Οι έντονες πιέσεις των μετόχων της «Coca Cola» και το «ναυάγιο» των επαφών με την κυβέρνηση
Ο ισχυρός άνδρας του πολυεθνικού κολοσσού σκέφτεται εγκατάσταση στη Ζυρίχη ή τις Βρυξέλλες
Όταν το καλοκαίρι του 2010, o Γιώργος Δαυίδ εξοργισμένος απειλούσε ότι θα πάρει την εταιρεία και θα φύγει από την Ελλάδα, αν δεν μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και ειδικά η έκτακτη εισφορά, στο οικονομικό επιτελείο επικράτησε αναστάτωση.
Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν έφτασαν στα αυτιά του υπουργού Οικονομικών, κουβέντες κορυφαίων στελεχών, που έλεγαν ότι «δεν θα πληρώνουμε εμείς το μάρμαρο της πολιτικής Παπακωνσταντίνου». Τόσο καιρό ο Γιώργος Δαυίδ δεν πραγματοποίησε την απειλή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την… ξέχασε. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη φυγή της Coca Cola3E από την Ελλάδα και την εγκατάσταση στη Ζυρίχη της Ελβετίας ή τις Βρυξέλλες του Βελγίου.
Τι ήταν αυτό που έκανε τον Γιώργο Δαυίδ να φτάσει στο απροχώρητο; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από το περασμένο φθινόπωρο, ο υπό συνταξιοδότηση διευθύνων σύμβουλος Δώρος Κωνσταντίνου, είχε πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στα οποία είχε μεταφέρει τη δυσαρέσκεια του αφεντικού της Coca Cola3E, ζητώντας να μην ισχύσει για το 2010 η έκτακτη εισφορά. Οι πληροφορίες λένε ότι μία από τις επαφές ήταν με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, αλλά καμία δεν έφερε αποτέλεσμα. Ούτε όταν μεταφέρθηκε στο οικονομικό επιτελείο, ότι υπάρχει πρόθεση αλλαγής της έδρας, όχι μόνο από την Coca Cola3E, αλλά και από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εκδηλώσει έντονη δυσαρέσκεια για την έκτακτη εισφορά.
Πέρα από το «ναυάγιο» των επαφών του κ. Κωνσταντίνου με την κυβέρνηση, ένας επίσης σοβαρός λόγος που ωθεί τον Γιώργο Δαυίδ στο να πραγματοποιήσει την απειλή του για αλλαγή έδρας της Coca Cola3E είναι οι πιέσεις από τους μετόχους, που τελευταία έχουν γίνει ασφυκτικές. Κύκλοι της εταιρείας έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη διαρκή πίεση των μετόχων μας, μια πίεση που έχει να κάνει με τις απώλειες που προκύπτουν από τη διπλή φορολόγησή μας».
Οι πιέσεις των μετόχων συνεχίζονται ακόμα και μετά το «κόλπο» του Γιώργου Δαυίδ, να μη διανείμει μέρισμα για το 2010 (το οποίο φορολογείται), αλλά να προβεί σε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή (που δεν φορολογείται). Έτσι, αποφεύγει τη μία φορολογία (των μερισμάτων) και ικανοποιεί – εν μέρει – τους μετόχους, ενώ δεν πρόκειται να δώσει ούτε έκτακτη εισφορά από την Coca Cola3E, καθώς μπορεί ο όμιλος το 2010 να είχε κέρδη αυξημένα κατά 8%, που έφτασαν στα 450 εκατ. ευρώ, όμως η μητρική, βάσει του οικονομικού αποτελέσματος της οποίας υπολογίζεται η έκτατη εισφορά, αναμένεται να διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που δεν απαιτούν έκτακτη εισφορά. Μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτό να δείχνει θετικό, όμως δεν είναι έτσι. Αντίθετα, στην Coca Cola θεωρούν ότι είναι διπλό το κακό. Από τη μία, οι μέτοχοι δεν έχουν μέρισμα, έστω και με επιστροφή κεφαλαίου από μια υψηλή κερδοφορία και της μητρικής, ενώ από την άλλη η Coca Cola στην ελληνική αγορά παρουσίασε μείωση των πωλήσεων το 2010 κατά 11%, με τη λειτουργική κερδοφορία να χαρακτηρίζεται από τους χρηματιστηριακούς οίκους ως «απογοητευτική».
