Παρά το «Ok» του ΣτΕ για εξορύξεις, κάτοικοι και φορείς ετοιμάζουν «πόλεμο».
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, οι μεταλλευτικές εργασίες επεκτείνονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.
To Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο στον Οδυσσέα Κυριακόπουλο για την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα, ο δήμος Λιδορικίου δεν επιμένει στα ασφαλιστικά μέτρα, η Νομαρχία ενθαρρύνει την επένδυση, όμως φορείς της περιοχής και κάτοικοι έχουν διαφορετική γνώμη και είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν ακόμα και με ανθρώπινα τείχη τα μεταλλεία της Φωκίδας, για να μη συνεχιστούν οι εξορύξεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι περιπέτειες για τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δεν τελείωσαν, αλλά συνεχίζονται, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση. Η εξόρυξη βωξίτη από τα μεταλλεία της Φωκίδας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, στην οποία ποντάρει ιδιαίτερα ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και πάνω σ’ αυτήν στηρίζει την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας του, η οποία επλήγη το 2010, λόγω της αναστολής των εξορύξεων, μετά την προσφυγή των φορέων στο ΣτΕ, τα ασφαλιστικά μέτρα του δήμου Λιδορικίου και την καθυστέρηση της έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αντιδράσεις των κατοίκων και οι προσφυγές, κόστισαν στην S&B περίπου 12 εκατ. ευρώ, αφού η εταιρεία έκανε εισαγωγές βωξίτη, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της.
Στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα στη Φωκίδα, τα συνολικά κέρδη του ομίλου θα ήταν πολύ μεγαλύτερα και θα είχαν επανέλθει από το 2010 στα προ κρίσης επίπεδα. Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είχε το 2010 αυξημένες πωλήσεις κατά 25,1% στα 420,1 εκατ. ευρώ από τα 335,8 εκατ. ευρώ το 2009 και καθαρά κέρδη 13,1 εκατ. ευρώ από τα 2,08 εκατ. ευρώ το 2009.
Με βάση τα σχέδια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου για το 2011, θα διατεθούν 35 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, από τα οποία τα 17 εκατ. ευρώ θα αφορούν στις εξορύξεις βωξίτη στη Φωκίδα. Ο σχεδιασμός έγινε μετά από την προσωρινή αναστολή της εξορύξεων στα κοιτάσματα του βωξίτη στη Γκιώνα από το ΣτΕ και την διεκπεραίωση εκκρεμών αδειοδοτήσεων από τον Δήμο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην S&B μάλιστα, θεώρησαν ότι είχε καμφθεί και η αντίσταση των κατοίκων, που είναι συσπειρωμένοι στην «Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας», η οποία κινεί τα νήματα των αντιδράσεων. Είχαν υπολογίσει όμως λάθος, καθώς η Κίνηση αυτή φέρεται αποφασισμένη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα μέλη του, να εμποδίσουν τις επιφανειακές εξορύξεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, παρά τις αποφάσεις των αρχών.
«Οικολογικό έγκλημα»
Το θέμα των εξορύξεων στη Γκιώνα από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είχε φθάσει όχι μόνο μέχρι την ελληνική Βουλή, όπου τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ μίλησαν για «οικολογικό έγκλημα» και ζήτησαν τη διακοπή των εξορύξεων, αλλά και μέχρι την Κομισιόν, με ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις διαμαρτυρίες των πολιτών της περιοχής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, οι μεταλλευτικές εργασίες της εταιρείας του Οδυσσέα Κυριακόπουλου για την εξόρυξη βωξίτη επεκτείνονται σε όλο το βουνό, ακόμα και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και μέσα σε ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Η ανησυχία των κατοίκων μετατράπηκε σε οργή, όταν έγινε γνωστό ότι ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ετοιμάζει επιφανειακές εξορύξεις σε νέα κοιτάσματα, που έχει εντοπίσει στην περιοχή της Γκιώνας και επισημαίνουν ότι αν επιτραπούν αυτές οι εξορύξεις θα καταστραφεί το δάσος από το εκτεταμένο οδικό δίκτυο προσέγγισης στα κοιτάσματα και της προσπέλασης των εξορύξεων. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν επίσης ότι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δεν προβαίνει σε αποκατάσταση των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή δεν έχει αποκαταστήσει τις ζημιές εκεί όπου έχει κάνει εξορύξεις, επειδή κοστίζουν πολύ.
Στο στόχαστρο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, (μεταξύ των οποίων και ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας, ο οποίος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και είχε σταματήσει τις εξορύξεις), βρίσκεται και ο δήμος Λιδορικίου, τον οποίο κατηγορούν για υποκρισία. Η στάση του Δήμου προκαλεί πραγματικά ερωτηματικά, καθώς το δημοτικό συμβούλιο είχε συνεδριάσει μετά από αίτηση της εταιρείας για επιφανειακή εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση Α7», με σκοπό να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Εργαζόμενοι στην εταιρεία υποστήριξαν ότι ο δήμος τους είχε δεχτεί «με ανοιχτές αγκάλες και τώρα του δίνει γροθιά στο στομάχι». Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν… μυστηριωδώς, όσον αφορά στις πραγματικές προθέσεις του Δήμου. Κι αυτό γιατί δικηγόρος στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ήταν ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Μπούγας, που ήταν αυτός που είχε υπογράψει την επιφανειακή εξόρυξη, εναντίον της οποίας τώρα στρεφόταν! Σε επιστολή τους μάλιστα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης οι φορείς αναρωτιούνταν: «Τι άραγε συμβαίνει; Ή ο πρώην υπουργός μετάνιωσε για την υπογραφή του ή μας δουλεύουν όλοι μαζί ψιλό γαζί και θέλουν να εκφράζουν τα συμφέροντα της εταιρείας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ευρεία σύσκεψη φορέων της περιοχής για να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν στις περιοχές που θεωρούνται προστατευμένες, τα συνεργεία της εταιρείας του Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ανάμεσα στους φορείς πάντως, υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι προσδοκούν ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι υποχρεωτικά για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Τι ζητούν; Ασφαλτόστρωση δρόμου μεταξύ δύο χωριών, ανακαίνιση και επισκευή σχολείου, ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης των Καρουτών από τον Μόρνο, κατασκευή νέου ορειβατικού καταφυγίου. Έργα που η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δεν φέρεται διατεθειμένη να εκτελέσει, καθώς κάτι τέτοιο θα απορροφούσε μεγάλο μέρος των κερδών που προσδοκά από την επένδυση στη Φωκίδα.
Οργή κατά Μπιρμπίλη και… θύματα στη Μήλο
Οργή και αγανάκτηση κατά της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη επικρατεί στη Μήλο, μετά την απόφασή της να εγκρίνει, μετά από τρία χρόνια, την εξόρυξη περλίτη στο νησί από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και να συνεχίσει την επέκταση των λιμενικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων, αλλά και ρίχνει τα απόβλητα των ορυχείων της στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Προϋπόθεση είναι σε δύο χρόνια να προτείνει εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης.
Το θέμα έχει εξαγριώσει τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις και είχαν διακόψει πολλές φορές τις εργασίες εξόρυξης και το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και τώρα, ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος. Σαν «όπλο» τους χρησιμοποιούν, εκτός από την οικολογική και τουριστική καταστροφή του νησιού, τουλάχιστον στις παραθαλάσσιες περιοχές Βούδια και Τσιγκάρδο, τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την εισπνοή του περλίτη. Μάλιστα, επιθεωρητής υγείας είχε ζητήσει να γίνει επιδημιολογική μελέτη, η οποία ποτέ δεν έγινε. Ωστόσο, στο Κέντρο Υγείας της περιοχής έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ατόμων (μεγάλων σε ηλικία κατά βάση), που έχουν προσέλθει με πνευμονολογικά προβλήματα και βλάβες στην όραση από τα σωματίδια του περλίτη στην ατμόσφαιρα, που προκαλούν οι εξορύξεις της S&B.