Oι εκταμιεύσεις δανείων από τη Marfin στην Ελλάδα ήταν 6%-7% με σύνολο αγοράς σχεδόν μηδενική.
Σε καιρούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης του συνόλου της τραπεζικής αγοράς ήταν κλειστές, η Marfin Popular Bank κινήθηκε κόντρα στο «ρεύμα» επιλέγοντας να θέσει ως προτεραιότητα την έμπρακτη στήριξη των πελατών της και εν συνεχεία την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, κατά τη διάρκεια του 2010, 1 στα 3 δάνεια που δόθηκαν στην Κύπρο ήταν από τη MPB, ενώ στην Ελλάδα, όπου ο όμιλος διατηρεί σημαντική παρουσία, οι εκταμιεύσεις των δανείων ήταν περίπου 6%- 7% με σύνολο αγοράς σχεδόν μηδενική. Ιδιαίτερα στη Στεγαστική Πίστη στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς άγγιξε τα επίπεδα του 15%, ήτοι η δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή σε νέες δανειοδοτήσεις στο σύνολο της Ελλάδας.
«Βρεθήκαμε πολύ κοντά στους πελάτες μας και βοηθήσαμε αυτούς που με αποδεδειγμένη αδυναμία, αλλά ισχυρή θέληση θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουν με αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις δανείων, τόσο σε μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών, όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες» υποστήριξε ο κ. Μπουλούτας. Αλλά και ως προς τα οικονομικά της μεγέθη, η Marfin Popular Bank βρέθηκε ανάμεσα στους πιο ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους, αφού κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την κερδοφορία της, να αναπτύξει περαιτέρω το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, να διατηρήσει έναν από τους πιο ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς να έχει λάβει οποιαδήποτε μορφή κρατικής βοήθειας. Σημαντικό ήταν, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπουλούτας και το γεγονός ότι «σταθεροποίησε τους δείκτες πιστοληπτικής αξιολόγησης, που είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι από το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά και της Ελλάδας σαν χώρας».
Η στρατηγική
Η Marfin Popular Bank επαναπροσδιόρισε την στρατηγική της στο εξωτερικό, με την πρόσφατη πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία. Μια κίνηση που ενισχύει την κερδοφορία της, τα ίδια κεφάλαιά της, αλλά και τη δυνατότητα της διοίκησης να αναπτυχθεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και τη ΝΑ Ευρώπη, που φαίνεται να ξεπερνά την ύφεση.
«Βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης νέων επενδύσεων, αφού βλέπουμε τη δύσκολη περίοδο γεμάτη ευκαιρίες» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας. Η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 488 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο καιρό, άνοιξε το δρόμο για την υλοποίηση του προγράμματος της τράπεζας για την επόμενη πενταετία, ενώ με τον τρόπο αυτό θωρακίστηκε από κεφάλαια και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο υγιείς τράπεζες στην Ευρώπη. Την προηγούμενη 5ετία, ο Όμιλος τετραπλασίασε το ενεργητικό του, τα δάνεια, τις καταθέσεις και σχεδόν πενταπλασίασε τα ίδια κεφάλαια. Συγκαταλέγεται πια, στη θέση 204, στις μεγαλύτερες Τράπεζες του κόσμου. Έδωσε 770εκ. μερίσματα στους μετόχους της, που αντιστοιχούν στο 70% της κεφαλαιοποίησης, ενώ στόχος της είναι η ανάπτυξη με αντίστοιχους ρυθμούς και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μεγάλο μέρος στήριξης θα λάβει και η Βόρεια Ελλάδα.
Οι προοπτικές
Ο κυπριακός τραπεζικός όμιλος διατηρεί σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και σε μια σειρά αγορών της ανεπτυγμένης και αναδυόμενης Ευρώπης. Η Κύπρος αποτελεί το 40% του ενεργητικού του ομίλου και το 50% της κερδοφορίας με την Ελλάδα.
Η Κύπρος έχει επηρεαστεί σε πολύ λιγότερο βαθμό από την κρίση στην Ευρώπη, σε σχέση με τους υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό συμβαίνει γιατί η Κύπρος έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε ένα περιφερειακό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο με έμφαση στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ασίας. «Σκεφτείτε ότι παρά την κρίση και σε μεγάλη διαφοροποίηση με τον εγχώριο ανταγωνισμό ο Όμιλος κατόρθωσε να αυξήσει τις καταθέσεις περίπου 1,5 δισ. ή ποσοστό 5%», δήλωσε ο κ. Μπουλούτας.
