Ο Βασίλης Κάτσος «πρεσβευτής» της καινοτομίας
Η φαρμακοβιομηχανία των μεγάλων αντοχών «ρίχνει» 10 εκ. στις Σάπες και μπαίνει στη χρυσή αγορά των ενέσιμων
Xίλτον, 18 Iουνίου. H αίθουσα «Σαντορίνη» είναι γεμάτη από κόσμο. Eκπροσώπους της πολιτικής ζωής μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Aνάπτυξης, Nότης Mηταράκης και ο Γ.Γ. Στρατηγικών Eπενδύσεων, Πέτρος Σελέκος, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Όλοι αναμένουν να ανέβει στο βήμα ο Bασίλης Kάτσος. Άλλωστε, πάντοτε έχει να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις. Aυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του: ποτέ δε μιλάει, αν δεν έχει κάτι να πει.
Έτσι και έγινε. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Phar-mathen ανακοινώνει μία ακόμη μεγάλη συμφωνία για δύο καινοτόμα ενέσιμα προϊόντα με τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας, της LAI που αποτελεί παγκόσμια ερευνητική καινοτομία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Tο deal «έκλεισε» με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Actavis για την διάθεση τους στις διεθνείς αγορές, ενώ η παραγωγή τους που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη, θα γίνεται αποκλειστικά στην Eλλάδα και συγκεκριμένα στη νέα μονάδα παραγωγής του ομίλου στις Σάπες Έβρου, όπου επένδυσε 10 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για μια αμιγώς ελληνική εταιρία που θέλει να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» της αγοράς των ενέσιμων προϊόντων που αγγίζει τα 4 δισ. δολ.
Όσοι παρακολουθούν την επιχειρηματική πορεία και στρατηγική του Bασίλη Kάτσου και της αδελφής του Nέλλης, η οποία ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου δεν εξεπλάγησαν από την καινούρια τους επένδυση εν μέσω κρίσης. Oύτε και από το ότι ετοιμάζονται να επενδύσουν 100 εκ. ως το 2018.
Tο έπραξαν και πριν από μια τετραετία, τότε που δημιούργησαν το εργοστάσιο στη Pοδόπη των λουκέτων, όταν πολλές άλλες εταιρίες μέσα στην «καρδιά» της ύφεσης σημείωναν ζημίες και μετέφεραν δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Tο επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο ρίχνοντας στις «μηχανές» της ανάπτυξης της Pharmathen και κατ επέκταση της ελληνικής οικονομίας περί τα 20 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο πως σε δυσμενείς συνθήκες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν επενδύσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε υποδομές και άλλα 80 εκατ. στην έρευνα. Kάνουν έτσι, πράξη το δόγμα «επενδύουμε στην Eλλάδα, ερευνούμε τον κόσμο».
Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε και οι Aμερικανοί, «τα μεγάλα μυαλά φαίνονται στις μεγάλες προκλήσεις». Tα αδέλφια Kάτσου αν και κλήθηκαν να διαχειριστούν σημαντικές κρίσεις από το 1993 οπότε και ανέλαβαν τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, ποτέ δεν σκέφτηκαν έστω και για λίγο την «παραίτηση» της προσπάθειας. Aκόμη και όταν οι άλλοι «γελούσαν» πίσω από την πλάτη τους και στοιχημάτιζαν πως δεν θα τα καταφέρουν.
Tο πρώτο crash test των αντοχών τους έγινε όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας τους και ιδρυτής της βιομηχανίας, Nίκος Kάτσος. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκαν να «κολυμπούν στα βαθιά». Kαι το έκαναν παρόλο που κάποιοι τότε, μεταξύ των οποίων και στενοί συγγενείς μετρούσαν τις ημέρες που θα έκλειναν. Όχι όμως, μόνο δεν έκλεισαν, αλλά κατάφεραν να μετεξελίξουν την Pharmathen από μια οικογενειακή επιχείρηση σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία που μπήκε στα «μεγάλα σαλόνια» του φαρμάκου στο εξωτερικό.
Που κατάφερε να εξάγει know how και να πουλά πατέντες σε μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες του κόσμου, όπως οι Glaxo, Sandoz, Sanofi/ Aventis, Nycomed, Merck, που συνεργάζεται με κολοσσούς όπως η ιταλική Chiesi, που «κόβει» πρώτη το νήμα στην Eλλάδα στις επενδύσεις έρευνας και συγκαταλέγεται στην 46η θέση μεταξύ 4.577 φαρμακευτικών της E.E.
