ΟΙ MΑΜΙΔΑΚΗΔΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
Σε «στενωπό» 318 εκ. ο όμιλος που έχασε την ευκαιρία να δώσει τα χέρια με στρατηγικό επενδυτή
Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Mamidoil- Jetoil είχε ανακηρυχθεί 19η στη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις διεθνώς, που ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και γιος του Νίκου Μαμιδάκη, Αλέξανδρος είχε δηλώσει πως «στο εξωτερικό βλέπουμε την επόμενη μέρα να έχει ήλιο».
Όμως, στην ελληνική αγορά τα «γκρίζα σύννεφα» που έχουν μαζευτεί πάνω από τον κλάδο των πετρελαιοειδών με την κατανάλωση να έχει υποστεί καθίζηση 40% την τελευταία τριετία και περισσότερα από 2.000 πρατήρια να έχουν βάλει λουκέτο, απειλούν να… κρύψουν τον ήλιο του ομίλου που ίδρυσε το 1967 ο Γεώργιος Μαμιδάκης, συνεχίζουν τα αδέλφια Κυριάκος και Νίκος και η «σκυτάλη» έχει περάσει και στους διαδόχους τους.
Οι Μαμιδάκηδες με τη στόφα των Κρητικών που τους χαρακτηρίζει, δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, όσο και αν αυτός πολλές φορές μοιάζει άνισος λόγω και εξωτερικών προσκομμάτων. Όπως το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια ή τις κυβερνητικές αλλαγές της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης που αποτέλεσε την «χαριστική βολή» για όλη την αγορά.
Ψάχνουν διεξόδους μέσα σε ένα περιβάλλον μάλλον εχθρικό, όπου οι «μπαλωθιές» της οικονομικής κρίσης, του ανταγωνισμού για το μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας» των 5 δισ. ευρώ που όμως, όλο και συρρικνώνεται, των κρατικών παρεμβάσεων και των αντικρουόμενων συμφερόντων, ακούγονται παντού. Η κρίση δεν έχει κάνει εξαιρέσεις ούτε στην περίπτωση του ομίλου Mamidoil- Jetoil, που μετρά σχεδόν μισό αιώνα ιστορίας, με 600 πρατήρια, παρουσία με θυγατρικές σε 5 χώρες στα Βαλκάνια, τεράστιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και ιδιόκτητο στόλο 7 πλοίων για τη μεταφορά ναυτιλιακών καυσίμων.
Ο τζίρος το 2012 υποχώρησε στα 1,387 δισ. (από 1,48 δισ. το 2011), οι ζημίες διευρύνθηκαν στα 4,3 εκατ. (από 1,114 εκ.), ενώ «βαρίδι» αποτελούν οι οικονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες ανήλθαν- αν και ελαφρώς μειωμένες- στα 318,34 εκατ. το 2012.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τις γραμμές της χρηματοδότησης να μην ανοίγουν με την ίδια ευκολία, όπως στο παρελθόν, ήταν αναπόφευκτη η οικονομική στενωπός του ομίλου. Το τελευταίο διάστημα όμως, τα προβλήματα έχουν γίνει πιο έντονα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Mamidoil- Jetoil έχει μεγάλα ανοίγματα προς προμηθευτές με αποτέλεσμα να παρατηρούνται «αρρυθμίες» στον εφοδιασμό πολλών πρατηρίων της. Οι «παλαιότεροι» Νίκος και Κυριάκος, αναζητούν λύσεις. Βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με τους προμηθευτές τους και με τις τράπεζες.
Προχωρούν σε συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών έχοντας «παγώσει» όποια νέα σχέδια επέκτασης του δικτύου πρατηρίων, μειώνουν τις πιστώσεις και τους χρόνους πληρωμών στην βιομηχανία και όπου υπάρχει η δυνατότητα ζητούν την εξόφληση σε μετρητά.
Ταυτόχρονα ρίχνουν το… βάρος τους στο εξωτερικό για να αντισταθμίσουν τις εσωτερικές απώλειες. Στην Αλβανία, το Κόσσοβο, την Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Σερβία, εκεί όπου πριν από πέντε μήνες εγκαινίασαν την επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μεγάλων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Οι εξαγωγές άλλωστε, λειτουργούν ως «αντίδοτο» για τον όμιλο καθώς μόνο από αυτές «τζιράρει» κοντά στα 400 εκατ.
Μέχρι σήμερα, Κυριάκος και Νίκος Μαμιδάκης είχαν αντέξει στις δυσκολίες. Ακόμη και στα… χτυπήματα κάτω από την ζώνη, πιθανόν και από ανταγωνιστές. Όπως τότε που το όνομά τους είχε εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και έφτασαν μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να δικαιωθούν, όπως και έγινε τελικά. Τώρα ελπίζουν να βγουν και πάλι νικητές κόντρα στον «δράκο» της κρίσης.
ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Πριν από το 2008 ο Ν. Μαμιδάκης έλεγε σε όλους τους τόνους πως η Mamidoil- JetOil δεν πωλείται. «Προτιμάμε να είμαστε οι… γαμπροί, παρά η νύφη» τόνιζε χαρακτηριστικά. Πολλές φορές η εταιρία είχε μπει στο «μικροσκόπιο» Ελλήνων και ξένων επενδυτών, αλλά δεν υπέκυπτε στο «φλερτ». Όπως έγινε πριν από μια 16ετία, όταν την «κόρταραν» έντονα τόσο η ΔΕΠ, όσο και ο όμιλος Λάτση.
Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο, οι Μαμιδάκηδες έγιναν πιο διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, που πιθανότατα θα αποτελούσε λύση και στις όποιες οικονομικές «αρρυθμίες» του ομίλου. Όμως, πλέον οι συνθήκες άλλαξαν.
Πριν από έναν χρόνο εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος. Ισχυρός ξένος όμιλος με δραστηριότητα στα Βαλκάνια που ήθελε να «βάλει πόδι» και στην ελληνική αγορά με «όχημα» την Jet Oil. Οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων, συντάχθηκε μέχρι και έκθεση των αποτιμητών και ενώ όλα έδειχναν πως θα προκύψει «γάμος», τελικά προέκυψε διάλυση του αρραβώνα.
Αιτία αφενός η οικονομική κατάσταση στο retail και αφετέρου το ότι τα οικονομικά της επιχείρησης δεν ήταν όπως τα περίμεναν οι αγοραστές. «Ακριβά» όμως, πέρα από τη χαμένη ευκαιρία να μπουν επενδυτές στην επιχείρηση, έχει στοιχίσει στους Μαμιδάκηδες και η «στοιχειωμένη» εδώ και μια δεκαετία περίπου επένδυση στην Σούδα, 20 εκατ., όπου ήθελαν να δημιουργήσουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.
Ένα project που θα τους επέτρεπε να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ανάγκες της Κρήτης σε ενέργεια και να «απαντήσουν» στον έντονο ανταγωνισμό άλλων εταριών. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα λόγω έντονων αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, παρά το γεγονός ότι αρχικά η εταιρία είχε λάβει άδειες από το 2002.
Πλέον η υπόθεση βρίσκεται κολλημένη στην πολεοδομία του Δήμου Χανίων. Οι πολέμιοι της επένδυσης υποστηρίζουν πως τα 58 στρέμματα, όπου θα κατασκευαστούν οι αποθήκες, είναι χορτολιβαδική έκταση, η διαχείριση της οποίας ανήκει στις Διευθύνσεις Δασών των νομών. Η εταιρία πλέον, ισχυρίζεται πως με την περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε σύγκλιση απόψεων καθώς φαίνεται να έχει αποδεχτεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του περιβάλλοντος. Μέχρι και επιστολή προς τον πρώην Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου είχε στείλει ο κ. Κυριάκος Μαμιδάκης για την Σούδα, ζητώντας του παρέμβαση για να ξεμπλοκάρει η επένδυση. H φιλία με τον Μητσοτάκη και η κριτική για τη γραφειοκρατία
«Tσεκουράτες» παρεμβάσεις με… πολιτικό χρώμα
Άνθρωποι που δεν χαρίζουν τα… λόγια τους, αλλά τα λένε «τσεκουράτα»- ίδιον ίσως και της καταγωγής τους από τα Χανιά-, Κυριάκος και Νίκος Μαμιδάκης πολλές φορές έχουν καυτηριάσει τα κακώς κείμενα και τις στρεβλώσεις της αγοράς καυσίμων.
Ο Νίκος Μαμιδάκης πριν από μερικούς μήνες είχε μιλήσει σε συνεντεύξεις του για την ανάγκη εκπόνησης ενός αναπτυξιακού πλάνου ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, τη μείωση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας για να έρθουν οι επενδυτές, αλλά και για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που δεν θα οδηγεί στην «αφαίμαξη» των επιχειρήσεων.
Έντονη κριτική έχει ασκήσει δε, για την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης με αποτέλεσμα η πτώση στην αγορά του δεύτερου να κυμαίνεται στο 30% περίπου. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχε πάρει θέση και για την ανάγκη να μπουν και νέοι άνθρωποι στην πολιτική που θα εμπνέουν με το λόγο και τη δράση τους.
