Την υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα κατασκοπεύουν πλέον τις επικοινωνίες των ηγετών των φίλιων και συμμαχικών τους χωρών χαιρέτισε χθες η γερμανική κυβέρνηση.
«Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία εύλογα ανησυχούν για τις πληροφορίες (που έχουν δημοσιευθεί) για τις ενέργειες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), οι οποίες αφορούν την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση χαιρετίζει καταρχήν το γεγονός ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων στο μέλλον θα τηρείται περισσότερο, ειδικά για τους μη Αμερικανούς πολίτες», προσέθεσε.
«Για την (γερμανική) κυβέρνηση, το γερμανικό δίκαιο οφείλεται να τηρείται επί του γερμανικού εδάφους, κι αυτό ισχύει επίσης και ιδίως για τους στενούς εταίρους μας και τους συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.
Εξάλλου ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών συμμαχικών χωρών είναι «προς το κοινό συμφέρον» και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε την παρούσα στιγμή να «εξετάσει πιο αναλυτικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια» τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την NSA στο έδαφος της Γερμανίας, και ιδίως η αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, προκάλεσαν ένταση στις διμερείς σχέσεις του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον περί τα τέλη του Οκτωβρίου του 2013.
Η Καγκελάριος είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών, υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μπαράκ Ομπάμα ότι οι δράσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας προκαλούν «ρήξη της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε από την πλευρά του στο γεγονός ότι οι ανακοινώσεις του Ομπάμα θα αποτελέσουν τη βάση για τη διεξαγωγή μιας «ακόμη πιο ευρείας δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ» σχετικά με το ζήτημα αυτό και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ «θα βάλουν τα δυνατά τους για να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των νόμιμων αναγκών ασφαλείας και των δικαιωμάτων των πολιτών».