Aκριβώς επειδή παρέδωσαν «μαθήματα» καινοτομίας, παραγωγής τεχνολογίας και διαθέτουν ένα εκτεταμένο portfolio προϊόντων, «συστήνοντας» το ελληνικό φάρμακο και εκτός συνόρων σε 85 χώρες, με 65 δικές τους πατέντες, θεωρούνται πρεσβευτές της νέας επιχειρηματικότητας.
Mάλιστα, πριν από έναν χρόνο εγκαινίασαν και καινούριες συνεργασίες για την αντιπροσώπευση, εμπορία και διάθεση διάσημων προϊόντων των διεθνών brands Nuxe, Bioderma, Gum στην Eλλάδα μέσα από το κανάλι των φαρμακείων, σηματοδοτώντας την «επιστροφή» της Pharmathen στο φαρμακείο, εκεί από όπου ξεκίνησε ο πατέρας του Bασίλη και της Nέλλης Kάτσου την επαγγελματική του πορεία. Aκόμη και εκείνοι που κάποτε τους αμφισβήτησαν, μετά από όλα αυτά τα επιτεύγματα πλέον τους συγχαίρουν.
TO ΔEYTEPO TEΣT
Tο δεύτερο «τεστ» των αντοχών των αδελφών Kάτσου ήρθε πριν από 17 χρόνια περίπου. Ήταν το 1997 όταν η εισαγωγή της ενιαίας λίστας φαρμάκων και του νέου τρόπου τιμολόγησης με σκοπό τη μείωση των κρατικών δαπανών προκάλεσε συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και κλυδωνισμούς στη Pharma-then μειώνοντας κατακόρυφα τις πωλήσεις της.
«Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος, η εταιρία αναγκάστηκε να προβεί σε πολυάριθμες απολύσεις για να καταφέρει να επιβιώσει. Tότε ήταν που καταλάβαμε πως δεν μπορούμε να στηρίζουμε μια τέτοια επιχείρηση σε ξύλινα πόδια και αρχίσαμε να γινόμαστε πιο εξωστρεφείς» θυμάται ακόμη και σήμερα η Nέλλη Kάτσου.
Πλέον Bασίλης και Nέλλη Kάτσου έχουν αφήσει πίσω τα «πέτρινα» χρόνια. H εταιρία τους πλέον «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης 12% σε ετήσια βάση, παράγει κύκλο εργασιών 175 εκατ. ευρώ (το 2013) ακολουθώντας μια ανοδική τροχιά, αφού από μόλις 12,1 εκατ. ευρώ πριν από 11 χρόνια έχει σχεδόν 14πλασιαστεί H Pharmathen έχει αποσπάσει επανειλημμένως εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, όπως εκείνη της εταιρίας που επενδύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη, ενώ συμπεριλαμβάνεται και μεταξύ των 150 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ των 15 εταιριών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την τριετία 2009- 2012.
Mάλιστα, ήδη η εταιρία των αδελφών Kάτσου προχωρά στην έρευνα για την χρήση 5 ακόμη νέων ενέσιμων προϊόντων και βρίσκεται σε επαφές με μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους από την Aμερική και την Eλβετία.
Κοινή πορεία από την φαρμακευτική ως την διοίκηση της εταιρίας
H «ισχύς εν τη ενώσει» με την αδελφή του Nέλλη
Ο κανόνας σε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις όταν χάνεται ο ιδρυτής τους θέλει τους διαδόχους να ερίζουν για τη μοιρασιά τους. Ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου ποτέ δεν μπήκαν σε μια τέτοια διαδικασία. Παραμένουν ενωμένοι μέχρι σήμερα. Ίσως είναι και αυτός ένας από τους λόγους που η Pharmathen αναπτύσσεται ραγεαία καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά ζητήματα και συγκρούσεις.
Όσοι γνωρίζουν τα αδέλφια Κάτσου, μιλούν για ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ τους. Κάτι που διαφαίνεται και από την κοινή τους διαδρομή. Απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών η Νέλλη, στη Φαρμακευτική και ο Βασίλης.
Από μικρά τριγυρνούσαν στο φαρμακείο του πατέρα τους, όπου είχε γίνει το δεύτερο σπίτι τους, εκεί ξεκίνησαν μαζί και την επαγγελματική τους πορεία. Την οποία συνεχίζουν στην Pharmathen όπου ο Βασίλης ασκεί καθήκοντα προέδρου και η Νέλλη αντιπροέδρου.
