Η Ιταλία πρέπει να κρατήσει υπό έλεγχο τους δημόσιους λογαριασμούς της και να παραμείνει στον δρόμο που ακολουθεί για να μειώσει το χρέος της την ώρα που η οικονομία βγαίνει από την ύφεση, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.
Παρότι σημείωσε πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία δεν έχει καταγράψει ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αναδύεται από την ύφεση, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και εξαρτάται από το αν η χώρα θα προβεί σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Για να παραμείνουμε σε ένα βιώσιμο δρόμο, είναι ουσιώδες η κυβέρνηση να επιμείνει στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο κ. Πρετ και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει η πολυτέλεια οποιασδήποτε παρέκκλισης στους δημόσιους λογαριασμούς».
Τόνισε ακόμη ότι θεμελιώδη ζητήματα όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η γραφειοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως η ιταλική που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων.
Όπως είπε, το κόστος της εργασίας είναι υπερβολικά υψηλό, ωστόσο σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως οι μισθοί είναι υπερβολικά υψηλοί». «Στην πραγματικότητα είναι χαμηλοί κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε πολύ λίγο».
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, είπε πως είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν οι τραπεζικές πιστώσεις εξαντληθούν και απειληθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αν και πρόσθεσε πως η προοπτική για επενδύσεις στην περιοχή βελτιώνεται.
«Πιστεύουμε πως οι δαπάνες σε επενδύσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται το 2014», εξήγησε.
Ερωτηθείς τι θα απαντούσε σε αυτούς που προτείνουν την έξοδο από το ευρώ ως μια επιλογή για την Ιταλία, δήλωσε πως οι συζητήσεις για να εγκαταλειφθεί το ενιαίο νόμισμα «δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».