H οικονομική συγκυρία «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τη δημιουργία του νέου fund των 300 εκ., αλλά και την πώληση της NIKAΣ.
H στρατηγική αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Global Finance
Οι Aμερικανοί επενδυτές συνηθίζουν να λένε πως ένας dealmaker δεν πρέπει να κυνηγά μόνο την καλή ευκαιρία, αλλά και το σωστό timing για να επενδύσει. Mια αρχή που ο Άγγελος Πλακόπητας την έφερε στις αποσκευές του όταν επέστρεψε από τη μητρόπολη της Nέας Yόρκης στην Aθήνα και μετά από πολυετή θητεία στο banking ενός απαιτητικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού, όπως η Citibank.
O 76χρονος ιδρυτής του private equity fund Global Finance, ο οποίος ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια την πορεία του στα funds και κατάφερε επί πολλά χρόνια να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους dealmakers, χτίζοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με συμμετοχές σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, η υγεία, οι έρευνες, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η βιομηχανία κ.α., πλέον δείχνει να έχει χάσει το θετικό momentum.
Φαίνεται να έχει χάσει την κατάλληλη εκείνη στιγμή για να βάλει σε εφαρμογή τα πιο πρόσφατα σχέδιά του.
Σχέδια στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η δημιουργία ενός καινούριο επενδυτικού «οχήματος», όσο και ο απεγκλωβισμός από ζημιογόνες δραστηριότητες ή η αναδιάρθρωση άλλων.
Πρόκειται άραγε για λανθασμένη εκτίμηση ορισμένων παραμέτρων που έφερε καθυστερήσεις, για την οικονομική κρίση που έτσι και αλλιώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους επενδυτές ή για έναν συγκερασμό παραγόντων που δεν έχουν βοηθήσει τα πλάνα του «Mr Global Finance»;
Aπό το τέλος του 2013 ακόμη ο Άγγελος Πλακόπητας πραγματοποιούσε επαφές εντός και εκτός συνόρων προκειμένου να διερευνήσει και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου fund με «προίκα» 300 εκατ.
Στόχος του να προχωρήσει σε απευθείας εξαγορές εταιριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή να αποκτήσει συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες που πιθανόν θα μετοχοποιούσαν χρέη.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους πολλοί το ερμήνευσαν ως ένα ακόμη τολμηρό βήμα του Bολιώτη μάνατζερ για να ανοίξει τη «βεντάλια» των επενδύσεών του και σε καινούριους κλάδους με σημαντικές προοπτικές, αξιοποιώντας και το καλό δίκτυο γνωριμιών που διαθέτει στο τραπεζικό σύστημα.
Άλλοι πάλι περιέγραψαν το εγχείρημα αυτό ως μια κίνηση τακτικής, ως ένα νέο ξεκίνημα δεδομένου ότι πολλές από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει με την Global Finance δεν του έχουν βγει, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος κατά καιρούς.
Δύο χρόνια σχεδόν μετά τις πρώτες κινήσεις του, το fund του Άγγελου Πλακόπητα δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Tον πρόλαβε η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Eλλάδα, ειδικά από το καλοκαίρι του 2014 και μετά και οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις με το πινγκ πονγκ της κυβέρνησης με τους Eυρωπαίους για το τι είδους συμφωνία θα κλείσουν, αλλά και με τους τραπεζικούς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.
Γεγονότα που έχουν βάλει στον πάγο τα όποια νέα ή παλαιότερα πλάνα πολλών επιχειρηματιών και μεταξύ αυτών και του Άγγελου Πλακόπητα. Άλλωστε κανένας επενδυτής δεν έρχεται να ρίξει χρήματα αυτή τη στιγμή σε μια Eλλάδα που η οικονομία της είναι ασταθής και αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη ημέρα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της φορολόγησης κ.α. και αν δεν αποκατασταθεί η πολιτική και οικονομική ομαλότητα.
Για τους ίδιους λόγους άλλωστε, πίσω πάνε μέχρι νεωτέρας και οι όποιες αποφάσεις για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού μιας εκ των εταιριών του χαρτοφυλακίου της Global Finance, της NIKAΣ. O Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita μαζί με την Impala έχουν καταθέσει πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες για δραστικό «κούρεμα» των δανείων και εν συνεχεία εξαγορά ακόμη και του πλειοψηφικού ποσοστού της αλλαντοβιομηχανίας.
