Πρόεδρος της ΟΤΟΕ
Ο «γάμος» πήγε να γίνει από συνοικέσιο
Η υπόθεση Εθνική – Alpha έχει πολλά ερωτηματικά
Οι συγχωνεύσεις και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, προϋποθέτει ένα σχέδιο που θα κινείται στον άξονα τη στήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης
Κανένα σωματείο – μέλος μας δεν θα μάθει στη λογική των «ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων»
Υπάρχουν golden boys που συνεχίζουν να απολαμβάνουν σε χρήμα και είδος ιδιαίτερα προνόμια
Ήταν ένας γάμος, που επιδιώχθηκε να γίνει από συμφέρον κι όχι από πραγματική ερωτική διάθεση των μελλονύμφων, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Deal» για την αποτυχία της συμφωνίας ανάμεσα σε Εθνική και Alpha, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Ενώσεων Ελλάδας, κ. Σταύρος Κούκος.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο θα δημιουργήσουν αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός και ειδική μέριμνα για εγγύηση των θέσεων εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Με τη δρακόντεια πρόβλεψη του μνημονίου περί εξίσωσης των όρων εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων με αυτούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και το φάσμα της ανεργίας ν’ απειλεί , ο κ.Κούκος προαναγγέλλει ότι κανένα τραπεζικό σωματείο δεν θα υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις, που να επιτρέπουν εφαρμογή δυσμενέστερων όρων από την κλαδική συλλογική σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες είναι βιώσιμες επιχειρήσεις. Παράλληλα, αναφέρει ότι στις τράπεζες υπάρχουν ακόμα golden boys, που εξακολουθούν να απολαμβάνουν και σε είδος και σε χρήμα ιδιαίτερα προνόμια.
Η συνέντευξη του κ. Κούκου έχει ως εξής:
Πιστεύετε ότι οι αναμενόμενες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο θα προκαλέσουν απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων;
Είναι βέβαιο ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον τραπεζικό κλάδο θα δημιουργήσουν αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα και φυσικά και στον παράγοντα της εργασίας.
Είναι κοινό μυστικό πως οι τραπεζικές συγχωνεύσεις ή εξαγορές μπορούν να αποδειχθούν εφιάλτης για την απασχόληση και τους εργαζόμενους, αν δεν υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός και ειδική μέριμνα για τον εργασιακό παράγοντα. Άλλωστε, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως οι αναδιαρθρώσεις, σπανίως πετυχαίνουν αν υλοποιούνται με εργαζόμενους «στη γωνία», σε κατάσταση αβεβαιότητας, φόβου και ανασφάλειας.
Γι’ αυτό το λόγο, θέσαμε ως κεντρικό θέμα στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για τη φετινή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, το αίτημα της προστασίας των θέσεων εργασίας, στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών. Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών απάντησαν με υπεκφυγές και τελικά με άρνηση, γεγονός που μας θέτει σταθερά σε κατάσταση επιφυλακής.
Με ποια κριτήρια πρέπει να γίνουν οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών;
Νομίζω ότι οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών και γενικότερα η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ανεξάρτητα από τους λόγους που επιβάλλεται, πρέπει να προϋποθέτει ένα συνολικό επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο, που θα κινείται στον άξονα της στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και της εγγύησης των θέσεων εργασίας.Τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, πρέπει να διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κι όχι να εξυπηρετούν τα κίνητρα των Διοικούντων, οι οποίοι κινούνται με βασικό κριτήριο την επίτευξη μελλοντικών επιχειρηματικών κερδών.
Είναι κοινό μυστικό ότι προωθούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων στη βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου, με σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, που θα προβλέπουν μειωμένους μισθούς, αλλά και απελευθέρωση απολύσεων, μέσω της κατάργησης των Κανονισμών Εργασίας. Πώς θα αντιδράσετε σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Κανένα Σωματείο – Μέλος μας δεν θα μπει στη λογική «ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων», που να επιτρέπουν εφαρμογή δυσμενέστερων όρων από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, τη στιγμή, μάλιστα, που οι Τράπεζες είναι βιώσιμες επιχειρήσεις.
Αν επιχειρηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις στον κλάδο μας, από την κυβέρνηση, που θα κατεδαφίζουν και τα τελευταία θεσμικά αναχώματα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή.
Σε μια περίοδο, που όλα ανατρέπονται, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, υποτίθεται για τη σωτηρία της χώρας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, που καταλύουν τη συλλογική αυτονομία, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση τη στοιχειώδη προστασία, που μας παρέχει το Σύνταγμα της Χώρας.
Πιστεύετε ότι ακόμα υπάρχουν στις Τράπεζες μεγαλοστελέχη και golden boys, που διατηρούν τα προνόμιά τους;
Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά συνεχίζουν να απολαμβάνουν σε χρήμα και σε είδος ιδιαίτερα προνόμια. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα και στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Τραπεζών, ότι αν θέλουν πραγματικά να μειώσουν το κόστος – όπως ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαίο – αυτό να το κάνουν με δραστική περικοπή των δικών τους υψηλών αμοιβών και προνομίων και να μην απαιτούν οριζόντια περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων.
Εσείς, που προέρχεστε από την Εθνική Τράπεζα, γιατί πιστεύετε ότι δεν προχώρησε ο γάμος με την Alpha;
Φαίνεται ότι ήταν ένας γάμος, που επιδιώχθηκε να γίνει από «συνοικέσιο» κι όχι από πραγματική «ερωτική» διάθεση… των μελλονύμφων!
Είναι μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά και εύλογες απορίες, που δεν αφορούν μόνο στον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι κινήσεις, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγάλη επιχειρηματική διάσταση πρέπει να αποδεικνύουν την αναγκαιότητά τους με όλες τις λεπτομέρειες και φυσικά να υπακούουν σε ένα συνολικό σχέδιο, που δεν θα αφορά μόνο στην επιχειρηματική προοπτική, αλλά και στον παράγοντα της εργασίας, που δυστυχώς, στην περίπτωση της πρότασης της Εθνικής προς την Alpha, αγνοήθηκε επιδεικτικά.