Ο ίδιος και ο αδελφός του Κυριάκος ουδέποτε έκρυψαν ότι τους συνδέουν στενοί φιλικοί δεσμοί με την οικογένεια Μητσοτάκη- τους ενώνει άλλωστε και η κοινή καταγωγή από την Κρήτη- αν και δεν είναι λίγες οι φορές που η φιλία αυτή έχει επικριθεί σε διάφορες επιχειρηματικές φάσεις της οικογένειας. Πολλοί είναι εκείνοι που τους έχουν καταλογίσει ότι στηρίζονται σε αυτήν για να προωθούν τα σχέδιά τους.
Παρά τις κατά καιρούς «κόντρες» με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την επιστολή- κόλαφο που είχε στείλει στον Γιώργο Παπανδρέου ο Κυριάκος Μαμιδάκης το 2010 για το ζήτημα της Σούδας, οι Μαμιδάκηδες θεωρούνται παντός καιρού επιχειρηματίες, αφού πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση και υπουργεία ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος για να προωθούν τα επιχειρηματικά τους πλάνα.
Η νέα έμπνευση της Τζίνας με ΤΟ LOVEGREECE
Mε «αέρα» Mάντσεστερ η ισχυρή κυρία των ξενοδοχείων
Η Τζίνα Μαμιδάκη, κόρη του Γιώργου και της Αριστέας Μαμιδάκη, ανήκει στην τρίτη γενιά των συνεχιστών της οικογενειακής επιχείρησης και έχει επιφορτιστεί με τις τουριστικές δραστηριότητες του ομίλου Γ.Ι. Μαμιδάκης.
Αν κάτι χαρακτηρίζει την ισχυρή κυρία του ομίλου είναι το πείσμα και η αφοσίωσή της στην Ελλάδα. Με προσλαμβάνουσες από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπου μελέτησε πολύ τα ξενοδοχειακά, αλλά και τη λειτουργία και προβολή των εκεί επιχειρήσεων για πολλά χρόνια μετά τις σπουδές της στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέλει να προβάλει μια άλλη Ελλάδα πέρα από εκείνη της κρίσης και των προβλημάτων.
Κάπως έτσι εμπνεύστηκε την ιδέα του «lovegreece.com», η οποία θα λάβει «σάρκα και οστά» μέσα από το Ίδρυμα «Γ. & Α. Μαμιδάκη», όπου η ίδια είναι πρόεδρος.
Με «όραμά» της μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα να αναδειχθεί το έργο σύγχρονων Ελλήνων από όλους τους τομείς, της οικονομίας, της τέχνης, των γραμμάτων, των επιστημών, της κοινωνικής συμμετοχής, σκοπός της είναι να προβάλλει στο εξωτερικό την Ελλάδα που έχει δυνατότητες και μπορεί να «εξάγει» νέες ιδέες, καινοτομία και πολιτισμό σε όλον τον κόσμο, ακόμη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα, φιλοδοξεί να συνδέσει την προσπάθειά της και με τις διεθνείς αγορές, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζίνα Μαμιδάκη αναλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες. Τα τέσσερα ξενοδοχεία του ομίλου T.EI.M BLUEGR ΑΕ που ελέγχει (Minos Beach Art’ Otel και Candia Park Village στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Miramare Wonderland στη Ρόδο και το Life Gallery στην Εκάλη) έχουν ανοίξει πολλάκις τις πύλες τους σε συμπόσια εκθέσεων τέχνης ή άλλες εκδηλώσεις που αφορούν στον πολιτισμό και την τόνωση του τουρισμού στην χώρα μας. Ως ενεργό μέλος του ΣΕΤΕ έχει μιλήσει επίσης, πολλές φορές για την ανάγκη να στηριχθεί η «βαριά βιομηχανία» της χώρας και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που μπλοκάρουν τις νέες επενδύσεις.
Άλλωστε, έχει και ίδια εμπειρία από την «περιπέτεια» που αντιμετώπισε με το ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη. Το ΣτΕ το σφράγισε πριν από τρία χρόνια με το επιχείρημα ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος ο συντελεστής δόμησης από αυτόν που επιτρέπει η οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή. Τελικά, το ξενοδοχείο, το οποίο πέρασε στα… χέρια της οικογένειας Μαμιδάκη το 2002 και έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια για την ανακατασκευή του, άνοιξε τις πύλες του στο τέλος του 2012 και πλέον αποτελεί «μαγνήτη» για τους ξένους επισκέπτες, αλλά και για τον συνεδριακό τουρισμό της Αθήνας.
Με τις τουριστικές business ασχολείται και η αδελφή της Τζίνας, Μαριλένα, η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του Arina Beach στην Κρήτη, του συνεδριακού κέντρου «Γεώργιος Μαμιδάκης», ενώ τελεί πρόεδρος και στον πολυχώρο «Αθηναΐς» στο Γκάζι.