Oι εξαγορές, οι 30 θυγατρικές και η απομόνωση του άλλοτε πατριάρχη της πληροφορικής.
«Ο επιχειρηματίας ήταν από τους πρώτους αντιπροσώπους της Microsoft στην Ελλάδα». Ο Θανάσης Πουλιάδης, ένας εκ των… πατριαρχών της Πληροφορικής, ο οποίος απογειώθηκε την «χρυσή εποχή» του Χρηματιστηρίου, αλλά βίωσε και την απόλυτη συντριβή «έφυγε» από τη ζωή.
Όμως εταιρείες – συνώνυμες με το όνομά του, όπως η PC Systems και η εταιρεία λογισμικού Q&R συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη και σήμερα, υπενθυμίζοντας την πορεία ενός επιχειρηματία, που τα είχε όλα και… τίποτα. Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Θανάσης Πουλιάδης είχε αποτραβηχτεί από τα «φώτα» της επιχειρηματικής και κοσμικής ζωής.
Από τους λίγους επιχειρηματίες που ο Ανδρέας Παπανδρέου προσκαλούσε στο σπίτι του, για να συνομιλήσουν για business και πολιτική και από εκείνους που ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τίμησε προσωπικά με την παρουσία του, όταν εγκαινίασε το εργοστάσιο της OMP Europe στην Θήβα Βοιωτίας, μέλος του ομίλου Intersonic, το οποίο τότε αποτελούσε τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα CD- R και DVD- R στην Γηραιά Ήπειρο.
Ο άλλοτε ισχυρός άντρας που συνομιλούσε με όλη την επιχειρηματική και πολιτική «αφρόκρεμα» του τόπου βρέθηκε από το ζενίθ της ισχύς του και της δόξας του στο ναδίρ, όταν το ελληνικό Χρηματιστήριο άρχισε να καταρρέει. Από τότε κλείστηκε στον εαυτό του, πολλοί από τους άλλοτε στενούς του φίλους και συνεργάτες απομακρύνθηκαν, ενώ ο ίδιος έμεινε να παρακολουθεί ως απλός θεατής την πορεία των εταιρειών που ο ίδιος είχε ιδρύσει.
Στο πλευρό του στη «μάχη» που έδωσε με την ασθένειά του τα τελευταία χρόνια στάθηκαν μόνο η οικογένειά του και μερικοί παιδικοί φίλοι. Τα ηνία της διοίκησης της PC Systems σήμερα έχει ο Κωνσταντίνος Βουρδάκης, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, προσπαθώντας να αλλάξει «ρότα» για την εταιρεία, να την επαναφέρει σε τροχιά κερδοφορίας, αλλά και να διαγράψει από το μυαλό των περισσότερων επιχειρηματιών τις περιπέτειες και τις άσχημες μέρες που βίωσε.
Τότε που ο όμιλος «Πουλιάδης και Συνεργάτες» άρχισε να παρασύρεται από την πτώση του χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, χιλιάδες μικροεπενδυτές να είναι εγκλωβισμένοι σε ιστορικά υψηλά και ουσιαστικά να γραφτούν οι τίτλοι τέλους το 2004, όταν η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών. Η αλήθεια είναι βέβαια πως το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον κλάδο της πληροφορικής και στο 9μηνο του 2010 η PC Systems σημείωσε ζημίες ύψους 607.581 χιλ. ευρώ. Όμως, οι προσπάθειες εξορθολογισμού του ισολογισμού της συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Η «απογείωση»
Η μεγάλη επιχειρηματική «απογείωση» του Θανάση Πουλιάδη πραγματοποιήθηκε όταν ο όμιλος «Πουλιάδης και Συνεργάτες», ο οποίος ξεκίνησε με εισαγωγές της τάξεως των 500.000 δρχ. ανέλαβε την αντιπροσώπευση των Microsoft Windows στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στα έντυπα της εποχής και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την περαιτέρω γιγάντωση του ομίλου.
Ανήσυχο πνεύμα ο Πουλιάδης δεν αρκέστηκε να μείνει στη θέση του υποδιευθυντή στην εμπορική διεύθυνση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ μετά τις σπουδές του στη Γερμανία και την Αμερική, παρά την πολλά υποσχόμενη θέση του. «Γλυκάθηκε» από τον επιχειρηματικό στίβο και ακόμη περισσότεροι, όταν οι ηχηρές συνεργασίες και τα μεγάλα deals διαδέχονταν το ένα το άλλο.
Επιστέγασμα της ανοδικής πορείας του ομίλου του ήταν η εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο τον Ιούλιο του 1996, αντλώντας τότε περί τα 3,5 εκατ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 1990 επιδόθηκε σε ένα «ράλι» εξαγορών, δημιουργώντας έναν πολυσχιδή όμιλο με περισσότερες από 30 θυγατρικές και μειοψηφικές συμμετοχές σε άλλες εταιρείες. Ήταν η χρυσή δεκαετία, που οι περισσότεροι μιλούσαν για την απόλυτη καταξίωση και αναγνώριση του επιχειρηματία, με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς να… υποκλίνονται στο επιχειρηματικό «θαύμα» που είχε στήσει.
Μετά την Πουλιάδης, ακολούθησαν στο ΧΑ οι μετοχές της θυγατρικής PC Systems, η εταιρεία λογισμικού Q&R, στην οποία η Πουλιάδης είχε αποκτήσει ποσοστό 40% προ της εισαγωγής και η Despec Hellas (μετέπειτα Intersonic). Την ίδια περίοδο, εξαγόρασε και το 50% της τουρκικής Index, μπαίνοντας στην αγορά της γείτονος ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές. Τα λάθη που κόστισαν Το «παιχνίδι» για τον Θανάση Πουλιάδη άρχισε να χάνεται, όπως λένε ακόμα και σήμερα παράγοντες της αγοράς, την περίοδο των μαζικών εξαγορών. Όλες οι θυγατρικές δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ενιαία υπό την… ομπρέλα του ίδιου ομίλου.
Οι διοικητικές αρχές που διδάχθηκε στο Πανεπιστήμιο δεν βρήκαν εφαρμογή στην πράξη, καθώς είχε μεγαλεπήβολους στόχους να προχωρήσει σε νέες ηχηρές συμφωνίες, τη δημιουργία νέων θυγατρικών εταιρειών και φυσικά ήθελε να εισάγει άλλες 5 με 6 εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μόνο που μετά το 1999 ξεκίνησε η μεγάλη πτώση στο ταμπλό, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει μαζί του και τα φιλόδοξα σχέδιά του. Αυτά έμειναν μόνο στα… χαρτιά, αφού από εκεί και πέρα μοναδική του σκέψη ήταν πώς θα εξοφλήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές και φυσικά τους εργαζόμενους του ομίλου. Η πορεία προς το… ναδίρ είχε ξεκινήσει!