Οι προσπάθειες άντλησης 43,3 εκ. ευρώ, ο φόβος μη κάλυψης και ο ρόλος της Vodafone.
«Το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης είναι 56 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια θα πρέπει να φτάνουν στο 50% αυτού».
Σε… θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη HOL του Σωκράτη Κόκκαλη. Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με τον άλλο μεγάλο παίκτη των τηλεπικοινωνιών, τη Forthnet, ο μεγαλομέτοχος της HOL μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Κεραστάρη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, αφού η εταιρεία έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων στα ταμεία της.
Και αυτό επειδή, σύμφωνα με το νόμο, τα ίδια κεφάλαια μιας εταιρείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το μετοχικό κεφάλαιο της HOL αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 56 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια κινούνται στο – 3,3 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι διεργασίες για την άντληση 43,3 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, μέσα από την έκδοση 31,1 εκατ. νέων μετοχών (μία νέα για κάθε πέντε παλιές) συνεχίζονται, αλλά φαίνεται πως ούτε η ίδια η διοίκηση δε δείχνει σίγουρη για την πλήρη κάλυψη της επικείμενης έκδοσης. Και αυτό γιατί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί πλήρως η ΑΜΚ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σε περίπτωση μη πλήρους κάλυψης, η διοίκηση θα προβεί, κατ’ άρθρο 47 ΚΝ σε σύγκληση γενικής συνέλευσης, με σκοπό την εκ νέου αύξηση».
Οι δυσκολίες
Τι φοβούνται όμως, τα στελέχη της HOL; Η αγωνία τους έχει να κάνει με το ποιος θα μπορούσε να διαθέσει 43 εκατ. ευρώ, ή έστω άλλα 31 εκατ. – αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης μέσω της Intracom έχει προκαταβάλει ήδη 12 εκατ. ευρώ – τη δεδομένη χρονική συγκυρία, οπότε και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στον εναλλακτικό πάροχο να κινηθεί σε κερδοφόρο τροχιά, οι δανειακές της υποχρεώσεις είναι υπέρογκες και οι όποιες προσπάθειες συγχωνεύσεων ή και εξαγορών στον κλάδο γενικότερα πέφτουν στο κενό, λόγω του ότι η κάθε εταιρεία αποτιμά σε υψηλά επίπεδα την αξία της. Αλλά και ποιος θα βάλει το… χέρι στην τσέπη αγοράζοντας νέες μετοχές σε τιμή υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής του τίτλου, η οποία κυμαίνεται κοντά στα 70 λεπτά.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Vodafone, η οποία ελέγχει το 18,5% των μετοχών της HOL έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στην αύξηση, τότε ο στόχος μοιάζει ακόμα πιο δύσκολος να επιτευχθεί, αφού το… μπαλάκι πέφτει, είτε στη μητρική Intracom Συμμετοχών, είτε σε άλλη εταιρεία συμφερόντων του βασικού της μετόχου Σωκράτη Κόκκαλη, είτε τέλος σε έναν τρίτο στρατηγικό επενδυτή.
Όσον αφορά σε αυτή την τελευταία περίπτωση, στους κύκλους της αγοράς τηλεπικοινωνιών ψιθυριζόταν έντονα το προηγούμενο διάστημα η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο ενός Ρώσου επενδυτή, με την εταιρεία Sistema να βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτίμησης. Ένα σενάριο που τροφοδοτήθηκε έντονα μετά και το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Σωκράτης Κόκκαλης τον περασμένο Αύγουστο στη Μόσχα, όπου είχε επαφές με τον ρωσικό όμιλο.
Αν η Vodafone στεκόταν σε αυτή την αύξηση κεφαλαίου στο πλευρό του Κόκκαλη, τότε αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως το ποσό των 43,3 εκατ. ευρώ θα καλυπτόταν ευκολότερα. Όμως, η βρετανική μητρική εταιρεία έκρινε πως η αύξηση δε θα ήταν συμφέρουσα στην παρούσα φάση, λόγω των χρηματοπιστωτικών κινδύνων της χώρας και των εξελίξεων στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. Άλλωστε με τη μη συμμετοχή της, δεν έχει να χάσει κάτι, απλώς θα μειωθεί το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο από 18,5% στο 15%, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ευρύτερη συνεργασία που έχει με τη HOL.
«Εγγυητής» η Intracom
«Αχίλλειος πτέρνα» για την HOL είναι το μέγεθος των δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες στο τέλος του 2010 άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η διοίκηση δε δείχνει να ανησυχεί γι’ αυτές, αφού η μητρική εταιρεία η Intracom παρέχει οικονομική στήριξη στον όμιλο, είναι εγγυήτρια εταιρεία για το σύνολο του δανεισμού και έχει δεσμευτεί επίσημα, ότι θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για το άμεσο μέλλον.
Η διοίκηση εστιάζει στις θετικές επιδόσεις, που σημείωσε η εταιρεία το 2010. Παρά το γεγονός ότι παρέμεινε σε ζημιογόνο τροχιά, περιόρισε τις απώλειες στα 32,9 εκατ. ευρώ από 41,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ παρουσίασε άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 160 στα 200, 5 εκατ. ευρώ και αύξησε το μερίδιο αγοράς στο 28,4% έναντι 34% που κατέχει ο μεγάλος αντίπαλός της, η Forthnet φτάνοντας τους 391.411 πελάτες στις συνδέσεις LLU.
Συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες
Μπορεί τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων να θεωρούν πως απέχει ακόμη αρκετά μια συμφωνία για την περαιτέρω συγκέντρωση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όμως ξέρουν πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις υψηλές υποχρεώσεις τους θα τους φέρει αργά ή γρήγορα στο… κατώφλι των συνεργασιών.
Η HOL του Σωκράτη Κόκκαλη έχει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, αφού δεν είναι μόνο η Forthnet, με την οποία συζητούσε για ενδεχόμενη συγχώνευση, αλλά πριν από έναν μήνα συμμετείχε σε συζητήσεις με την κυπριακή Cyta, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας. Γεγονός που υποδεικνύει πως δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, ειδικά μάλιστα όταν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του βασικού μετόχου για την αξία της εταιρείας του και την υψηλή αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων. Προς το παρόν το βάρος της διοίκησης πέφτει στο να επανέλθει η εισηγμένη στην κερδοφορία, αν και οι εκτιμήσεις της λένε πως αυτό δε θα συμβεί νωρίτερα από το 2012. Σε συζητήσεις με την Cyta είχε εμπλακεί και η μέχρι πρότινος συνομιλητής της Hol, Forthnet με το ίδιο αποτέλεσμα.