Οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, οι υπουργοί εξωτερικών εξέτασαν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο επαναπατρισμού ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα, καθώς και τους τρόπους συντονισμού των κρατών-μελών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, για τον άμεσο επαναπατρισμό Ελλήνων, από την Βεγγάζη και την Τρίπολη. Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι οι Έλληνες στη Λιβύη δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και σημείωσε ότι για το σκοπό του επαναπατρισμού τους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε ετοιμότητα δύο αεροσκάφη C-130. Συνεχίζοντας, ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι μαζί με τους Έλληνες πολίτες σχεδιάζεται και ο επαναπατρισμός Κυπρίων πολιτών, σε συντονισμό με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκο Κυπριανού. Επεσήμανε, επίσης ότι στο συντονισμό της όλης διαδικασίας έχουν συμβάλει με την εμπειρία τους τόσο ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ και Πρέσβης, Ιωάννης Ζέπος.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βόρειο Αφρική, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταρχήν συμφωνία να υπάρξει ουσιαστική παρουσία της ΕΕ στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, στο Συμβούλιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά και όχι γραφειοκρατικά στις εξελίξεις και ότι πρέπει να υπάρξει μία καθαρή πολιτική προσέγγιση. Όπως δήλωσε ο Δ. Δρούτσας η ελληνική πλευρά, καθώς και άλλες χώρες, τάχθηκαν υπέρ ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου – τύπου «Μάρσαλ», το οποίο θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής.
Επιπλέον, οι υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν τον πιθανό κίνδυνο μιας αυξημένης ροής μεταναστών από τις χώρες της βορείου Αφρικής προς την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους της στην ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης.
Τέλος, ο Δ. Δρούτσας παρουσίασε στους ομολόγους του την ιδέα να ιδρυθεί στην Ελλάδα ένα «Κέντρο Δημοκρατίας», το οποίο θα προωθεί τον εκδημοκρατισμό των χωρών της Μ. Ανατολής και της βορείου Αφρικής, μέσω εκπαίδευσης και επιμόρφωσης νέων πολιτικών στελεχών από τις χώρες αυτές. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το ζητούμενο δεν είναι το «πατρονάρισμα» των χωρών αυτών, αλλά οι προσπάθειες εκδημοκρατισμού τους με τη δική τους συμμετοχή.
Διαβάστε επίσης: Ελληνικό σχέδιο για Κέντρο Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Υπουργών