Τα big deals του Νηρέα, τα νέα επενδυτικά σχέδια και οι σχέσεις του με τους μετόχους και την κυβέρνηση. Aνθίσταται στην επιθετική τακτική της Linnaeus.
Ο Νηρέας, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν θαλάσσια θεότητα, η οποία διακρινόταν για τις μαντικές της ικανότητες. Προφητικό και το όνομα «Νηρέας», που επέλεξε να δώσει στο επιχειρηματικό του «τέκνο» πριν από 23 χρόνια ο Αριστείδης Μπελλές, αφού εδώ και μια τετραετία τουλάχιστον, ο ίδιος καλείται να αποδεικνύει καθημερινά τη διορατικότητά του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, που αλλάζουν τον ελληνικό «χάρτη» των ιχθυοκαλλιεργειών.
Άνθρωπος ασυμβίβαστος και ακούραστος «εργάτης» ενός κλάδου που κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση, την έλλειψη κρατικής στήριξης, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις ορισμένων φερέλπιδων επενδυτών, όπως εσχάτως ο Γεωργιανός πρώην υπουργός στη χώρα του, Kahka Bendukidze. Ο Αριστείδης Μπελλές πάει κόντρα στο ρεύμα εκείνων που προκρίνουν τις συγχωνεύσεις ή τις εξαγορές ως πανάκεια για τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα βάζει με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όταν διαπιστώνει τα κακώς κείμενα και εξεγείρεται με ορισμένους από το «σινάφι» του, όπως λέει ο ίδιος, που προτιμούν να κάνουν τα «χατίρια» των τραπεζών, για να έχουν χρηματιστηριακά οφέλη, παρά να παλεύουν για τη διάσωση του κλάδου στο σύνολό του.
Γνωρίζοντας καλά την αγορά, από το 2007 οπότε και άρχισαν να γίνονται αισθητά τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου και αντοχής για να πείσει για τις προοπτικές των ιχθυοκαλλιεργειών, παρά τα προβλήματα και στον ίδιο πιστώνεται – όπως παραδέχονται πολλοί φίλοι και αντίπαλοί του – η επιτυχία να καθησυχάσει τους φόβους των πιστωτικών ιδρυμάτων που ήταν έτοιμα να τραβήξουν το χαλί κάτω από τις περισσότερες εταιρείες των ιχθυοκαλλιεργειών, ακόμα και στις μεγάλες εισηγμένες.
Η εύστοχη κριτική που ασκεί, όπως όλοι παραδέχονται, μπορεί να ενοχλεί ορισμένες φορές, ωστόσο στοχεύει στο να διορθώσει τα πράγματα προς όφελος του κλάδου. Για το κοινό καλό είναι διατεθειμένος να βάλει ακόμη και τον επιχειρηματικό εγωισμό σε δεύτερη μοίρα, όπως και έπραξε στην περίπτωση της ΕΛΙΧΘ, που έφτασε στο χείλος του γκρεμού, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη αλληλεγγύη για τη διάσωσή της.
Το ταξίδι του Νηρέα
Παρά τη χιώτικη καταγωγή του, η οποία συνήθως είναι συνυφασμένη με τον εφοπλισμό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Νηρέα, προτίμησε τις «ιστορίες της θάλασσας και των ψαριών», που του διηγούνταν οι παλιοί κάτοικοι του νησιού, να τις μετουσιώσει σε επιχείρηση, πετυχαίνοντας την πρώτη του «μεγάλη ψαριά». Η περιπέτειά του ξεκινά το 1988, όταν μαζί με άλλους Χιώτες ομογενείς από τις ΗΠΑ ίδρυσαν τον Νηρέα, τολμώντας σε έναν κλάδο, που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα. Οι επιχειρηματικές επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν, κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρα της φιλόδοξης ομάδας. Η συνέχεια ήταν εξίσου λαμπρή, με σταθμό – ορόσημο την εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 1995, ενώ έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ως η πρώτη εταιρεία σε εξαγωγές στον τομέα των τροφίμων το 1997, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς που κατατάσσουν τον όμιλο μεταξύ 15.000 ευρωπαϊκών κολοσσών ως έναν από τους καλύτερους από πλευράς ανάπτυξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής της, στις αρχές του 2008, η «Νηρέας» μπήκε στο στόχαστρο μεγάλου κολοσσού του εξωτερικού, ο οποίος προσέφερε «ασύλληπτο» ποσό για να την εξαγοράσει, αλλά ο Αριστείδης Μπελλές δεν υπέκυψε στις «Σειρήνες», πιστεύοντας ότι ο κλάδος έχει προοπτικές, αν και είχε προβλέψει ένα χρόνο νωρίτερα πως κάποια στιγμή θα εμφανιστούν και τα προβλήματα με τις τράπεζες, οι οποίες έδιναν αφειδώς χρήματα στις εταιρείες του κλάδου. Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της εισηγμένης, αλλά και τον Αριστείδη Μπελλέ προσωπικά ήταν σίγουροι ότι δεν θα υπέκυπτε ούτε και στις επεκτατικές «ορέξεις» του Γεωργιανού Kahka Bendukidze ο οποίος κατέχει περίπου το 18% του Νηρέα, ενώ ο ιδρυτής της έχει την πλειοψηφία με 21,18%.
