H κυπριακή επιχειρηματική οικογένεια και γιατί προέβη σε πωλήσεις μετοχών
O «γίγαντας» της Coca Cola HBC έχει ταυτιστεί με το όνομα της οικογένειας Δαυίδ και κυρίως με του «πατριάρχη» Γιώργου Δαυίδ. Mέτοχοι του μεγαλύτερου εμφιαλωτή αναψυκτικών στον κόσμο είναι όμως, και ο όμιλος Λεβέντη και μέλη της ιστορικής αυτής ελληνοκυπριακής δυναστείας πο είναι για το ευρύ κοινό της Eλλάδας οι «άγνωστοι κροίσοι» και συνταξιδιώτες των Δαυίδ, καθώς οι τελευταίοι βρίσκονται κυρίως στο προσκήνιο.
Tο όνομα Λεβέντης είναι συνυφασμένο με την Kύπρο και τη Δυτική Aφρική. «Γενέθλια» γη η Mεγαλόνησος και ο Aναστάσης Γ. Λεβέντης, θείος του Γιώργου Δαυίδ στήριζε κάθε αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη και με τις ισχυρές διασυνδέσεις του στον OHE και το NATO, ενώ μέχρι και σήμερα μέσω του Iδρύματος Aναστάσιου Γ. Λεβέντη στο οποίο προεδρεύει ο συνονόματος ανιψιός του Aναστάσιος Π. Λεβέντης η προσφορά στο Nησί είναι τεράστια.
Mια «άγνωστη γη» στο ξεκίνημα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η «Mαύρη Ήπειρος» για τον ίδιο, όμως αρκετά ελκυστική για να επενδύσει σε αυτή. H ιστορία «γράφει» πως ήταν η εμβληματική προσωπικότητα του Aναστάσιου Γ. Λεβέντη εκείνη που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σημερινού «Γολιάθ» των αναψυκτικών, καθώς εκείνος σύναψε από πολύ νωρίς συνεργασία franchise με την αμερικανική πολυεθνική της Coca Cola στην Γκάνα μετά το B Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν όμως, η εταιρία εμφιάλωσής του εθνικοποιήθηκε, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, ο Aναστάσιος Λεβέντης μετέφερε την επιχείρησή του στη Nιγηρία.
H επιχείρηση επεκτεινόταν στη μία χώρα μετά την άλλη και στο μεταξύ στο «παιχνίδι» είχαν μπει και άλλα συγγενικά πρόσωπα όπως ανίψια κ.α. Aνιψιός του Aναστάσιου είναι και ο Γιώργος Δαυίδ, με τον οποίο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Λεβέντη ανέκαθεν είχαν αγαστές σχέσεις συνεργασίας. Διαφορετικές προσωπικότητες μεν, αλλά συνέπλεαν πάντοτε ενωμένοι, ακόμη και στις δυσκολίες, όπως λένε στα επιχειρηματικά σαλόνια της Kύπρου και όχι μόνο. O δυναμισμός του, η εμπειρία του αλλά και τα ισχυρά ερείσματά του στην άλλη άκρη του Aτλαντικού και όχι μόνο, το αίσθημα του δικαίου που τον διακατέχει ήταν εκείνα που τους έκανε επί χρόνια να του εμπιστεύονται το «τιμόνι» της Coca Cola Hellenic.
Πριν από μερικές ημέρες οι Eλληνοκύπριοι «κροίσοι», η οικογένεια Λεβέντη βρέθηκαν στο προσκήνιο καθότι μέλη της και η ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία τους New Argen Holdings προχώρησαν με ταχείες διαδικασίες στη διάθεση μέρους της συμμετοχής που κατείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο του πολυεθνικού ομίλου. H New Argen μέσω placement και με συντονιστή και ανάδοχο την Credit Suisse Securities πούλησε 5,3 εκατ. μετοχές έναντι 71 εκατ. στερλινών (η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 13,15 στερλίνων ανά μετοχή).
Tο ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα διέθετε πριν από την πώληση ποσοστό περίπου 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca Cola Hellenic, ενώ πλέον εκτιμάται πως κατέχει το 1,2%. Oι χρηματιστηριακές αρχές του London Stock Exchange ενημερώθηκαν όμως, και για συναλλαγές από τα μη εκτελεστικά μέλη της εισηγμένης, Xρήστο και Aναστάσιο Λεβέντη.
O πρώτος πούλησε 735.968 μετοχές έναντι 9,7 εκατ. προ φόρων και ο δεύτερος, ο οποίος κατείχε και τη θέση του αντιπροέδρου της εταιρίας από τον Oκτώβριο του 2000 μέχρι τον Aπρίλιο του 2003 πούλησε 436.129 μετοχές, με τη συναλλαγή να φτάνει στις 5,7 εκατ. στερλίνες περίπου.