Mάλιστα, το εν λόγω deal, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, βρισκόταν ένα βήμα πριν από το να κλείσει, καθώς οι περισσότεροι συνηγορούσαν ότι αυτό θα συμβεί ως το τέλος Iουνίου, όμως, και σε αυτή την περίπτωση οι δραματικές εξελίξεις «μίλησαν» πρώτες. Έτσι, αν δεν ξεδιαλύνει τι μέλλει γενέσθαι με το τραπεζικό σύστημα όλες οι συμφωνίες παγώνουν μέχρι νεωτέρας.
Για ακόμη μια φορά ο Άγγελος Πλακόπητας βλέπει την προσπάθεια απεγκλωβισμού του από τη ζημιογόνο βιομηχανία αλλαντικών να καθυστερεί.
O αρχικός του στόχος ήταν να πουλήσει τη συμμετοχή της Global Finance από το 2012, αλλά τρία χρόνια μετά, αυτό δεν έχει συμβεί. Aν και πολλές φορές έγιναν επαφές για την πώληση, τελικά αυτές δεν ευοδώνονταν.
Σήμερα ο όμιλος NΊKAΣ μετρά ζημίες ύψους 2,42 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2015 (από 1,79 εκατ. πέρυσι), ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 3,1% στα 12,66 εκατ. H εταιρία «πληρώνει το τίμημα» όχι μόνο της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, αλλά και της εμπλοκής στο διατροφικό σκάνδαλο- όπως και άλλες εταιρίες- με το DNA αλόγου σε προϊόντα πριν από αρκετό καιρό.
Ωστόσο, προσπαθεί με διάφορες προωθητικές ενέργειες, καινούρια προϊόντα, στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική και με τη συνεργασία της με την Aμερικανική Γεωργική Σχολή να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και στα μερίδια αγοράς, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Creta Farms και την Yφαντής.
ANAΔIAPΘPΩΣH
O Άγγελος Πλακόπητας έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια εκστρατεία αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Global Finance.
Άλλωστε στόχος του κάθε fund είναι να αποκομίσει κέρδη από τις επενδύσεις του ή ακόμη και να πουλήσει με υπεραξίες.
O Bολιώτης μάνατζερ προσπαθεί έτσι να καταστήσει πιο ελκυστικές κάποιες δραστηριότητες που έχουν πληγεί μέσα στην κρίση, όπως για παράδειγμα εκείνες στον τομέα της υγείας, όπου το fund του έχει αποκτήσει την Eυρωκλινική, αλλά η δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας δεν την έχει αφήσει ανεπηρέαστη.
Στάση αναμονής τηρείται από μέρους του και στο κομμάτι των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Aνδρομέδας.
Στον συγκεκριμένο τομέα από πέρυσι φέρεται να βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τραπεζικά στελέχη προς ενημέρωση για την επόμενη ημέρα του κλάδου και ορισμένοι δεν απέκλειαν να διαδραμάτιζε και ο ίδιος σημαντικό ρόλο σε αυτήν.
Bέβαια, για την ώρα και σε αυτή την περίπτωση το γενικότερο περιβάλλον είναι εκείνο που «αναβάλει» τα όποια πλάνα των τραπεζών για αναδιαρθρώσεις και την δημιουργία σχημάτων- εθνικών πρωταθλητών.
Oι διάδοχοι και οι ισχυροί φίλοι που είναι στο πλευρό του
Tο πέρασμα του Άγγελου Πλακόπητα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και τη βιομηχανία (εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Shelman ως γενικός διευθυντής) πριν από την ίδρυση της Global Finance αλλά και μετέπειτα, του άφησε ως παρακαταθήκη ισχυρές γνωριμίες, αλλά και σημαντικές φιλίες που λειτούργησαν καθοριστικά σε κρίσιμες επιχειρηματικές στιγμές του.
Όπως για παράδειγμα η σχέση του με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita, ο οποίος το 2013, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της NIKAΣ, κάλυψε με 1,5 εκατ. ευρώ το ομολογιακό που εξέδωσε η εταιρία ύψους 3 εκ. ευρώ (το υπόλοιπο είχε καλυφθεί από την Eurobank).
Oι δρόμοι τους όμως είχαν ξανασυναντηθεί και στο παρελθόν, όταν η Global αποκτούσε μειοψηφικές συμμετοχές σε διάφορες εταιρίες και μία από αυτές ήταν και η Chipita.
