Η αμερικανική Βουλή, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισε νομοσχέδιο που «βάζει στην άκρη» το όριο χρέους μέχρι το Μάρτιο του 2015, αποτρέποντας νέο κοινοβουλευτικό δράμα ανάλογο του Οκτωβρίου.
Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς οι Ρεπουμπλικάνοι να εγείρουν αναχώματα σε πολιτικά μέτρα της κυβέρνησης, αντιστεκόμενοι σε σκληροπυρηνικά μέλη τους που επιδίωκαν νέα αντιπαράθεση με όπλο το όριο δανεισμού.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), η Βουλή κύρωσε το νομοσχέδιο με 221 ψήφους υπέρ και 201 ψήφους κατά. Το νομοσχέδιο οδεύει στη Γερουσία (όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί) και αναμένεται να περάσει χωρίς πρόβλημα.
Το όριο δανεισμού είχε αυξηθεί σε περίπου 17,3 τρισ. δολάρια και πλέον, με το μέτρο που πέρασε, η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεχίσει μέχρι το Μάρτιο του επόμενου χρόνου να δανείζεται για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η υπερψήφιση αποτελεί νέα ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους: Ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός της ομάδας των Ρεπουμπλικάνους, ήταν ένας από τους μόλις 28 βουλευτές του κόμματος που ψήφισαν «ναι».
Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών φάνηκε πως, μαζί με το σύνολο των Δημοκρατικών, θέλησε να αποφύγει νέα αντιπαράθεση για τον αμερικανικό προϋπολογισμό ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα κριθούν αρκετές έδρες στη Γερουσία.
Το κόμμα δεν είχε καταφέρει νωρίτερα να συμφωνήσει σε πρόταση της ηγεσίας για σύνδεση της πρότασης νόμου με τροπολογία που θα ακύρωνε περικοπές στις συντάξεις απόστρατων. Σκληροπυρηνικοί του κόμματος είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν το ίδιο μέτωπο με εκείνο του φθινοπώρου, ζητώντας μέτρα που θα μπλόκαραν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας ή προώθηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Keystone XL.
Τελικά, καθώς ο Μπένερ δεν κατάφερε να προσεταιριστεί τους σκληροπυρηνικούς για το δικό του σχέδιο ενώ η σκληρή γραμμή δεν επικράτησε, ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και ψηφίστηκε «καθαρό» νομοσχέδιο -χωρίς δηλαδή προβληματικές συμπληρωματικές διατάξεις.
Εξηγώντας την στροφή του στους Δημοκρατικούς, ο Μπένερ εξήγησε ότι «όταν δεν έχεις 218 ψήφους, δεν έχεις τίποτε». «Το έχουμε δει και παλιότερα και θα το δούμε ξανά» είπε ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Ο Λευκός Οίκος επικρότησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου: «Η ψηφοφορία είναι ένα θετικό βήμα για την απομάκρυνση από την πολιτική σύγκρουση που προκαλεί περιττά προβλήματα στην οικονομία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Τζέι Κάρνεϊ.