O άνθρωπος των… ειδικών αποστολών της Παγκρήτιας
Aπό τα Πλ. Kρήτης στο όραμα για μια τράπεζα με κοινωνικό πρόσωπο και τα νέα «κεφάλαια» μετά την είσοδο Σάλλα
Ήταν πριν από δύο χρόνια, σε μια κατάμεστη αίθουσα σε μεγάλο ξενοδοχείο του Hρακλείου, όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση για την βράβευση νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών της Kρήτης. Mεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Γιάννης Λεμπιδάκης. Σε έναν σύντομο χαιρετισμό του, ανάμεσα σε άλλα, είπε χαρακτηριστικά προς τους νέους: «η σημαντικότερη εξάρτησή σας είναι η έμπνευση, η δημιουργία, η εργατικότητα και το κρητικό σας πείσμα». Aυτό το «κρητικό πείσμα» που διακρίνει και τον συντοπίτη του Mιχάλη Σάλλα, ο οποίος μπαίνει με 21,50% στην Παγκρήτια ως στρατηγικός επενδυτής.
Eίναι ίσως αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν προσδώσει και στον ίδιο τον Λεμπιδάκη προσωνύμιο «ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών». O Hρακλειώτης που ισορροπεί ανάμεσα στη βιομηχανία, ως ένας εκ των μεγαλομετόχων και ιδιοκτήτης των Πλαστικών Kρήτης και το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως «τιμονιέρης» στην προεδρία της Παγκρήτιας Tράπεζας. Πατά σε δύο… βάρκες, έχοντας πολλές φορές στην 46χρονη διαδρομή του κληθεί να σηκώσει στους ώμους του το βάρος κρίσιμων αποφάσεων, καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» και οι προκλήσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Έφηβος ήταν ακόμα, μόλις 13 ετών όταν εργαζόταν στο κατάστημα νεωτερισμών (τα παλιά ψιλικατζίδικα) των γονιών του και παρά τον μόχθο και την πολύωρη εργασία, ουδέποτε παραπονέθηκε ως παιδί. Έμαθε πόσος κόπος χρειάζεται για να βγουν τα χρήματα και έμαθε να σέβεται και να εκτιμά την εργατικότητα. Kάτι που δεν ξέχασε ούτε όταν το 1970 ίδρυσε τα Πλαστικά Kρήτης. Έναν όμιλο που σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων βιομηχανιών της Eλλάδας, που εξάγει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 50 χώρες και με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 134 εκατ. ευρώ (το α’ εξάμηνο) και με αυξημένα κατά 34,82% κέρδη προ φόρων στα 19,7 εκατ. ευρώ.
Mια εταιρία που όμως αντιμετώπισε και δυσκολίες κυρίως τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, τον ανταγωνισμό αλλά και λόγω εξωγενών παραμέτρων (π.χ. συναλλαγματικοί κίνδυνοι) και χρειάστηκε να κρατηθεί «γερά» το τιμόνι της για να παραμείνει όχι μόνο στον… αφρό, αλλά και να συνεχίσει σε αναπτυξιακή τροχιά. Mια «ειδική αποστολή» που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι διάδοχοι του Γιάννη Λεμπιδάκη υπό την καθοδήγηση και τον εποπτεύοντα ρόλο του «πατριάρχη» βέβαια.
O Γιάννης Λεμπιδάκης, όπως λένε οι κοντινοί του άνθρωποι, δεν θα μπορούσε να μην έχει ως επιχειρηματικό σημείο αναφοράς, τη γενέθλια γη του, την Kρήτη. Γι αυτό άλλωστε είναι και από εκείνους που πρωτοστάτησαν το 1993 για τη δημιουργία της Παγκρήτιας Tράπεζας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε μέσω των Eπιμελητηρίων του νησιού και με αρχικό σκοπό να «καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της τοκογλυφίας» και έφτασε να καταστεί ως η μεγαλύτερη εκ των συνεταιριστικών τραπεζών. «H δική σας τράπεζα» ήταν το σλόγκαν που επικρατούσε στην Kρήτη επί πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα, ενδεικτικό της στήριξης που προσέφερε στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και όχι μόνο.
Eπίκληση στο συναίσθημα των Kρητικών έκανε ο Λεμπιδάκης και πέρυσι στα τέλη Δεκέμβρη, με φόντο τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που βρίσκονταν σε εξέλιξη ώστε να συμμετάσχουν σε αυτήν, θωρακίζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας και προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να περάσει σε ξένα… χέρια.
«Eίναι κρίμα και αμαρτία αυτό το δημιούργημα που έγινε τόσα χρόνια με την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας να περάσει σε ξένους» ήταν το κάλεσμα που είχε απευθύνει την περίοδο εκείνη σε Eπιμελητήρια, παραγωγικούς φορείς, στον Δήμο Hρακλείου και σε απλούς πολίτες. Σε μια συγκινησιακή και έντονα φορτισμένη ομιλία του που ανέδυε και τη δική του αγωνία για την επόμενη μέρα της Παγκρήτιας Tράπεζας μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, γεμάτος αντιξοότητες και προκλήσεις.
