Πριν από μερικές ημέρες, ο Θωμάς Λιακουνάκος βρέθηκε στο χιονισμένο πολυτελές θέρετρο της Κουρσεβέλ για να απολαύσει λίγες στιγμές χειμερινής ραστώνης μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα, επιδεικνύοντας τις άριστες επιδόσεις του στο αγαπημένο του χόμπι, το σκι.
Εκεί, κάτω από τον μουντό ελβετικό ουρανό, ο «εθνικός προμηθευτής» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας φαίνεται πως προσπαθεί να αφήσει πίσω στην Ελλάδα, έστω και για λίγο, το «βουνό» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ένα διάλειμμα, μια φόρτιση των μπαταριών και μια ανασυγκρότηση δυνάμεων, καθώς η αγωνία για το αν θα διασωθεί ή θα καταρρεύσει θορυβωδώς το οικοδόμημά του, αλλά και το επιχειρηματικό status quo που συμβολίζει ο ίδιος ο Λιακουνάκος, κορυφώνεται.
Βέβαια, επειδή οι παλιές συνήθειες του lifestyle ακόμη και σε περιόδους μεγάλης κρίσης δεν ξεχνιούνται, ο μεγαλοεπιχειρηματίας επέλεξε να «ξεχάσει» τα προβλήματά του, όχι στην Αθήνα, ούτε καν στην πολυτελή κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό, αλλά με ένα ταξίδι αναψυχής σε κάποιο δημοφιλές θέρετρο του εξωτερικού. Όμως, πάντα στη ζωή τα ευχάριστα είναι στιγμές. Με την επιστροφή του, τα δύσκολα είναι και πάλι μπροστά. Ειδικά μετά και την αλλαγή κυβέρνησης και την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία που κραδαίνει τη ρομφαία του εναντίον των «ολιγαρχών» και ρητορεύει την «κάθαρση» αδικιών, αλλά και την αναμονή για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες ως προς τα «κόκκινα δάνεια».
Θα μπορέσει ο 67χρονος Θωμάς, ο οποίος παραδοσιακά διατηρούσε ισχυρά «γαλάζια και πράσινα» ερείσματα, να ξεφύγει τώρα από την πνιγηρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει; Kαθώς επί της ουσίας ο Πειραιώτης επιχειρηματίας βρίσκεται σύριζα στον… γκρεμό. Όλα κρέμονται από μία κλωστή. Θα σπάσει ή όχι;
Ο άλλοτε κραταιός του όμιλος, η Axon Συμμετοχών και η θυγατρική του με δραστηριότητα στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, Euromedica βρίσκονται στο… κατακόκκινο. Ζημίες 37,2 εκατ. ευρώ και 1,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, χρέη που αγγίζουν τα 693,7 εκατ. ευρώ, κόντρες με το Δημόσιο για τις οφειλές του τελευταίου προς τις εταιρίες του και με τις μετοχές στην κατηγορία της επιτήρησης που υποδηλώνει το ισχυρό ρίσκο για τη μελλοντική τους πορεία. Από την άλλη πλευρά, η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τις «μίζες του αιώνα» μετά τις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Κάντα, αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τον Θωμά Λιακουνάκο.
Και μπορεί ο ίδιος από την πρώτη στιγμή να αρνήθηκε κάθε είδους κατηγορία περί παράνομων συναλλαγών και να έθεσε εαυτόν στην διάθεση της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όμως, η υπόθεση Κάντα και οι προμήθειες για τα άρματα Leopard και τα ελικόπτερα Apache είναι μία από τις μεγάλες δίκες που εκκρεμούν για την τρέχουσα χρονιά.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος από το 2009 και μετά, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, έχει βρεθεί στριμωγμένος στα σχοινιά και μοιάζει περισσότερο «λαβωμένος» από ποτέ. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας που συναναστρεφόταν με άλλους ισχυρούς του χρήματος και πολιτικούς στα «χρόνια της αθωότητας», πλέον βλέπει τον «μύθο» του να έχει ξεθωριάσει.
Άλλοτε «φίλοι» έχουν απομακρυνθεί από κοντά του, από όταν ξέσπασε η μπόρα, καθώς δύσκολα κάποιος πιάνει το μαχαίρι την ώρα που αυτό πέφτει κάτω. Ελάχιστοι έχουν μείνει κοντά του και αυτοί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι «οι μεγαλύτεροι αχάριστοι είναι εκείνοι που έχεις ευεργετήσει. Πιο ντόμπροι είναι οι αντίπαλοί σου που ανοίγουν τα χαρτιά τους και ξέρεις τι να περιμένεις».
