Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας συμβούλευσε τα ήδη αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν «εσφαλμένες απόψεις», αλλά να καλύπτουν αντίθετα θετικές ιστορίες που προωθούν «σοσιαλιστικές αξίες», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είναι παραδοσιακά το βασικό όχημα για την προπαγάνδα του κόμματος. Εντούτοις μεταρρυθμίσεις κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες ενίσχυσαν την εμπορική διάσταση των μέσων ενημέρωσης και αύξησαν κάπως την συντακτική ανεξαρτησία, σε συνδυασμό με την άνοδο των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν εξασθενήσει τον κυβερνητικό έλεγχο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς.
Αφότου ο Σι Τζινπίνγκ έγινε αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια πρόεδρος της χώρας, ωστόσο, έχει επιβλέψει ένα κύμα καταστολής στα μέσα ενημέρωσης για να τα κάνει να επανέλθουν στην κομματική γραμμή, με ιδιαίτερη έμφαση στις εφημερίδες.
Βάσει νέων κατευθυντήριων οδηγιών για την ενίσχυση των «κεντρικών σοσιαλιστικών αξιών», τα μέσα ενημέρωσης πρέπει «σταθερά να εξασφαλίζουν την ορθή καθοδήγηση της κοινής γνώμης».
«Ενισχύστε τη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης, μην προσφέρετε διαύλους για την προώθηση των εσφαλμένων πολιτικών απόψεων», αναφέρεται στις κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
«Τα ειδησεογραφικά και τα εκδοτικά όργανα και αυτοί που εργάζονται στη βιομηχανία πρέπει να ενισχύσουν την αυτορρύθμιση και να αυξήσουν ειλικρινά την αίσθηση ευθύνης τους και την ικανότητα να προωθούν κεντρικές σοσιαλιστικές αξίες», προστίθεται.
Ο κ. Σι έχει υιοθετήσει επίσης σκληρή γραμμή στη λογοκρισία του Διαδικτύου και οι νέες οδηγίες υποδηλώνουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα συνεχιστεί.
«Η ενίσχυση της διαχείρισης του Ίντερνετ σύμφωνα με το νόμο, περιλαμβανομένης της διαχείρισης νέων τεχνολογιών και χρήσεων, πλήττουν σκληρά τις φήμες και τις εγκληματικές δραστηριότητες στο Διαδίκτυο ώστε να καθαρίσει το περιβάλλον του Ίντερνετ», μετέδωσε το Νέα Κίνα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στις κεντρικές σοσιαλιστικές αξίες περιλαμβάνονται υψηλόφρονα ιδανικά όπως «η δημοκρατία, η ισότητα και η κυριαρχία του νόμου», αλλά επίσης «η ηγετική θέση του μαρξισμού» στη σημερινή Κίνα.