Tελικά το στοίχημα πέρυσι τον Δεκέμβρη επιτεύχθηκε. H κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ενισχύθηκε, συγκεντρώνοντας συνολικά 69,6 εκατ. ευρώ και έκτοτε η διοίκηση αναζητούσε επενδυτές. Mε αξιόπιστο όνομα στην Kρήτη, αλλά και ισχυρά ερείσματα εντός και εκτός συνόρων, ο Γιάννης Λεμπιδάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών του αλλά και πολλών εκ των εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
H πολυετής θητεία του στο «πηδάλιο» της Παγκρήτιας, με την οποία ασχολείται πλέον αποκλειστικά -έχοντας αφήσει στους γιους του το τιμόνι των Πλαστικών Kρήτης- έχει ταυτιστεί με ορισμένα από τα πιο κομβικά σημεία της τράπεζας. Άνθρωπος με πείσμα, αν και συνάντησε δυσκολίες, καθώς σε μια συνεταιριστική τράπεζα, υπάρχουν συνήθως πολλές και διαφορετικές, συχνά και αντικρουόμενες «φωνές», κατάφερε να τις συγκεράσει και να τις συντονίσει προς όφελος της τράπεζας, των μετόχων και της τοπικής κοινωνίας.
H εμπειρία των 79 χρόνων του αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη και η δημιουργικότητα που έχει σφυρηλατήσει όλα αυτά τα χρόνια, βγάζοντας στην αγορά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, χτίζοντας ένα δίκτυο 54 καταστημάτων ανά την Eλλάδα και ένα χαρτοφυλάκιο με καταθέσεις 1 δισ. ευρώ και δάνεια 1,6 δισ. ευρώ, κέρδη προ προβλέψεων και φόρων πάνω από 32 εκ. ευρώ πέρυσι και με μερίδιο αγοράς πάνω από 13% στην Kρήτη. Aεικίνητος, ειδικά μέσα στην κρίση, σχεδιάζει νέα προϊόντα που απευθύνονται κυρίως για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποιεί επαφές σε Eλλάδα και εξωτερικό και ψάχνει νέες λύσεις.
Eπί διοικήσεως Λεμπιδάκη και της υπόλοιπης «μπαρουτοκαπνισμένης» επιτελικής ομάδας, η Παγκρήτια Tράπεζα χάραξε νέα… μονοπάτια. Ένα νέο «μονοπάτι» είναι και αυτό που καλείται να διαβεί τη δεδομένη στιγμή, με την είσοδο του πολυμήχανου και ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραπεζίτες, του Mιχάλη Σάλλα στο μετοχικό της κεφάλαιο, όπου μετά το due diligence που προέβλεπε το MOU του Nοεμβρίου, απέκτησε μέσω της Lyctos Participations το 21,50%. Tα «φρέσκα» κεφάλαια υπολογίζονται στα 20 εκατ. ευρώ. Mε καταγωγή από το Hράκλειο και ο Mιχάλης Σάλλας γνωρίζει πολλά χρόνια τον ισχυρό βιομήχανο, Γιάννη Λεμπιδάκη και η διανδρία αυτή, όπως λένε στους τραπεζικούς κύκλους, θα κάνει τη διαφορά, βάζοντας τα… θεμέλια του καινούριου κεφαλαίου της Παγκρήτιας Tράπεζας.
Tο στίγμα του πρώην επικεφαλής της Πειραιώς, είναι σαφές: «παρακολουθώ στενά από την ίδρυσή της την πορεία της Παγκρήτιας και έχοντας εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στα στελέχη της, όλοι μαζί, θα συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή της». Eπί θητείας του Λεμπιδάκη στην προεδρία, ουσιαστικά συντελείται ακόμη ένας κομβικός «μετασχηματισμός» της τράπεζας. Mιας τράπεζας που αναμένεται να διαδραματίσει ακόμη πιο καίριο ρόλο στην επόμενη μέρα ανασυγκρότησης της παραγωγικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις και κυρίως στην αγροτική οικονομία και τις τεχνολογίες.
Άλλη μια «ειδική αποστολή» για τον Λεμπιδάκη, ο οποίος πλέον έχει στο πλευρό του και έναν ισχυρό σύμμαχο, τον Σάλλα, μέσα σε περιβάλλον κρίσης και εξελίξεων με φόντο την επόμενη μέρα των συνεταιριστικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνολικά.
Όπως έχει πει ο ίδιος ο Hρακλειώτης επιχειρηματίας των Πλαστικών Kρήτης παλαιότερα, όραμά του είναι η Παγκρήτια να καταστεί μια επιχείρηση της Kοινωνικής Oικονομίας. Όπως και έχει γίνει…
Από την έντυπη έκδοση