Απορρίπτει την πρόταση η αντιπολίτευση
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νόμο βάσει του οποίου δίνεται αμνηστία σε όσους διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των αναταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, o νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μόλις οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν όσα κυβερνητικά κτήρια έχουν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες.
Το μέτρο, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να αποκλιμακώσει την ένταση που επικρατεί, πέρασε έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις.
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση απείχε της ψηφοφορίας διαμαρτυρόμενη για τις προϋποθέσεις που θέτει το μέτρο.
Υπέρ ψήφισαν 232 βουλευτές, εκ των 416 που ήταν παρόντες, κι ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε.
Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία ξεκίνησαν το Νοέμβριο, έπειτα από την απόφαση του προέδρου της χώρας να μην υπογράψει την συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε., μια κίνηση που είχε ως στόχο να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ρωσία, με αποτέλεσμα την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειονότητας των πολιτών.
Απορρίπτει την πρόταση η αντιπολίτευση
Ως εκβιαστική απορρίπτει η ουκρανική αντιπολίτευση την πρόταση που πέρασε στη Βουλή για αμνηστία στους συλληφθέντες εάν οι διαδηλωτές απομακρυνθούν από τα περισσότερα κτήρια που βρίσκονται υπό κατάληψη.
Μέτρα από την ΕΕ σε βάρος του Γιανουκόβιτς ζητά ο Κλίτσκο. Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία καταδικάζουν τη βία εναντίον διαδηλωτών, ενώ αναφορές στον διεθνή Τύπο θέλουν το αμερικανικό Κογκρέσο να προετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος και των δύο πλευρών της διένεξης αν κλιμακωθεί η βία -και η Ρωσία βάζει στον πάγο την οικονομική βοήθεια.
Η πρόταση για αμνηστία, που πέρασε τελικά στη Βουλή, έχει σχετικά πιο ήπιες προϋποθέσεις για την απελευθέρωση και μη δίωξη των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποχώρηση «από τα περισσότερα» δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί, και όχι την πλήρη απόσυρση από την κινητοποιήσεις.
Οι όροι δεν θα περιλάμβαναν αποχώρηση από αρκετά κτίρια στο Κίεβο που οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ως υπνωτήρια ή την κεντρική εγκατάσταση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας -χωρίς αυτούς τους χώρους, η συνέχιση των συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια του βαρύ ουκρανικού χειμώνα θα ήταν αδύνατη. Ωστόσο, οι διαδηλωτές θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, κυβερνητικά κτίρια και περιφερειακές έδρες σε διάφορες ουκρανικές πόλεις.
Καθώς το πνεύμα της πρότασης είναι το ίδιο -αμνηστία με ανταλλάγματα στο δρόμο- τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, καταδικάζοντας έπειτα το ψηφισθέν νομοσχέδιο.
Επαναλαμβάνοντας πως η αντιπολίτευση θεωρεί εξαρχής παράνομες τις συλλήψεις και απορρίπτοντας την πρόταση, ο αρχηγός του εθνικιστικού Σβόμποντα Όλεγ Τιάγκνιμποκ είπε ότι η Βουλή «ψήφισε στην πραγματικότητα ένα νόμο για ομήρους».
«Η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε πως πιάνει ομήρους, όπως κάνουν οι τρομοκράτες για να τους ανταλλάξουν» είπε ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος -χρησιμοποιώντας εμπρηστικούς τόνους για να εκφράσει ένα σκεπτικό που έχει απήχηση στους δρόμους.