Η σχέση του «Mr Dolphin» με Σόρος – GS και οι αντιδράσεις.
«Οι Έλληνες πρέπει να σπάσουν τα ταμπού στα θέματα ιδιοκτησίας, αν θέλουν τους ξένους επενδυτές, προτρέπει ο επιχειρηματίας, μέσω Bloomberg».
«Αναταράξεις» στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο προκάλεσε η… παραίνεση του Μίλτου Καμπουρίδη προς την κυβέρνηση να σκεφτεί το ενδεχόμενο πώλησης δημόσιας γης αντί μακρόχρονης μίσθωσής της.
Ο ιδρυτής της Dolphin Capital Investors και σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου μιλώντας στο Bloomberg επικαλέστηκε ως επιχείρημα το γεγονός πως χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις και τολμηρές πολιτικές, προκειμένου να προσελκυθούν μεγάλες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, αφού ακόμα και για 99 χρόνια να νοικιαστεί μια έκταση, οι τιμές πώλησης των τουριστικών ακινήτων μειώνονται και επομένως πέφτει η εκτιμώμενη απόδοση της επένδυσης και η διάθεση να δοθεί υψηλότερο τίμημα.
Όμως, ορισμένοι πολιτικο – οικονομικοί κύκλοι, οι οποίοι γνωρίζουν τη στενή σχέση που συνδέει τον Κύπριο επιχειρηματία με τον Τζορτζ Σόρος και τη Goldman Sachs έσπευσαν να συνδέσουν την συγκεκριμένη πρόταση με την επίσκεψη του Ούγγρου μεγαλοεπενδυτή και στελέχους της GS την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.
Σε μια χρονική στιγμή που το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει ανοίξει το «μπαούλο» των αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ, κάθε τοποθέτηση επιχειρηματικού ή οικονομικού παράγοντα, Έλληνα ή ξένου «φιλτράρεται» εις διπλούν. Ο Σόρος επισήμως υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προωθηθούν με ταχείς ρυθμούς, αλλά ανεπισήμως ακούγεται πως «ψηλάφισε τα ασημικά του Δημοσίου, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με ιδιώτες επιχειρηματίες». Η GS διεκδικεί ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού τονίζει πως το δικό της σχέδιο ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Έτσι και η τοποθέτηση του Μίλτου Καμπουρίδη περί «πώλησης της δημόσιας γης» συνδέθηκε με το ότι προσπαθεί να διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων εκτάσεων, αλλά προκάλεσε ερωτήματα για το ενδιαφέρον του από τη στιγμή που ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η γη που διατίθεται προς αξιοποίηση δεν θα είναι μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και όπου συμβαίνει, η έκταση δε διαθέτει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η παραίνεση Καμπουρίδη «προλείανε» το έδαφος για την επίσκεψη Σόρος, ο οποίος φέρεται να θέλει να επενδύσει ο ίδιος ή ιδιώτες επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις μαζί του στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.
Η SREP και η Goldman
Πριν από την ίδρυση της Dolphin Capital Investors μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, Πιέρ Χαραλαμπίδη, ο Μίλτος Καμπουρίδης ήταν ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας Soros Real Estate Partners (SREP).
Στο βιογραφικό σημείωμα που έχει στην ιστοσελίδα της DCI, τονίζει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρεία του Ούγγρου εβραϊκής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, η SREP συγκέντρωσε επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 1 δισ. δολ. και πραγματοποίησε μια σειρά από σύνθετες συναλλαγές ακινήτων στην Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Μάλιστα, ο Σόρος, ο άνθρωπος που «γκρέμισε» τη στερλίνα, όπως είναι γνωστός στις παγκόσμιες χρηματαγορές, είχε αναθέσει στον κ. Καμπουρίδη την αρμοδιότητα της ανάπτυξης επενδυτικής στρατηγικής στη ΝΑ Ευρώπη, περιοχή στην οποία ανήκει και η Ελλάδα. Και μπορεί ο Καμπουρίδης πλέον να μην είναι συνέταιρος του Σόρος, όμως, διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες.
