Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Γερμανίας στην διεθνή σκηνή και της απαλλαγής της από τις ενοχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τάχθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ανοίγοντας τις εργασίες της 50ής Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Ας μην κάνουμε λοιπόν ότι δεν βλέπουμε, ας μην αποφεύγουμε τις απειλές, αλλά αντιθέτως, ας σταθούμε αποφασισμένοι, χωρίς να ξεχνάμε, να παραβλέπουμε ή να προδίδουμε τις παγκόσμιες αξίες, αλλά προστατεύοντας αυτές τις αξίες μαζί με τους φίλους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο κ. Γκάουκ, ο οποίος είναι ο πρώτος γερμανός πρόεδρος που συμμετέχει στην Διάσκεψη και τόνισε ότι η χρήση δύναμης κατόπιν εξουσιοδότησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί κάποιες φορές να είναι αναγκαία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η στρατιωτική συμμετοχή είναι μόνο ένα στοιχείο μιας συνολικής στρατηγικής.
«Η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει ποτέ μια αυστηρά στρατιωτική λύση, αλλά θα προσεγγίσει τα θέματα με πολιτική δικαιοσύνη και θα εξαντλήσει όλες τις πιθανές διπλωματικές επιλογές. Όταν όμως η έσχατη λύση είναι η αποστολή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, η Γερμανία δεν πρέπει να λέει εκ των προτέρων “όχι” ή να λέει “ναι” απερίσκεπτα», πρόσθεσε ο γερμανός Πρόεδρος και κάλεσε τη χώρα του να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην επίλυση διαφορών και στην αποτροπή συγκρούσεων. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία «θα πρέπει να ενεργεί νωρίτερα και αποφασιστικότερα, εάν θέλει να θεωρείται καλός εταίρος».
Αναφερόμενος σε συγκρούσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο Γιοάχιμ Γκάουκ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε βίαια καθεστώτα να κρύβονται πίσω από τις αρχές της ανεξαρτησίας του κράτους και της μη παρέμβασης», για να σημειώσει ότι «η Γερμανία και οι σύμμαχοί της δεν θα πρέπει να αρνούνται την βοήθειά τους όταν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, γίνονται γενοκτονίες και εθνοκάθαρση ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία άνοιξε την συζήτηση για ενεργότερη στρατιωτική παρουσία της χώρας την περασμένη εβδομάδα, έκανε μια ομιλία στο ίδιο πνεύμα με τον Γιοάχιμ Γκάουκ, τονίζοντας ότι «η αδιαφορία δεν αποτελεί επιλογή για μια χώρα σαν την Γερμανία, ούτε από άποψη ασφάλειας ούτε από άποψη ανθρωπιστική».
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα ακόμη, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι ξοδεύει πολύ χρόνο σε εθνική ομφαλοσκόπηση. «Αν εμείς οι Ευρωπαίοι επιθυμούμε να παραμείνουμε παράγοντες ασφάλειας, πρέπει να συνεργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να ενεργούμε», δήλωσε η υπουργός και αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δεχτούν ένα λογικό μέρος των διατλαντικών βαρών, ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή αφορά άμεσα την Ευρώπη και επανάλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να ενισχύσει την συμμετοχή της στο Μαλί.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην προοπτική αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων εντός του έτους, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέπει την παραμονή κάποιων ξένων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας και μετά το 2014. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να διαθέσει στρατιώτες για αυτόν τον σκοπό.
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να παραμείνει στα βόρεια της χώρας ως ηγετική δύναμη προκειμένου να υποστηρίξει το Αφγανιστάν στην πορεία του προς την σταθερότητα και την ειρήνη», δήλωσε η υπουργός Άμυνας και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό τους».