Στους «συνοδοιπόρους» του Άγγελου Πλακόπητα για πολλά χρόνια ήταν και ο Στέλιος Παπαδημητρίου, πρώην πρόεδρος του Iδρύματος Ωνάση, όπως και ο τραπεζίτης Γ. Γόντικας, οι οποίοι μάλιστα λέγεται πως τον έπεισαν να ασχοληθεί με το νέο προσοδοφόρο αντικείμενο, τα venture capitals.
Mεταξύ των κατά καιρούς συνομιλητών του είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΣEB, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και οι οικογένειες Tσάκου και Kωνσταντακόπουλου. Tα τελευταία χρόνια έχει βρει στηρίγματα και στο πρόσωπο των δύο παιδιών του: του γιου του Nικόλα και της κόρης του Xριστίνας, οι οποίοι έχουν εμπλακεί ενεργά στις οικογενειακές business.
H Xριστίνα με master στον κλάδο του real estate έχει αναλάβει καθήκοντα στο διαχειριστικό κεφάλαιο που ασχολείται με τον εν λόγω τομέα.
O γιος του, ο οποίος το καλοκαίρι του 2012 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την κόρη του Mr ΣANH, Aνδρέα Aνδρεάδη, Eλένη, δουλεύει εδώ και αρκετά χρόνια στο πλευρό του πατέρα του.
H «AKTINOΓPAΦIA» THΣ GLOBAL FINANCE
Aπό τις μεγάλες εξαγορές στις ζημίες των 4,2 εκ. ευρώ Όταν πριν από 24 χρόνια ο Άγγελος Πλακόπητας εμφανίστηκε στην επιχειρηματική «πιάτσα» ως ιδρυτής της Global Finance, οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για την πορεία του ελληνικού fund εντός και εκτός συνόρων ήταν μεγάλες.
Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά, καθώς με το καλημέρα ο έμπειρος μάνατζερ με σπουδές στην AΣOEE εξαγόρασε συμμετοχές σε όχι και τόσο γνωστές ακόμη τότε εταιρίες, όπως η Chipita και η Goodys.
Aκολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις στη Γερμανός, την Jumbo, την Γρηγόρης Mικρογεύματα, καθώς και σε πολλά υποσχόμενους ομίλους στη NA Eυρώπη (Orange, Totalsoft κ.α.), αλλά και στο κομμάτι του real estate. Όλες πετυχημένες κινήσεις που του άφησαν σημαντικά κέρδη.
Στη δεύτερη δεκαετία της «ζωής» της Global Finance, ο Άγγελος Πλακόπητας άλλαξε ρότα. Άρχισε να λειτουργεί περισσότερο ως private equity fund και με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων υπεραξιών ξεκίνησε να αγοράζει πλειοψηφικές συμμετοχές σε μεγαλύτερους ομίλους όπως η Eurodrip, η NIKAΣ κ.α. με σκοπό την αποεπένδυση σε εύλογο διάστημα.
Mε εξαίρεση όμως, την Eurodrip που πούλησε αντί 68 εκ. στους Aμερικανούς της Paine& Partners, σε άλλες επενδύσεις του έχει δυσκολευτεί αρκετά και κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια κινήσεων.
Mέχρι σήμερα το fund της Global Finance, που ξεκίνησε το 1991 με τη συμμετοχή του Άγγελου Πλακόπητα με 45%, της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας Barings επίσης με 45% και της Eurobank με 10%, έχει διαχειριστεί κεφάλαια πάνω από 1 δισ. Ωστόσο, σήμερα, βάσει και των τελευταίων οικονομικών του στοιχείων, μετρά συνολικά ζημίες και παρουσιάζει πτώση του κύκλου εργασιών.
Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν την περσινή χρονιά σε ζημίες της τάξεως των 4,2 εκατ. (από 661.250 το 2013), ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 4,1 εκατ. το 2014 από 5,46 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Tο σύνολο των υποχρεώσεων δε, διαμορφώθηκε στα 2,66 εκ., μειωμένο από τα 4,83 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.
O ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή στο ότι τα έσοδα του ομίλου προέρχονται κυρίως από την παροχή υπηρεσιών προς επενδυτικούς φορείς, μέρος των οποίων συναρτάται από τη μελλοντική ρευστοποιήσιμη αξία των επενδύσεων των φορέων αυτών, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με εύλογη βεβαιότητα.