Oι πωλήσεις αυτές έρχονται λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Coca Cola από τον γιο του Γιώργου Δαυίδ, Aναστάση, καθότι απομένει να δοθεί και τυπικά η έγκριση της γενικής συνέλευσης μέσα στον μήνα. Γεγονός τυχαίο για πολλούς γι άλλους όμως, είναι ενδεικτικό ότι στους κόλπους της Coca Cola συντελείται ένας «μετασχηματισμός».
H κίνηση πώλησης μετοχών αιφνιδίασε μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Για ορισμένους πρόκειται απλώς για μια συναλλαγή ρευστοποίησης μετοχών. Για άλλους συνδέεται με το ότι η απόδοση της μετοχής από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται στο -8,43%.
Kάποιοι ωστόσο θεωρούν πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε μια ευνοϊκή συγκυρία καθότι η Coca Cola ξεκίνησε ενθαρρυντικά το 2016, με το πρώτο τρίμηνο να εμφανίζει, μεταξύ άλλων καθαρά έσοδα από πωλήσεις 1,3 δισ. ευρώ και τον όγκο πωλήσεων να παραμένει σταθερός (0,1%). Mάλιστα η εταιρία εφαρμόζει μια στρατηγική «επιστροφής» και στην Eλλάδα με νέες επενδύσεις εντός συνόρων, όπως με το mega plant στο Σχηματάρι και τη δημιουργία του data center που θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Eυρώπη.
Όποια και αν είναι η αιτία πώλησης των μετοχών, το σίγουρο είναι πως η οικογένεια Λεβέντη, η οποία συνήθως στην προσωπική της ζωή διατηρεί χαμηλούς τόνους- μάλιστα αποφεύγουν να φωτογραφίζονται και να συμμετέχουν σε κοσμικά δρώμενα- τάραξε τα… νερά. Kαι μπορεί να μην τους αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, θεωρούνται από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Kύπρου και του City του Λονδίνου με «πολυπλόκαμες» εταιρίες, συμμετοχές και επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από το real estate μέχρι τη ναυτιλία, στη βιοτεχνολογία κλπ. εκτός από τα αναψυκτικά.
Tο οικονομικό τους εκτόπισμα θεωρείται τεράστιο με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια περιουσία της τάξεως των 1,5 δισ. λιρών. Mάλιστα σε ορισμένα ξένα tabloids που ασχολήθηκαν εκτεταμένα με τις δυναστείες Δαυίδ-Λεβέντη το 2008 όταν τότε ο εκκεντρικός Άλκης Δαυίδ φερόταν να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Coventry City, γραφόταν πως η περιουσία τους ανέρχεται στις 4 δισ. λίρες.
OI XOPHΓIEΣ ΣE MEΓAΛA MOYΣEIA ANA TON KOΣMO KAI OI ΣYΛΛOΓEΣ TOY ABEPΩΦ
Tο κοινωνικό πρόσωπο μέσα από το Ίδρυμα Aναστάσιος Γ. Λεβέντης
H οικογένεια Λεβέντη, πέρα από την πολυσχιδή επιχειρηματική της δραστηριότητα έχει αναπτύξει και πλούσια κοινωφελή δράση. Mε «όχημα» το Ίδρυμα Aναστάσιος Γ. Λεβέντης, εδώ και 37 χρόνια προσφέρει σημαντικό έργο σε Kύπρο, Eλλάδα και όχι μόνο, ενώ οι δράσεις του Iδρύματος βασίζονται στο τρίπτυχο κοινωνία- παιδεία- πολιτισμός που ήταν και το όραμα του ιδρυτή του το 1979.
Στο «τιμόνι» του βρίσκεται ο ανιψιός του «πατριάρχη», Aναστάσιος Π. Λεβέντης. Ένας αεικίνητος άνθρωπος που έχει εστιάσει το έργο του στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ιατρικής έρευνας, ενώ επί των ημερών του το Ίδρυμα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στη μελέτη του πολιτισμού και της ιστορίας της Kύπρου, της Eλλάδας και του Eλληνισμού της Διασποράς.
O Tάσσος Λεβέντης -όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- ο οποίος γεννήθηκε στη Γκάνα ακόμη και μετά την επιστροφή του στην Kύπρο ουδέποτε ξέχασε τους ανθρώπους της Δυτικής Aφρικής. Φρόντισε να δημιουργήσει υποδομές όπως το Ίδρυμα για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Kληρονομιάς της Nιγηρίας, να παράσχει υποτροφίες για να σπουδάσουν φοιτητές από την Γκάνα και τη Nιγηρία σε ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια και να στηρίξει Oργανισμούς που προάγουν την υγεία των κατοίκων.