Ουσιαστικά, ένα ποσοστό των διεθνών συναλλακτικών ροών, που αφορούν στις κύριες αναδυόμενες αγορές, όπως της Ρωσίας, πραγματοποιούνται μέσα από την Κύπρο. Αυτό συμβαίνει, επειδή η Κύπρος προσφέρει ένα συνδυασμό σταθερού επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος (οι φορολογικοί συντελεστές είναι σταθεροί εδώ και 14 χρόνια), οργανωμένου και αξιόπιστου δημόσιου τομέα, ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα, καθώς και υψηλής ποιότητας προσωπικού σε φορολογικές, συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες .
Ο συνδυασμός των παραπάνω καθιστά την Κύπρο ανερχόμενο κέντρο υπηρεσιών παρόμοιο με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Οι οικονομίες αυτών των χωρών στηρίζονται κυρίως στην παραγωγή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας (Knowledge based economies), σε συνδυασμό με τον εξαγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό τους. Κατά συνέπεια, οι προοπτικές ανάπτυξης καθορίζονται από τους εξωτερικούς παράγοντες ζήτησης. Αυτό επιτρέπει στις οικονομίες αυτές να επιτύχουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς των εγχώριων παραγωγικών συντελεστών.
Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το είδος των προσφερόμενων υπηρεσιών αναβαθμίζεται, καθώς εξελίσσονται από καθαρά συναλλακτικές υπηρεσίες σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Στο πλαίσιο αυτό, η Marfin Popular Bank αναβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών προς πελάτες των διεθνών τραπεζικών εργασιών, ενισχύοντας την ήδη ευρεία προϊόντικη της βάση, με νέα και σύγχρονα προϊόντα, στους τομείς της διαχείρισης κεφαλαίων, ενέργειας, private banking και κεφαλαιαγορών. «Αν αναλογιστούμε ότι η διαδικασία αναβάθμισης γίνεται παράλληλα με το άνοιγμα νέων αγορών, όπως αυτής της Κίνας και Ινδίας, οι οποίες ενσωματώνονται στην παγκόσμια οικονομία με ταχύτατους ρυθμούς , αντιλαμβανόμαστε τις προοπτικές ανάπτυξης που διαφαίνονται» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της MPB και συνεχίζει λέγοντας πως «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ανοίγουμε γραφείο αντιπροσωπείας στην Κίνα το ερχόμενο δίμηνο με σκοπό την προσέγγιση πελατών , στο πλαίσιο της προσπάθειας των κινεζικών εταιρειών για την απόκτηση πρόσβασης στις αγορές της Δυτικής και αναδυόμενης Ευρώπης»
Ηγετική παρουσία σε 11 χώρες
Η Marfin Popular Bank αποτελεί ένα ηγετικό χρηματοοικονομικό οργανισμό σε 110 χρόνια ιστορίας και αναπτύσσεται σταθερά σε 11 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου, με δίκτυο 500 καταστημάτων, συγκεντρώνει στο ενεργητικό της 43 δισ. ευρώ. Οργανώνοντας τη δυναμική αναπτυξιακή της πορεία στοχεύει αφενός να εξελιχθεί σε κυρίαρχο χρηματοοικονομικό όμιλο στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αφετέρου να πετύχει τη σωστή ισορροπία οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών μέσα από σταθερή στρατηγική και αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων της, στις διαφορετικές χώρες.
Η ΜΡΒ έχει καθιερωθεί στις δύο κύριες αγορές της, λειτουργώντας ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο και απολαμβάνοντας σημαντικά μερίδια αγοράς σε διάφορες κατηγορίες και στις δύο αγορές. Μέλος του ομίλου Marfin Popular Bank στην Κύπρο είναι η Marfin Laiki Bank, η οποία στηρίζεται στην ισχυρή κεφαλαιουχική της βάση, την τεχνολογική πρωτοπορία και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της. Μέλος του ομίλου στην Ελλάδα είναι η Marfin Egnatia Bank, μία τράπεζα με εξελιγμένη τεχνολογική υποδομή, ένα ευρύτατο και διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο καταστημάτων και άρτια εκπαιδευμένα στελέχη για να εξυπηρετούν κάθε τραπεζική ανάγκη.