Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται όλο και περισσότερες περικοπές, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης, ενώ οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε οριακά επίπεδα. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος διατηρεί ένα υποτυπώδες αμυντικό σύστημα, εάν συγκριθεί με άλλες χώρες, είτε γειτονικές είτε και ευρωπαϊκές.
Παρόλα αυτά η Κύπρος κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έχοντας υψηλότερο δείκτη στρατιωτικοποίησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου BICC (Bonn International Center for Conversion), ο οποίος ασχολείται με τη στρατιωτική κατάσταση παγκοσμίως, η Κύπρος είναι ένατη στο σχετικό κατάλογο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Κύπρος μαζί με τη Ρωσία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν εδώ και μερικά χρόνια να διατηρούν μια θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον στρατιωτικοποιημένων κρατών της υφηλίου. Ειδικά για την Κύπρο, σημειώνεται ότι ο κυριότερος λόγος που η χώρα εμφανίζεται με υψηλό δείκτη στρατιωτικοποίησης είναι η μη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε στρατιωτική κατοχή τμήματος της Μεγαλόνησου από την Τουρκία, αλλά σε «διένεξη μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πληθυσμιακής ομάδας, η οποία παραμένει άλυτη εδώ και δεκαετίες».