ΤΟ «ΦΛΕΡΤ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΡΗΓΜΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
Στο επιχειρηματικό περιθώριο η Intracom και φορτωμένη με ζημίες 8,4 εκ.ευρώ Ανώμαλη προσγείωση και για την Intralot που βρίσκεται σε κλοιό ζημιών 3,3 εκατ. ευρώ
Oι «τίτλοι τέλους» είναι μια σκληρή πραγματικότητα για την «αυτοκρατορία» Kόκκαλη, η οποία πλέον δεν έχει ούτε τη λάμψη, αλλά ούτε και την αίγλη του παρελθόντος.
Kατ’ ουσίαν «ο βασιλιάς είναι γυμνός», αφού ο άλλοτε κραταιός επιχειρηματικός όμιλος είναι απονευρωμένος και με ελάχιστη επιρροή στην επιχειρηματική ζωή του τόπου. H εμβληματική Iντρακόμ, η οποία παλαιότερα διαδραμάτιζε ρόλο «ναυαρχίδας» για τον όμιλο Kόκκαλη, μοιάζει τώρα με… σωστική λέμβο.
Tίποτα πια δεν θυμίζει τα μεγαλεία του παρελθόντος για τον Σωκράτη Kόκκαλη, το όνομα του οποίου έφτασε να είναι συνώνυμο του «εθνικού προμηθευτή» και των διαπλεκόμενων συμφερόντων.
Πριν από χρονια, τα παχυλά συμβόλαια με τον OTE αποτέλεσαν το βατήρα για να εκτοξευτεί στον επιχειρηματικό ουρανό ο όμιλος Kόκκαλη. Tο ίδιο συνέβη και με τις επί σειρά ετών προνομιακές σχέσεις της Iντραλότ με τον OΠAΠ, που εξασφάλιζαν χρυσές προμήθειες.
Tίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει σήμερα. Mε τελευταίο σκληρό χτύπημα, εκείνο που δέχθηκε με το Iπποδρομιακό Στοίχημα, καθώς ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε βατερλό για τον πολυσυζητημένο όμιλο.
Όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για το «τέλος εποχής» σηματοδοτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ο 75χρονος Σωκράτης Kόκκαλης αποφάσισε να α-ποσυρθεί από την καθημερινή ενεργό δράση.
Tουλάχιστον όπως αυτή εκφράζεται με την εξάσκηση διοικητικών καθηκόντων.
H αλλαγή προσανατολισμού είναι πλέον ευδιάκριτη και με τις διαδοχικές πωλήσεις «ασημικών» του ομίλου, που υπηρετούν μια συγκεκριμένη λογική.
Nα περιοριστεί η αιμορραγία απο τις μεγάλες ζημιές και να γίνουν πιο εύκολα διαχειρίσιμα τα μεγάλα τραπεζικά δάνεια.
H Iντρακόμ Συμμετοχών μετρά ήδη 8,4 εκατ. ευρώ ζημιές (στο A’ τρίμηνο του 2014) με τις δανειακές υποχρεώσεις της να είναι στα 254,1 εκατ. ευρώ.
Μετά την πώληση του 49% της Intracom Telecom τον περασμένο Απρίλιο σε επενδυτές από το Ντουμπάι αντί 47 εκατ. ευρώ (35 εκατ. με τη μορφή μετρητών και 12 εκατ. ευρώ μέσα από εκχώρηση απαιτήσεων) ήρθε και η πώληση της Hellas On Line στην Vodafone έναντι 72,7 εκατ. ευρώ, η οποία από τη μία πλευρά συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό των δανειακών βαρών του μητρικού ομίλου, αλλά από την άλλη του «στερεί» μία σημαντική πηγή εσόδων και λειτουργικών κερδών του.
Στην ουσία δηλαδή, η Intracom «ξεφορτώνεται» ένα σημαντικό βάρος χρεών του εναλλακτικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, ύψους 156 εκατ. ευρώ, όμως, χάνει ένα asset, που σύμφωνα με τα περσινά ετήσια στοιχεία του απέφερε 224 εκατ. ευρώ από το σύνολο 513,6 εκατ. ευρώ των πωλήσεων και τα 68,4 εκατ. ευρώ από τα περίπου 75 εκατ. ευρώ των EBITDA.
Αν αφαιρεθούν δηλ. αυτά, το μέγεθος της Intracom περιορίζεται ως προς τον κύκλο εργασιών στα 289,6 εκατ. ευρώ και ως προς τα λειτουργικά κέρδη στα 6,6 εκατ. ευρώ.
Έτσι η δραστηριότητα της Intracom Holdings περιλαμβάνει πλέον την Intrasoft (που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής, δημόσιου τομέα και τραπεζών), τη δραστηριότητα των αμυντικών συστημάτων με πωλήσεις 49,85 εκ. ευρώ και το κατασκευαστικό κομμάτι μέσω της Intrakat με πωλήσεις 105 εκατ. ευρώ το 2013.
Η INTRALOT Την ίδια στιγμή και η Intralot, η μόνη από τις εταιρίες, όπου ο Σωκράτης Κόκκαλης διατηρεί τη θέση του προέδρου, έχει αναγκαστεί σε απότομη «προσγείωση».
Το πάλαι ποτέ «πετράδι του στέμματος» της αυτοκρατορίας Κόκκαλη, το οποίο στο παρελθόν απέφερε κέρδη 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πλέον είναι «φορτωμένη» με ζημίες (3,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2014) και δάνεια.
Παρά τις «διθυραμβικές» ανακοινώσεις για τα νέα συμβόλαια που κλείνει η εταιρία στις 5 ηπείρους, η αγορά γνωρίζει καλά πως η εταιρία δεν βιώνει τις «παλιές δόξες» της.
Ειδικά μετά την αλλαγή σελίδας στον ΟΠΑΠ και το τέλος της πολύχρονης προνομιακής σχέσης με την Κηφισού, που έφερε η είσοδος της Emma Delta, δημιούργησε μια άκρως πιεστική νέα πραγματικότητα για την Intralot, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να περάσει τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου.
Μέσα σε αυτό το «σκηνικό» η αγορά πιστεύει πως αργά ή γρήγορα είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει και η συγκεκριμένη εταιρία αντικείμενο εξαγοράς με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν παλαιότερα πως θα μπορούσε να αποτελέσει και ελκυστικό στόχο για τον ΟΠΑΠ. Τώρα όμως, που οι Τσέχοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο του Οργανισμού, δεν έχουν δώσει δείγματα γραφής για το εάν θα μπορούσε να «περπατήσει» ένα τέτοιο deal.
Πάντως, το κλίμα σε πρόσφατη γενική συνέλευση της Intralot ήταν «βαρύ», καθώς ο ισχυρός άντρας δέχτηκε τα επικριτικά σχόλια μετόχων τόσο για τη μη διανομή μερίσματος, όσο και για τις υψηλές αμοιβές των στελεχών της. Η επιχειρηματική «φθορά» του ομίλου Κόκκαλη ήταν ένας από τους λόγους της απόφασής του να αποσυρθεί από το προσκήνιο.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του 75χρονου επιχειρηματία από την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή σηματοδοτήθηκε από την «έξοδό» του από τον Ολυμπιακό και από την «αλλαγή φρουράς» στην διοίκηση της Intracom Holdings, βάζοντας τους γιους του, Ντίνο και Σωκράτη Τζούνιορ Κόκκαλη σε κρίσιμα πόστα των εταιριών.
Όπως όλα δείχνουν, η νεότερη γενιά Κόκκαλη θα έχει περισσότερο διαχειριστικό ρόλο παρά παρεμβατικό στην επιχει- ρηματική δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μία πιθανή έκπληξη.
ΤΟ ΝΕΟ MODUS VIVENDI ΤΟΥ MR INTRACOM
Tα εξοπλιστικά και ο ρόλος των διαδόχων
Ο Σωκράτης Κόκκαλης, είναι ένας άνθρωπος που μιλά 7 ξένες γλώσσες ξέρει να διαβάζει καλά και τα «μηνύματα» των καιρών, γι’ αυτό και ο ισχυρός άντρας της Παιανίας πήρε την απόφαση να βγει από το κεντρικό «κάδρο» της Intracom Holdings και να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο γιους του, Ντίνο και Σωκράτη Junior.
Το έπραξε σε μια χρονική στιγμή που ο όμιλός του δεν γνώριζε τις «πιένες» του παρελθόντος, αφενός λόγω της κρίσης και αφετέρου λόγω του ότι το Δημόσιο έπαψε να είναι ο οικονομικός «σιτοβολώνας» του.
Η απώλεια της προνομιακής σχέσης που είχε μέχρι πρότινος η Intralot με τον ΟΠΑΠ και η απώλεια της επί τρεις δεκαετίες κυριαρχίας της Intracom στο σκηνικό των δημοσίων προμηθειών δημιούργησαν την ανάγκη για ένα νέο modus vivendi για τoν Κόκκαλη.
Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η απόφαση του 75χρονου «πατριάρχη» της Intracom να αποτραβηχτεί τον περασμένο Φλεβάρη, συνδέεται και με την «θύελλα» των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά. Μπορεί να μην προέκυψε καμία άμεση εμπλοκή, όμως η απευθείας ανάθεση στην Intracom υποκατασκευαστικού έργου για τα υποβρύχια 214 μέσω της γερμανικής HDW και της εταιρίας του εμπλεκόμενου στις μίζες Π. Ευσταθίου, δημιούργησε «σκιές».
Βέβαια, η πλευρά Κόκκαλη μίλησε για απολύτως νόμιμη διαδικασία στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων προς ελληνικές εταιρίες και για μια δουλειά, που μέσα στον πακτωλό των 3 δις. ευρώ των υποβρυχίων, ήταν μόνο 5,1 εκατ. ευρώ.
Στόχος του ήταν από την πρώτη στιγμή να αποτινάξει κάθε υποψία καθώς αυτή την στιγμή η Intracom Defence, η δραστηριότητα αμυντικού εξοπλισμού λόγω και των συνεργασιών με την Raytheon, σημειώνει θετικές επιδόσεις ως προς τις πωλήσεις της, οι οποίες το 2013 ανήλθαν στα 49,85 εκατ. ευρώ.
Το πλέγμα των αποφάσεων πλέον βρίσκεται στα… χέρια των διαδόχων του, όμως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες ο εμβληματικός αρχηγός του ομίλου στέκεται αρωγός στο πλευρό τους, αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να κινεί τα νήματα σε κρίσιμα θέματα της Intracom από το παρασκήνιο.
Η νέα γενιά πάντως, φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και λιγότερο στις παρεμβάσεις και στην διατήρηση των πολιτικών ερεισμάτων, στα οποία έδινε έμφαση ο πατέρας τους.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ RENE FALTZ ΣΤΟ DEAL ΜΕ ΤΗ VODAFONE
15,5 εκ. ευρώ στις τσέπες του επιχειρηματία
Το deal της Vodafone με την Hellas On Line πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί το πρώτο «μέτωπο» που κλείνει στα telecoms, καθώς η έναρξη των συζητήσεων των δύο πλευρών τοποθετείται πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και αποτελεί «σηματωρό» για τις επόμενες εξελίξεις στην αγορά, αποκάλυψε ταυτόχρονα και τον ρόλο του δικηγόρου Rene Faltz, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το fund World Equities Holdings.
Ο Faltz, ο οποίος είναι επικεφαλής μεγάλης δικηγορικής φίρμας στο Λουξεμβούργο και έχει θητεύσει κατά το παρελθόν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EFG Private International Bank, θεωρείται ότι εκπροσωπεί μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται μέσω Λουξεμβούργου και αποκαλύπτεται ότι εξέφραζε συμφέροντα Κόκκαλη, αφού στη συμφωνία με την Vodafone συμπεριλήφθηκε και το ποσοστό του World Equities Holdings.
Το συγκεκριμένο fund ήλεγχε το 15,5% της HOL, ενώ για πρώτη φορά επένδυσε στην εταιρία τηλεπικοινωνιών πριν από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα το 2009, έχοντας αγοράσει από την Intracom Holdings πακέτα δικαιωμάτων τα οποία και άσκησε. Τότε η αγορά έκανε λόγο για μέτοχο- μυστήριο που είχε πάρει ποσοστό 24,9% και από τότε το συγκεκριμένο fund φημολογείτο έντονα ότι ελέγχεται από τον βασικό μέτοχο της Intracom Holdings, Σωκράτη Κόκκαλη.
Αυτό σημαίνει ότι από τα 72,7 εκατ. ευρώ που έδωσε η Vodafone για την εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού της HOL (κατείχε ήδη η βρετανική θυγατρική της κινητής τηλεφωνίας το 18%), τα 57 εκατ. ευρώ πάνε στα ταμεία της Intracom Holdings, ενώ 15,5 εκατ. ευρώ περίπου καταλήγουν στις τσέπες του ισχυρού επιχειρηματία. Κάποιες κακές γλώσσες υποστηρίζουν μάλιστα πως δεν αποκλείεται και το ποσοστό του στην Intralot να είναι μεγαλύτερο (ελέγχει το 20,01% περίπου), αλλά να βρίσκεται σε… άλλα χέρια.