Επίσης, ο Μίλτος Καμπουρίδης έχει γράψει πολλά «χιλιόμετρα» στο κοντέρ του, αφού έχει… τρέξει και στους διαδρόμους οικονομικών κολοσσών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σήμερα επηρεάζουν με τις εκτιμήσεις τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για δύο χρόνια πριν τη συνεργασία του με τον Σόρος, εργαζόταν στο τμήμα επενδυτικών συναλλαγών της Goldman Sachs, με πεδίο δραστηριότητας στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία και μάλιστα το 1998 του απενεμήθη το βραβείο Καινοτομίας από τον χρηματοπιστωτικό οίκο για την απόδοσή του στο «Trillium», τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate στη Βρετανία. Η GS ήταν η εταιρεία που είχε φέρει πέρυσι στην Ελλάδα δύο στελέχη της που είχαν τοποθετήσει 5 δισ. ευρώ στα ελληνικά CDS.
Η αντίληψη που προκάλεσε…
Η άποψη του Μίλτου Καμπουρίδη στο Bloomberg που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις ήταν και εκείνη που ισχυρίζεται πως «οι Έλληνες θέλουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Ούτε λίγο – ούτε πολύ είπε πως έχουν λανθασμένη αντίληψη για την ιδιοκτησία και πως νομίζουν ότι αν πουληθεί η γη τους θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως «κανένας ξένος επενδυτής δεν πρόκειται να έρθει, για να του υποδείξουν στη συνέχεια τι πρέπει να κάνει στην περιοχή της επένδυσής του». Βέβαια, στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της χώρας γνωρίζουν πως αυτό είναι μια πραγματικότητα, όμως, όπως απαντούν με νόημα: «άλλο να υπάρχουν κανόνες και πολιτικές που διευκολύνουν τους ξένους επενδυτές και άλλο να επικρατήσει ασυδοσία και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε όσους μπορεί και να μην έχουν τόσο «αθώες» βλέψεις για την Ελλάδα».
Οι καθυστερήσεις στα projects της DCI.
Μετά από μακροχρόνιο αγώνα κατά της γραφειοκρατίας για την έκδοση των σχετικών αδειών, αλλά και τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, τελικά τον Μάιο του 2012 θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του το πρώτο Aman Resort στο Πόρτο Χέλι. Μια επένδυση της Dolphin, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ, πολυτελών κατοικιών προς πώληση και το πρώτο εν Ελλάδι ξενοδοχείο «The Chedi». Ωστόσο, ο ιδρυτής της εισηγμένης στον δείκτη AIM του Λονδίνου, DCI, Μίλτος Καμπουρίδης παραμένει ανήσυχος για τις υπόλοιπες επενδύσεις του στην ελληνική αγορά και κυρίως για εκείνες σε Κρήτη και Βόλο.
Στην πρώτη περίπτωση, όπου συνεργάζεται με την Ικτίνος για τη δημιουργία του Sitia Bay Golf Resort, υπάρχουν καθυστερήσεις ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, γεγονός που οδηγεί την εταιρεία να θέτει την συγκεκριμένη επένδυση σε δεύτερο πλάνο. Στο Βόλο από την άλλη, μετά την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων, η Dolphin μετρά απώλειες, αφού ο Μίλτος Καμπουρίδης συμμετείχε στην ομάδα επιχειρηματιών που επένδυσαν στα ακίνητα προς αξιοποίηση ένεκα του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος. Η οικονομική κρίση πάντως, δεν έχει αφήσει αλώβητη και την Dolphin, της οποίας η μετοχή από 184,75 πένες το 2007 στα τέλη Μαρτίου έκλεινε στα 40,375 πένες. Όμως, ο Μίλτος Καμπουρίδης πιστεύει πως η πτώση είναι συγκυριακή και σύντομα θα επέλθει ανάκαμψη.