξουμε πως η εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν αφορά το παρόν, αλλά θα έχει μακρά διάρκεια”.
Η Βουλγαρία εντάχθηκε ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν ανακοίνωσε ακριβή ημερομηνία υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ανέβαλε τα σχέδιά της για είσοδο της Βουλγαρίας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM II (αποτελεί προθάλαμο της ένταξης στην ευρωζώνη), καθώς υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει το έλλειμμα για το 2009 και το 2010 και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση του ελλείμματος στα προβλεπόμενα – από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – επίπεδα.
Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2010, η Βουλγαρία, μαζί με άλλες τρεις χώρες, τη Φιλανδία, την Κύπρο και τη Δανία, εντάχθηκαν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, από την οποία εξήλθαν τον Ιανουάριο του 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι τέσσερις χώρες έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος στα προβλεπόμενα επίπεδα.
Η βουλγαρική κυβέρνηση, υπενθύμισε ο κ. Ντιάνκοφ, στοχεύει το 2011 το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,9% το 2010.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι, πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας αίτησης της Βουλγαρίας για την ένταξή της στον ERM II, η Βουλγαρία πρέπει να αποδείξει ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, ο κ. Ντιάνκοφ εκτίμησε ότι το 2011, πιθανώς, η Βουλγαρία να μην στραφεί στις ξένες αγορές για τη χορήγηση δανεισμού με στόχο τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, καθώς – όπως είπε – η βουλγαρική οικονομία παρουσιάζει “σημάδια” ανάκαμψης.