Ο ισχυρός άντρας των ιχθυοκαλλιεργειών συσπειρώνει γύρω του ένα μεγάλο μέρος των μετόχων – μικρών, μεσαίων και μεγάλων – οι οποίοι έχουν ερωτηματικά γύρω από την αναπτυξιακή προοπτική των σχεδίων του Γεωργιανού επενδυτή.
Για να ανακόψει την πορεία του μάλιστα, ξεκίνησε συζητήσεις με εγχώριους και διεθνείς παίκτες των ιχθυοκαλλιεργειών, διερευνώντας αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επενδυτική κίνηση, που θα ανέκοπτε και την πορεία του Bendukidze. O Αριστείδης Μπελλές πιστεύει πως μια ενδεχόμενη τριπλή σύμπραξη των τριών ελληνικών εταιρειών τη δεδομένη χρονική συγκυρία θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον κλάδο, λόγω των μεγάλων δανειακών ανοιγμάτων του στα πιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, να περνούσε ο έλεγχος στις τράπεζες.
Οι συμφωνίες
Τα μεγάλα deals είναι πολλά στο ενεργητικό του Αριστείδη Μπελλέ. Με μια βαλίτσα στο χέρι, δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Επισκέπτεται ο ίδιος τις χώρες, όπου δραστηριοποιείται και μέσω επενδύσεων και εξαγορών έχει «χτίσει» ηγετική θέση. Από πολύ νωρίς επεκτάθηκε και στον κλάδο των ζαχαρωδών και ιδιαίτερα στα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μέσω της Σαράντης ΑΕΒΕ, η οποία πουλήθηκε πριν από μια τριετία στην εταιρεία Βάνης – Ρόρρης στα πλαίσια της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου για συγκέντρωση των δραστηριοτήτων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Το 2009 πραγματοποίησε μιας στρατηγικής σημασίας κίνηση, τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Μιλάνο της Ιταλίας σε συνεργασία με την εταιρεία Tradimar, διαθέτοντας με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα της τόσο στην αγορά της Ιταλίας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιο αποτελεσματικά και με σημαντικά οφέλη για τους πελάτες της.
Από το 2006, άρχισε να δραστηριοποιείται και στην Τουρκία με την εξαγορά της εταιρείας ILKNAK και έναν χρόνο αργότερα «χτύπησε την πόρτα» της Ισπανίας, μέσω της Predomar. Την ίδια χρονιά αποκτά και το 33,34% της νορβηγικής Marine Farms, το οποίο πούλησε πριν από λίγο καιρό, αφού από την αρχή επένδυσε 35 εκατ. ευρώ, αλλά η απόδοση δεν ήταν αυτή που περίμενε, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έτσι, προτίμησε να αποεπενδύσει και να στρέψει το ενδιαφέρον του στην υλοποίηση των 10- 14 παραγωγικών πάρκων, που έχει στα σκαριά και για τα οποία έχει καταθέσει τις αιτήσεις για τις άδειες στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η Νηρεύς παραμένει πιστή στον στόχο της για εξωστρέφεια, πραγματοποιεί επενδύσεις στον παραγωγικό και εμπορικό τομέα, στοχεύοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη και προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Συνδικαλισμός και SOS Αιγαίο
Η αποδοχή που απολαμβάνει από τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο ο Αριστείδης Μπελλές τον έχουν οδηγήσει στη θέση του προέδρου της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και σε αυτή του μέλους του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών.