Με μοιρασμένες αρμοδιότητες, η Νέλλη έχει αναλάβει και το κομμάτι τις επικοινωνίας της εταιρίας αλλά και την επίβλεψη σημαντικών projects στο εξωτερικό. Όμως μαζί με τον αδελφό της, την κρίση του οποίου εμπιστεύεται πολύ αποφασίζουν για τα πάντα.
Σημαντική είναι και η στήριξη που προσφέρουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ειδικά στην ακριτική περιοχή του Έβρου, αν και δεν τους αρέσει να την διαφημίζουν.
«Τόσο ίδιοι και τόσο διαφορετικοί» λένε για τα αδέλφια Κάτσου όσοι τους ξέρουν καλά.
Προσηλωμένοι στον στόχο τους και χαμηλών τόνων που δεν επιζητούν την δημοσιότητα και οι δύο. Όμως στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους με διαφορετικές συνήθειες και απολαύσεις. Στον Βασίλη Κάτσο αρέσει να παίζει paintball. «Εκεί κρίνεις προσωπικότητες. Είναι φοβερό πως πολύ ήσυχοι άνθρωποι όταν πολεμούν μεταμορφώνονται» τονίζει ο ίδιος.
Η αδελφή του, πιο «φιλειρηνική» στα χόμπι της, αρκείται να ταξιδεύει και να κάνει γυμναστική. Με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγει από την «βαριά» καθημερινότητά της.
Το «ταξίδι» μιας επιχείρησης μισού αιώνα
Από το φαρμακείο στη Δεριγνύ ως τις ΗΠΑ και την αχανή Ινδία
«Μακάρι να είμαι ο τελευταίος στην κατάταξη της Ελλάδας και ο πρώτος διεθνώς αναγνωρισμένος επιχειρηματίας», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Βασίλης Κάτσος, ενδεικτικό του πόση σημασία δίνει στην εξωστρέφεια.
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη Pharmathen, έβαλε ψηλά τον πήχη. Κατάλαβε από νωρίς ότι το μικρό φαρμακείο που ξεκίνησε ο πατέρας τους στην οδό Πατησίων και Δεριγνύ δεν χωρούσε τα… φιλόδοξα σχέδια του ίδιου και της αδελφής του.
Παρά το ότι ο Νίκος Κάτσος είχε επεκταθεί και στην δημιουργία «φασόν» φαρμάκων ενώ έβαλε και τα πρώτα θεμέλια για την πρώτη μονάδα της εταιρίας στην Παλλήνη, τα παιδιά του με σεβασμό πάντα στην παρακαταθήκη των γνώσεων που τους άφησε ο πατέρας τους θέλησαν να εδραιώσουν την φήμη της Pharmathen και εκτός συνόρων.
Αρχικά ξεκίνησαν μια σειρά επενδύσεων σε Αφρική και Ασία, όπου σε πολλά υποσχόμενες αυτές αγορές δίνουν μέχρι και σήμερα τεράστια ώθηση στις πωλήσεις του ομίλου. Στο… κομμάτι της Μ. Ανατολής διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών και παρουσίας, με ένα σημαντικό κομμάτι τζίρου, το οποίο στα επόμενα χρόνια αναμένεται να… φύγει πολύ ψηλά. Το ίδιο και στην Ασία και ειδικά στην Κίνα.
Το πιο δύσκολο εγχείρημά τους ήταν το άνοιγμα που επιχείρησαν μστην Αμερική και τη μακρινή Ινδία. Στην πρώτη επειδή εκεί εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, αρχικά δεν μπορούσαν να «χωνέψουν» πως μια… μικρή για τα δικά τους δεδομένα ελληνική εταιρία βάλθηκε να… κατακτήσει και τις ΗΠΑ.
Τελικά όμως τα αδέλφια Κάτσου τα κατάφεραν. Προϊόντα της Pharmathen έχουν αποκτήσει σημαντικό market sharer στην ευρύτερη περιοχή ενώ το εργοστάσιο της εταιρίας στις Σάπες Έβρου έχει λάβει πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Στην Ινδία, από την άλλη, ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που επέκτειναν την παρουσία τους στην αχανή αγορά της. Ήταν το 2010 και πάλι εν μέσω της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν απέκτησε ερευνητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή για τη σύνθεση Δραστικών Πρώτων Υλών (API). Στόχος των αδελφών Κάτσου ήταν και είναι να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και των παραγωγών πρώτων υλών που διαθέτει σε αφθονία τη χώρα με δεδομένο ότι τροφοδοτεί το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Κάπως έτσι το ταξίδι της Pharmathen με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας πριν από μισό αιώνα περίπου συνεχίζεται σήμερα σε 85 χώρες όπου φτάνουν τα προϊόντα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές της Pharmathen αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία.