Η «υψηλή τάση» για εξωστρέφεια θα δείξει το δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Αισιόδοξη ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα ανοίξουν το δρόμο για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «DEAL» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Η σιδηρά κυρία των ελληνικών εξαγωγών εκτιμά ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας αλλάζει με κύριο άξονα τις εξαγωγές, που εάν συνεχίσουν τη λαμπρή τους πορεία και αυξηθούν ακόμα 10%, θα έχουν καταφέρει να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας στο νέο αιώνα. Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων πρωταγωνιστές στη θετική πορεία του 2010 ήταν τα φάρμακα, τα ιχθυηρά, τα προϊόντα μονοπωλίων, το βαμβάκι και οι πλάκες αργιλίου, ενώ το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο πάντρεμα του παραδοσιακού με το νέο. Την ώρα που οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν και κάνουν δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, οι ελληνικές εξαγωγές φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα. Πώς πετυχαίνετε τέτοια αποτελέσματα κόντρα στο ρεύμα;
«Οι ελληνικές εξαγωγές το 2010 αποτέλεσαν ίσως την ηχηρότατη απάντηση και το πιο ατράνταχτο επιχείρημα απέναντι στους κερδοσκόπους, τις Κασσάνδρες και την «υπερευαισθησία» των κεφαλαιαγορών, σχετικά με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Απέδειξαν, την ανάγκη και τη σημασία της επικέντρωσης στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, έναντι των αριθμών και των spreads. Την περσινή χρονιά κι ενώ οι κερδοσκόποι και οι κεφαλαιαγορές «πόνταραν» στη χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας, η πραγματική παγκόσμια οικονομία έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα. Μάλιστα, όχι στα παραδοσιακά, στα χύμα και στα χαμηλής αξίας προϊόντα, αλλά σε καινοτόμα προϊόντα. Το 2010 είχαμε περισσότερες εξαγωγές από περισσότερες εταιρείες, που αναζήτησαν λύσεις στη μειωμένη εγχώρια κατανάλωση (μόνο στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων καταγράφεται αύξηση 12% στις εγγραφές νέων μελών). Είχαμε πιο στοχευμένες πωλήσεις και επιθετικότερη παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».
Οι ελληνικές εξαγωγές εμφάνισαν σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς αύξησης σε επίπεδο ετήσιας βάσης, από τον πρώτο μήνα του 2011, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών. Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί η συνέχιση της ανόδου; «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5% το 2011 και ο ΟΟΣΑ αύξηση της τάξης του 6% σε ετήσια βάση. Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο, έχουμε πετύχει σχεδόν διπλάσιος ρυθμούς αύξησης. Αν δηλαδή υπολογιστεί το διάστημα Φεβρουάριος 2010 – Ιανουάριος 2011, προκύπτει αύξηση 10,4%.
Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν σε ολόκληρο το 2011 και οι ελληνικές εξαγωγές αυξηθούν άλλο ένα 10% σε ετήσια βάση, τότε θα μιλάμε για ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας στο νέο αιώνα. Η ανοδική αυτή πορεία, όμως, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, από μία σειρά παραγόντων. Καταρχάς, από την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης και ειδικά των παραδοσιακών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη και αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Κύπρος, οι ελληνικές εξαγωγές θα ενισχυθούν περαιτέρω. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ασφαλώς οι πολιτικές – οικονομικές εξελίξεις στη Λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, που συνδέονται άμεσα και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η εν λόγω περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε «νέα Βαλκάνια» της περιόδου 1990-2000, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αρκεί σύντομα να υπάρξει εξομάλυνση και αποφυγή ανθρωπιστικών τραγωδιών.
Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε σωρευτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή όλων εκείνων των στοχευμένων δράσεων στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, τους τελευταίους μήνες. Ο Επενδυτικός Νόμος, περιλαμβάνει για πρώτη φορά κίνητρα εξωστρέφειας. Το Πρόγραμμα Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα, που ήδη τρέχει έχει ενισχυθεί με 100 εκατ. ευρώ άμεσων ενισχύσεων προς εξωστρεφείς επιχειρήσεις και θα συνδυαστεί με άλλα 210 εκατ. από το ΕΤΕΑΝ και το λεγόμενο Ταμείο Go 2 Market, από τον προσεχή Μάιο. Επίσης, αναμένονται δράσεις Ψηφιακής Σύγκλισης, που θα άρουν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια στις εξαγωγικές διαδικασίες.
Με άλλα λόγια, πέραν της διεθνούς συγκυρίας, η περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, θα εξαρτηθεί από την ισχύ της αλυσίδας υποστήριξης, που έχουν διαμορφώσει γύρω από την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, οι φορείς της εξωστρέφειας, η επίσημη πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα.
Ποια προϊόντα πρωταγωνίστησαν στη θετική πορεία του 2010;
Πρόσφατα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανακοίνωσε τη λίστα με τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Τα φάρμακα που προορίζονται για λιανική πώληση βρίσκονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση της κατάταξης. Ακολουθούν τα ιχθυηρά, και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα «εμπιστευτικά προϊόντα» (προϊόντα μονοπωλίων, προστατευόμενα από πατέντες κ.α.).Την πεντάδα συμπληρώνουν το βαμβάκι και οι πλάκες αργιλίου. Τις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδες, εκτός της 6ης (σωλήνες) κατακτούν αγροτικά, διατροφικά προϊόντα: λαχανικά διατηρημένα, βερίκοκα – ροδάκινα – κεράσια, τυριά και το παρθένο λάδι.
Σε επίπεδο κλάδων προϊόντων, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα τρόφιμα-ποτά, με ποσοστό 16,3% του συνόλου των εξαγωγών για το 2010. Ακολουθούν τα δομικά υλικά (11,5% του συνόλου) και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα φάρμακα-καλλυντικά (6,43% του συνόλου). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός (4,73% του συνόλου) και τα χημικά-πλαστικά (3,73% του συνόλου). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ένα «πάντρεμα» του παραδοσιακού με το νέο. Της ποιότητας, με την τεχνογνωσία. Του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία και αιχμή τις νέες καινοτομίες. Συνολικά, τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, μας δείχνουν το δρόμο προς το νέο παραγωγικό-εξαγωγικό πρότυπο της χώρας.
Πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να βγει από το τούνελ και τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιπέσει; Σας επισημαίνω ότι το έλλειμμα του 2010 έφτασε στο 10,6% ενώ η υστέρηση των εσόδων προβληματίζει έντονα. Οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες στο διεθνές περιβάλλον, τα χρονίζοντα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα αντικίνητρα στις εξαγωγές εντός των συνόρων.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να φωτιστεί ένα σκοτεινό τούνελ. Το εξωτερικό φως και το φως που θα ανάψει εκ των έσω. Εμείς στον ΠΣΕ πιστεύουμε ακράδαντα, ότι με στοχευμένη Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, θα έρθουμε δηλαδή ακόμη πιο κοντά στο στόχο που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, και προβλέπει συμμετοχή των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2014. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η «υψηλή τάση» για εξωστρέφεια θα δείξει τον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.