Οι δύο πιθανές έδρες
Η Ζυρίχη της Ελβετίας ή η… πρωτεύουσα της Ευρώπης Βρυξέλλες στο Βέλγιο, είναι οι πιθανές νέες έδρες της Coca Cola3E. Και στις δύο χώρες, το δέλεαρ της χαμηλής φορολογίας είναι μεγάλο, γι’ αυτό και έχουν μεταφερθεί εκεί εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Στην Ελβετία, σε κάποια καντόνια η φορολογία είναι μόλις 13%, ενώ το Βέλγιο έχει χαμηλή φορολογία και ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, με φορολόγηση των χρηματοοικονομικών τους εσόδων, μέσω της φορολόγησης ενός μικρού ποσοστού επί των εξόδων λειτουργίας τους. Η ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης του κ. Δαυίδ για την αποχώρηση της Coca Cola3E από την Ελλάδα, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί, θα γίνει από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Λόη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το τρίτο τρίμηνο του 2011. Ειδικοί της αγοράς υποστηρίζουν ότι η προώθηση του κ. Λόη στην ηγεσία της Coca Cola3E από τον Γιώργο Δαυίδ σ’ αυτή τη συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς ο κ. Λόης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε την ευθύνη για όλες τις χώρες του ομίλου, με σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος πέτυχε την αύξηση του μεριδίου της Coca Cola στις αγορές που δραστηριοποιήθηκε ο όμιλος, στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης αλλά και στη σημαντική μείωση του κόστους, η οποία ήρθε με περικοπές και σε μονάδες ζημιογόνες, αλλά και σε εργαζόμενους. Ο κ. Λόης θα υλοποιήσει και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Coca Cola 3E, η οποία προβλέπει οικονομικά οφέλη 8 εκατ. ευρώ το 2011, που θα προέλθουν όμως βασικά από μείωση του κόστους σε χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.
Το ενδεχόμενο υπαναχώρησης
Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει γνώμη ο κ. Δαυίδ για τη φυγή της Coca Cola3E από την Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν αλλάξει το φορολογικό σύστημα; Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει, αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Είναι αυτή της κοινωνικής κατακραυγής, που θα αντιμετωπίσει και την οποία, όσο κι αν δεν το δείχνει, φοβάται ο κ. Δαυίδ. Στην περίπτωση που η Coca Cola φύγει από την Ελλάδα, τότε θα μείνουν άνεργοι 2.500 εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή δουλεύουν στα επτά εργοστάσια της εταιρείας στην Ελλάδα.
Μέσα στην Coca Cola υπάρχουν και αντίθετες φωνές για την αλλαγή έδρας και δραστηριοτήτων, οι οποίοι έχουν πει στον κ. Δαυίδ ότι «άλλο είναι να απολύεις 35 πωλητές στην Πάτρα και άλλο όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα». Επισημαίνουν ακόμα πως οι αντιδράσεις θα είναι εντονότερες, από τη στιγμή που η Coca Cola είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται δραματικά και πως δεν μπορεί να αφήσει στο δρόμο τόσο κόσμο, επειδή δεν συμφωνεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που αφορούν και σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δεν τα «μαζεύουν» να φύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της εταιρείας, στην περίπτωση που φύγει από την Ελλάδα. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί, σε μικρή βέβαια κλίμακα στην περιοχή της Αχαΐας, μετά την απόλυση 35 εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις της Coca Cola μειώθηκαν κατά 4% για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών. Η περίπτωση όμως ενός γενικευμένου μποϊκοτάζ, που μπορεί να οργανωθεί ακόμα και από τη ΓΣΕΕ είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γιώργο Δαυίδ.