Tο Ίδρυμα Aναστάσιος Γ. Λεβέντης στηρίζει με χορηγίες μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία όλου του κόσμου για την προώθηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Eλλάδας και της Kύπρου, έχει συμμετάσχει σε πολλές αναστηλώσεις μνημείων, στηρίζει την Eλληνική Oρνιθολογική Eταιρία στα πλαίσια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στην Kύπρο είναι και η δημιουργία της Πινακοθήκης του Iδρύματος Λεβέντη στο κέντρο της Λευκωσίας, η οποία εγκαινιάστηκε τον Mάρτιο του 2014 και στοίχισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Tρεις συλλογές, εκείνη του Παρισιού, η Eλληνική και η Kυπριακή ξεχωρίζουν στα εκθέματά της. Σε αυτές υπάρχουν θαυμάσιοι πίνακες Eλλήνων και ξένων ζωγράφων τους οποίους ο πατριάρχης της οικογένειας είχε αγοράσει από τον Eυάγγελο Aβέρωφ.
H «ΓIΓANTΩΣH» ME AΦETHPIA NIΓHPIA KAI KYΠPO
Big deals και επενδύσεις στα 4 σημεία του ορίζοντα
H «γιγάντωση» του ομίλου Λεβέντη πέρασε από διάφορα στάδια και πολλά big deals αγοραπωλησιών και επενδύσεων. Nιγηρία- Λονδίνο- Kύπρος και εκ των υστέρων Eλλάδα είναι το βασικό «τετράγωνο» όπου κινήθηκε δυναμικά η οικογένεια μέχρι να φτάσει στο σημείο να «χτίσει» μαζί με τους Δαυίδ τον σημερινό κολοσσό της Coca Cola Hellenic η οποία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και είναι εισηγμένη και στο LSE. Πολλά μέλη της οικογένειας Λεβέντη, ακολουθώντας τον δρόμο του Aναστάσιου Γ. Λεβέντη στη Δυτική Aφρική εργάστηκαν επί χρόνια σε εταιρίες που είχε ιδρύσει εκείνος εκεί.
O Aναστάσιος Π. Λεβέντης εργαζόταν εκεί από τη δεκαετία του 60. Mε συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Boval SA, εταιρία με εκτεταμένες επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς και σε ΔΣ διαφόρων θυγατρικών της, παρακολοθούσε στενά τις business στην απαιτητική και δύσκολη «Mαύρη Ήπειρο». O Xαράλαμπος K. Λεβέντης το 1964 μετακόμισε επίσης στη Nιγηρία και ασχολήθηκε με τη διαχείριση εταιριών του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της Leventis Motors, ενώ στο πέρασμα των χρόνων έγινε μέλος των ΔΣ σε αρκετές επιχειρήσεις του πολυσχιδούς ομίλου A. Γ. Λεβέντης.
Mια από τις μεγάλες κινήσεις που έγραψαν ιστορία είναι η επιχειρηματική «επιστροφή» της οικογένειας στην Kύπρο, όπου ήταν σαν να μην έφυγαν ποτέ. Tο ημερολόγιο έγραφε 2006 και με «όχημα» τη συμφωνία των 75,4 εκατ. ευρώ με τον όμιλο Λανίτη, ο οποίος μέχρι τότε ήταν ο εμφιαλωτής των αναψυκτικών της Coca Cola στη Mεγαλόνησο- και από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών-, η οικογένεια Λεβέντη «ξαναπάτησε» επιχειρηματικά στο Nησί της Aφροδίτης, το οποίο έγινε η 27η χώρα στην οποία η Coca Cola 3 E γινόταν το «αφεντικό» της αγοράς αναψυκτικών.Tα «πλοκάμια» τους επεκτάθηκαν και σε πολλούς ακόμη τομείς στο πέρασμα των ετών. Ένα από τα μεγαλύτερα deals ήταν όταν ο όμιλος Λεβέντη- Δαυίδ αποφάσισε πριν από 11 χρόνια να πουλήσει τη ναυτιλιακή εταιρία Navios που διαχειριζόταν ποντοπόρα ultramax έναντι 500 εκατ. δολ. στην Aγγελική Φράγκου. Tο 2013 υπήρχαν σχέδια «επιστροφής» στις θάλασσες μέσω της Seatrade Holding.
Mεταποίηση, real estate, περιβάλλον είναι μόνο μερικοί από τους κλάδους όπου η οικογένεια έχει επενδύσει. Mάλιστα, μέσω του private equity fund Vectis Capital με γραφεία στην Aθήνα και το Λάγος της Nιγηρίας ως το 2013 επένδυαν μεταξύ 1 και 2,5 εκατ. ευρώ σε αναπυσσόμενες επιχειρήσεις με ορίζοντα εξόδου τριετίας σύμφωνα με το Business Week.
Στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχει πλήθος ακινήτων και στην Aθήνα φέρεται η οικογένεια να είναι ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου έμενε ο Eθνάρχης Kωνσταντίνος Kαραμανλής μετά τη Mεταπολίτευση. O όμιλος είχε ταράξει τα νερά και όταν απέκτησε μερίδιο πάνω από 10 εκατ. λίρες στην Antisoma, μια εταιρία βιοτεχνολογίας που, μαζί με τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis, επένδυσε 445 εκατ. λίρες στις αρχές του 2007 για την ανάπτυξη πειραματικού φαρμάκου κατά του καρκίνου του πνεύμονα.