Κατά κοινή ομολογία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος του ΣΕΘ και όταν πρέπει δε διστάζει να μιλήσει έξω από τα δόντια. Στηλιτεύει τη στάση ακόμα και της κυβέρνησης, παρά το ότι θεωρείται ένας από τους επιχειρηματίες που διαθέτει υψηλές διασυνδέσεις στα «πράσινα» κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.
Πεδίο σύγκρουσης ανέκαθεν ήταν η μη στήριξη των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών από το κράτος, υπενθυμίζοντας πως οι εισηγμένες αποκλείστηκαν από το νόμο για τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων από το Δημόσιο, που ετοιμάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργείο Οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση «μας κοροϊδεύουν». Όμως, οι ιχθυοκαλλιέργειες δε μονοπωλούσαν πάντοτε το ενδιαφέρον του κ. Μπελλέ. Στην αρχή της επιχειρηματικής του σταδιοδρομίας διετέλεσε σύμβουλος σε πολλές επιχειρήσεις και ειδικός σύμβουλος στη Νομαρχία Χίου, ενώ πέρασε και από την προεδρία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξής της, λόγω και της χιώτικης καταγωγής του. Παράλληλα, υπήρξε εκδότης και διευθυντής σε μια σειρά επαρχιακών φύλλων, ενώ έχει εκπονήσει μια σειρά από μελέτες γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος.
Αν και επιχειρηματίας νέας κοπής, ο Αριστείδης Μπελλές δεν ενέδωσε στις σειρήνες του νεοπλουτισμού και ακόμα και σήμερα αρκείται στη διασκέδαση ενός μέσου Έλληνα παρέα με στενούς φίλους και συνεργάτες.
Μεγάλη είναι όμως και η κοινωνική του δράση στη γενέτειρά του τη Χίο, στηρίζοντας κάθε χρόνο αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σχολεία και πανεπιστήμια, άτομα με προβλήματα υγείας κ. α. Το έργο αυτό εκτελείται μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «SOS Αιγαίο», στην οποία είναι πρόεδρος.
Ηγετική θέση στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών
Έχοντας επενδύσει αρκετό κόπο και χρήμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο Αριστείδης Μπελλές πέτυχε να ηγείται σήμερα της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μεσογειακών ψαριών στον κόσμο, του «Νηρέα».
Με εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία, έχει πλήρως καθετοποιημένη δομή, ελέγχοντας όλα τα στάδια παραγωγής και διαθέτοντας δικές της παραγωγικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή γόνου, ιχθυοτροφών και εξοπλισμού ιχθυοκαλλιέργειας.
Η παραγωγική υποδομή της εταιρείας αποτελείται από 5 τελευταίας τεχνολογίας ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 3 μονάδες προπάχυνσης και 1 γενετικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, 67 μονάδες πάχυνσης, 11 συσκευαστήρια, μία μονάδα μεταποίησης και 2 εργοστάσια παραγωγής ιχθυοτροφών.
Η Νηρεύς ηγέτης στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, παράγει μια σειρά προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία: λαβράκι, τσιπούρα και μυλοκόπι, τα οποία πωλούνται στην αγορά ολόκληρα απεντερωμένα ή σε φιλέτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Το αποτελεσματικό δίκτυο πωλήσεων και διανομής, η εγγυημένα υψηλή ποιότητα προϊόντων και η λειτουργία με σεβασμό στο περιβάλλον, την έχει καταστήσει ως τον κύριο προμηθευτή των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη.
Οι εγκαταστάσεις στην Τουρκία και στην Ισπανία είναι από τις πιο εκσυγχρονισμένες στον κόσμο, ενώ μέσω του δικτύου διανομής εκπληρώνει τους στόχους της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης των πωλήσεων στο εξωτερικό. Ο Νηρέας κόντρα στο «ρεύμα» της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στο 9μηνο του 2010 σημείωσε πωλήσεις ψαριών, που έφτασαν στα 109, 1 εκατ. ευρώ.
Oι στόχοι του
• Η δημιουργία 10- 14 μεγάλων παραγωγικών πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
• Η αναζήτηση περαιτέρω συνεργιών με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ευρώπης για την διάθεση των προϊόντων του
• Η επέκταση του δικτύου διανομής σε μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού