Ενισχυμένο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατά 15,4 εκ. ευρώ.
Ο εισαγωγέας αυτοκινήτων και φιλότεχνος Βασίλης Θεοχαράκης, αποκτά ισχυρή πλειοψηφική παρουσία στις ασφάλειες Μινέττα. Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία προχώρησε ο Γ. Μινέττας στην εταιρεία του «Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειαι Μινέττα», τον βρίσκει ενισχυμένο κατά 15,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για την ιστορική ασφαλιστική.
Κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι η παρουσία του Βασίλη Θεοχαράκη αποτελεί εγγύηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι κάτω από τη διοίκηση και την ηγεσία του, ο Όμιλος Εταιριών που διαθέτει από τον κλάδο των αυτοκινήτων μέχρι τη ναυτιλία και την υγεία αναπτύσσεται και επεκτείνεται δυναμικά.
Από την άλλη πλευρά, «εισέβαλε» περαιτέρω επενδυτικά σε έναν ασφαλιστικό όμιλο που ο Γιώργος Μινέττας τόσα χρόνια κράτησε ζωντανό και τον ανέπτυξε, αν και είχε να αντιμετωπίσει τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την οικονομική κρίση, που έπληξε τα ασφαλιστήρια και μείωσε τους πελάτες συνολικά στον κλάδο. Η ” Μινέττα ” έκλεισε το 2010 με συνολική παραγωγή ύψους 127 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίου και κέρδη ύψους 8,314 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία πέτυχε το 2010 να αυξήσει την ασφαλιστική της παραγωγή κατά 15% παρά τη μείωση του στόλου των ασφαλισμένων αυτοκινήτων που περιορίστηκε στις 315.000 περίπου. Το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής βασίστηκε στην αύξηση των τιμολογίων στα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία του κύκλου εργασιών, ενώ ο κλάδος των λοιπών ζημιών αντιπροσωπεύει το 10% περίπου της ασφαλιστικής παραγωγής της εταιρείας.
Το 2009 η εταιρεία είχε εμφανίσει μικρές ζημίες ύψους 0,78 εκατ. ευρώ και παραγωγή περί τα 112 εκατ. ευρώ. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είχε απαιτήσει η Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να καλύψει τα ανοίγματα στα αποθέματα της χρήσης του 2009. Τα βήματα της Μινέττα θα ακολουθήσει η εταιρεία Ευρωστάρ, που συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για τις 18 Μαρτίου, προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να έχει ενημερωθεί σχετικά και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έθεσε στην Ευρωστάρ προθεσμία και για την κατάθεση προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης.
Οι έλεγχοι
Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης συνεχίζουν τους ελέγχους στην ασφαλιστική αγορά διευρύνοντας τον κύκλο τους και σε άλλες εταιρείες, έχοντας ήδη στο στόχαστρό τους μια ακόμη, τρίτη κατά σειρά ασφαλιστική, από την οποία σύντομα θα ζητήσουν, να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική, Efg Eurolife, Αγροτική Ασφαλιστική και Ευρωπαϊκή Πίστη, που θα υποβληθούν σε stress tests, ετοιμάζονται προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε ακραίες οικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής – European Insurance and Occupational Authority – η άσκηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, – πιθανότατα τον Μάιο, με βάση τρία δυσμενή σενάρια για τις αποτιμήσεις των μετοχών, των ομολόγων και των ακινήτων, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν τα σενάρια θα προβλέπουν ένα ενδεχόμενο haircut των ελληνικών ομολόγων.
Στις προθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι οι τέσσερις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, σε συνδυασμό με τις πολυεθνικές εταιρείες, που έχουν παρουσία στην Ελλάδα, να αποτελέσουν ένα επαρκές δείγμα που θα αντιπροσωπεύει το 80% περίπου της αγοράς. Έτσι εκτός από τις τέσσερις ελληνικές, σε stress test από την έδρα και τις μητρικές τους εταιρείες, θα υποβληθούν οι πολυεθνικές Alico MetLife, Allianz, Axa, Generali, Groupama και Interamerican.
Τα σενάρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθεί ο ασφαλιστικός κλάδος είναι τρία:
• Το βασικό σενάριο που προβλέπει ασθενές μακροοικονομικό περιβάλλον, πτώση των μετοχικών αξιών και των τιμών των ακινήτων, παράταση της ύφεσης και χαμηλά επίπεδα επιτοκίων
•Το υφεσιακό σενάριο, που προβλέπει εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης με παράλληλη βουτιά των μετοχικών τίτλων και των τιμών των ακινήτων, αρνητικό πληθωρισμό και χαμηλά επίπεδα επιτοκίων.
• Το πληθωριστικό σενάριο, που προβλέπει ταχεία πτώση του πληθωρισμού ως αντίδραση μιας δραματικής ανόδου των επιτοκίων, αλλά χωρίς επίπτωση στις τιμές των μετοχών, τις τιμές των ακινήτων και τα spreads. Στο τεστ αντοχών του ασφαλιστικού κλάδου θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της άσκησης QIS 5, στην οποία έχουν συμμετάσχει περίπου είκοσι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και αποτελούν άλλωστε και τον προάγγελο των κεφαλαιακών απαιτήσεων, που θα απαιτηθούν, ενόψει του Solvency.