Σίγουρα για έναν άνθρωπο όπως ο Λιακουνάκος δεν είναι εύκολος ο διασυρμός του ονόματός του. Ούτε με τις εφόδους που έγιναν από την αστυνομία και τους εισαγγελείς στα γραφεία του τον περασμένο Νοέμβριο, ούτε και με τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπισε με την υπόθεση SONAK για την οποία απολογήθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ. Δεν έχει συνηθίσει έτσι. Είχε συνηθίσει να «αποθεώνεται» τις εποχές που με ό,τι καταπιανόταν, παρήγαγε κέρδος, γέμιζε τα ταμεία του και «αυγάτιζε» την περιουσία του. Που συναγελαζόταν με πολιτικούς και μεγαλοεπιχειρηματίες. Που υποκλίνονταν μπροστά του εκδότες και ισχυροί του εξωτερικού.
Ο ίδιος ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, παλεύει. Αυτό υποστηρίζει και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους. «Έχω μάθει στα δύσκολα. Από 12 χρονών ακόμη που έχασα τον πατέρα μου και ανέλαβα να συντηρήσω τη μητέρα μου και τις τρεις αδελφές μου».
Έπεσαν στο κενό…
Από το 2013 και μετά, οπότε και τα «λουριά έσφιξαν» για τα καλά γύρω από την Axon και τη Euromedica, ο Θωμάς Λιακουνάκος προσπαθεί να βρει σανίδες σωτηρίας, αλλά χωρίς αντίκρισμα μέχρι τώρα.
Επεδίωξε να αξιοποιήσει τις επαφές του και τις γνωριμίες του στον αραβικό κόσμο για να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή για την Euromedica.
Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2013 υποστήριζε πως βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συμφωνία που προέβλεπε την ίδρυση κοινής εταιρίας, στην οποία η Euromedica θα παραχωρούσε διαγνωστικά της κέντρα και οι εταίροι θα έβαζαν 100 εκατ. ευρώ μετρητά, τελικά δεν υπήρξε τίποτε νεότερο από το «μέτωπο».
Προσπάθησε να επικεντρώσει στο σχέδιό του για τη δημιουργία διαγνωστικών κέντρων στη Λιβύη, το Ιράκ και σε άλλες αραβικές χώρες. Όμως, και αυτά τα σχέδιά του έπεσαν στο κενό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι Άραβες δεν έδωσαν το πράσινο φως για το project.
Τώρα ο Θωμάς Λιακουνάκος, βάσει του ενημερωτικού σημειώματος της Euromedica στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μιλά για τον αγώνα κατά του rebate και clawback που δημιουργεί πρόσθετες επιβαρύνσεις. Έχει προσφύγει όπως και οι άλλες εταιρίες του κλάδου στο ΣτΕ, ενώ τονίζει πως η εξόφληση τω οφειλών του Δημοσίου (150 εκ. ευρώ) θα αποτελούσε σημαντική ανάσα στην ασφυξία της ρευστότητας.
Λαμπρό παρελθόν, αβέβαιο μέλλον Πέρασαν απ’ τα χέρια του 30 δισ. ευρώ – Σε ταμειακή ασφυξία axon και euromedica
«Από τα χέρια του Θωμά Λιακουνάκου έχουν περάσει περισσότερα από 30 δις. ευρώ από το 2002 έως και πριν από μία διετία» συνηθίζουν να λένε στα επιχειρηματικά πηγαδάκια. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια που σταματά ο «μύθος» σχετικά με τα ποσά αυτά και που ξεκινά η «πραγματικότητα». Η αλήθεια είναι πως πλέον ο Πειραιώτης επιχειρηματίας βρίσκεται πνιγμένος στα χρέη, τα οποία αγγίζουν τα 693,7 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος AXON είδε τον κύκλο εργασιών της να υποχωρεί περαιτέρω στο εννεάμηνο του 2014, στα 115,33 εκατ. ευρώ (από 140 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα), ενώ οι ζημίες της διευρύνθηκαν στα 37,2 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ΑΧΟΝ είναι 1 εκατ. ευρώ, ενώ η Euromedica έχει χρηματιστηριακή αξία 9 εκατ. ευρώ.
Η ιατρική «αυτοκρατορία» του Λιακουνάκου μετά την υπέρμετρη ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων κλινικών έως και το 2009, έχει κλυδωνιστεί την τελευταία διετία και βρίσκεται στον επίλογο των τραπεζικών απαιτήσεων, όπως και τα περισσότερα που ανήκουν στον επιχειρηματία.
Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος τόνιζε σε πηγαδάκι φίλων πως «δεν περιμένω χρήματα από πουθενά. Δεν κινείται τίποτα. Όπλα δεν πουλάω, ο ΕΟΠΠΥ δεν πληρώνει, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καταρρεύσει. Ακόμη και τα ακίνητα που έχω έχουν πέσει στη μισή τους αξία και οι τράπεζες ζητούν επιτακτικά τα δάνεια». Χαρακτηριστικά λόγια ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε «ασφυξία» ρευστότητας και θέλει να αποφύγει τα χειρότερα.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόταν σε ανοικτή επικοινωνία με τις πιστώτριες τράπεζες με σκοπό να πετύχει την αναδιάρθρωση του δανεισμού του. Όμως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας συνεχίζει να ελπίζει. Γεγονός είναι πάντως, πως οι επιχειρήσεις του βρίσκονται στο… κόκκινο και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, αν δε βρεθεί σανίδα σωτηρίας άμεσα.
Χέρι-χέρι business και πολιτική – Ξεκίνησε με ΝΔ, κυριάρχησε με ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει τώρα;
Business και πολιτική συνήθως πάνε «χέρι- χέρι» και αυτό το γνωρίζει καλά ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος το 1980 κατάφερε να πάρει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας αρμάτων μάχης. Ήταν τότε επί υπουργίας Ευάγγελου Αβέρωφ, όταν βγήκε στον… αέρα ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια αρμάτων τύπου Leopard. Ο 30χρονος τότε Θωμάς κατάφερε να πάρει την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της γερμανικής Krauss- Maflets και να κερδίσει τον διαγωνισμό.
Η μεγάλη αρχή είχε μόλις γίνει για να ακολουθήσουν και άλλα ισχυρότερα συμβόλαια προμηθειών την περίοδο της χώρας της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Αν και ο Θωμάς Λιακουνάκος ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή επί Νέας Δημοκρατίας- μάλιστα είναι γνωστή η κουμπαριά του και με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ- η κυριαρχία του εδραιώθηκε στις «πράσινες» κυβερνήσεις. Γενικότερα όμως, στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης είχε ανοιχτές πόρτες και διαύλους επικοινωνίας.
Την περίοδο 1999- 2009, δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία, οι «δουλειές» που πήρε ο Θωμάς… ακούμπησαν τα 6 δισ. ευρώ. Αμύθητο ποσό. Μεταξύ των προγραμμάτων που ανέλαβε ήταν τα μεταφορικά ελικόπτερα NH- 90, ο εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών πυραύλων HAWK, τα ιπτάμενα ραντάρ για την αεροπορία, οι συστοιχίες Patriot, το σύστημα αυτοπροστασίας Aspis των αμερικανικών F-16 κ.ά.
Το portfolio του δε, περιλαμβάνει περισσότερες από 20 αντιπροσωπείες κορυφαίων εταιριών παραγωγής οπλικών συστημάτων. Ανάμεσα σε αυτές οι Raytheon, Kop- Flex, Delex κ.ά.
Οι πολιτικές γνωριμίες ανέκαθεν ήταν για τον 67χρονο επιχειρηματία ένα δυνατό «ατού» του. Στα επιχειρηματικά σαλόνια πολλοί φίλοι και αντίπαλοί του συνηγορούν ότι ήταν και αυτές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να του ανοίγουν διάπλατα πόρτες και που τον βοηθούσαν να υπογράφει deals πολλών εκατομμυρίων.
Το 1999 μάλιστα, όπως λέει και ο ίδιος, μέτρησε τους φίλους και τους εχθρούς του. Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση θα προμηθευόταν τα πολεμικά αεροσκάφη F-15 της Boing που αντιπροσώπευε ο ίδιος ή τα F-16 που αντιπροσώπευε η Lockheed.
Η μάχη που δόθηκε στο παρασκήνιο με καταιγιστική διαφήμιση και από τις δύο πλευρές δεν είχε τέλος. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, όπως είναι φυσικό, υποστήριζε τον κουμπάρο του. Από την άλλη μεριά, όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεωρούσε ότι τα F-16 ήταν καλύτερα.
Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δουλειάς ήταν 3,5 δισ. ευρώ. Άλλο ένα αμύθητο ποσό, που όμως, δεν κατέληξε στα ταμεία του Λιακουνάκου, αφού τα F-16 υπερίσχυσαν. Ήταν μία από τις λίγες «ήττες» του «Mr AXON» στον τομέα των οπλικών συστημάτων.
της Εύης Κατσώλη