Η κριτική του mr Coca Cola στην κυβέρνηση και η αδειοδότηση… στοιχειωμένης επένδυσης
Η συνομιλία εξελίχθηκε σε απολογία του κυβερνητικού παράγοντα, για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις
Ο Γιώργος Δαυίδ, τον τελευταίο καιρό, δεν χάνει την ευκαιρία να τεθεί αντιμέτωπος με την κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τις παλιές συνήθειες του μεγαλοεπιχειρηματία που ακούει, βλέπει και δεν μιλάει. Η αρχή έγινε με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Τότε, ο mr Coca Cola είχε απειλήσει ότι θα μεταφέρει την έδρα του ομίλου -κολοσσού στο εξωτερικό, αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε πίσω την απόφασή της. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο Γιώργος Δαυίδ «απάντησε»με τον δικό του τρόπο. Αντί να δώσει μέρισμα στους μετόχους από τα κέρδη της Coca Cola 3Ε το 2010, το οποίο φορολογείται, προχώρησε σε επιστροφή φόρου, που είναι αφορολόγητη.
Τώρα, ο Γιώργος Δαυίδ σηκώνει πάλι τη «σημαία» της… επιχειρηματικής επανάστασης, εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν αποφασιστεί, αλλά δεν εφαρμόζονται, επισημαίνοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά.
Ο mr Coca Cola κατηγορεί την κυβέρνηση για ατολμία στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ θεωρεί καταστροφικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών την επιβολή επιπλέον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της Coca Cola 3Ε γίνεται στο εξωτερικό.
Το ξεμπλοκάρισμα
Η κυβέρνηση δεν έδωσε επισήμως απάντηση στον Γιώργο Δαυίδ, του… ετοίμασε όμως ένα «δώρο», το οποίο περίμενε 2,5 χρόνια να πάρει, αφού το δικαιούτο. Τα υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε επιτέλους να ανοίξει τον δρόμο στις ενεργειακές επενδύσεις και έδωσε στην Coca Cola την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, την οποία ο όμιλος Δαυίδ θέλει να φτιάξει στο Σχηματάρι.
Το παρασκήνιο της αδειοδότησης της μεγάλης επένδυσης του Γιώργου Δαυίδ, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) εξοικονομούν καύσιμο τουλάχιστον κατά 40% σε σύγκριση με τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού.
Η διοίκηση της Coca Cola είχε καταθέσει την αίτηση πριν από 2,5 χρόνια, αλλά καθώς καθυστερούσε η αδειοδότηση, άρχισαν οι πιέσεις του Γιώργου Δαυίδ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνονται πιεστικές, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν τότε που άρχισε να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την έκτακτη εισφορά και τις απειλές να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στο εξωτερικό. Δηλαδή, στα τέλη του περασμένου χρόνου.
Τότε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης, τηλεφώνησε στα γραφεία της Coca Cola ζητώντας να μιλήσει με τον Γιώργο Δαυίδ. Ο επικεφαλής του ομίλου δεν βγήκε στο τηλέφωνο, και παρέπεμψε το κυβερνητικό στέλεχος σε ένα από τα βασικά στελέχη του ομίλου.
Η συνομιλία εξελίχθηκε σε απολογία του κυβερνητικού παράγοντα, για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που μπλοκάρουν την επένδυση, δόθηκε όμως η υπόσχεση ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και πως οι άδειες θα εκδοθούν άμεσα, δηλαδή στο τέλος του περασμένου χρόνου. Λίγες μέρες μετά, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, επικοινώνησε ξανά με τον όμιλο Δαυίδ, λέγοντας πως υπάρχει ακόμα καθυστέρηση, καθώς το θέμα κολλάει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Μην ανησυχείτε όμως, θα λυθεί κι αυτό σύντομα» ήταν η νέα υπόσχεση.
Η λύση δόθηκε τελικά μετά από πέντε μήνες, με την αδειοδότηση του έργου. Χρειάστηκε να επισημάνει το στέλεχος του ομίλου Δαυίδ, ότι για παρόμοια επένδυση στη Ρουμανία χρειάστηκε έξι μήνες για να πάρει την άδεια, ενώ στην Ιταλία τρεις.
Σύμφωνα με το πλάνο του ομίλου, προβλέπεται η κατασκευή 20 μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όταν τεθούν και οι 20 σε λειτουργία, όπως αναφέρουν τα στελέχη του ομίλου, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή θα μειωθούν περισσότερο από 250.000 τόνους ετησίως. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως λένε οι πληροφορίες, που η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, δέχτηκε να εγκαινιάσει το νέο εργοστάσιο της Coca Cola στη Βόρειο Ιρλανδία, μια επένδυση 93 εκατ. στερλινών Αγγλίας. Το εργοστάσιο περιλαμβάνει μια ενεργειακή αποδοτική μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με σκοπό τη μείωση κατά 66% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή.
Σημειώνεται πάντως ότι η Coca Cola 3Ε ήταν μεταξύ των τελικών υποψηφίων πέρυσι, στην ετήσια διοργάνωση των βραβείων Platts Energy Industry Awards για το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας της Χρονιάς, μέσω της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.
Εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και αποτελούν ελκυστικές οικονομικά επενδύσεις, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από τις μονάδες αυτές και τη σύνδεση της τιμής με την τιμή του καυσίμου. Οι ζημιές εντείνουν τις φωνές για τον ΕΦΚ
Οι φωνές του Γιώργου Δαυίδ για την επερχόμενη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, έχει άμεση σχέση με τις αρνητικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου. Για πρώτη φορά, η Coca Cola 3E, μετά από πολλά χρόνια, αν και είχε αύξηση του τζίρου στα 1,416 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 1,377 δισ. ευρώ, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές 8,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 25,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2010.
Οι ζημιές θα ήταν περισσότερες, αλλά την παρτίδα «έσωσαν» οι πωλήσεις στο εξωτερικό, που συγκράτησαν τη μεγάλη πτώση στην Ελλάδα, στην οποία οι πωλήσεις ανήλθαν στα 120,7 εκατ. ευρώ έναντι 127 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στελέχη της Coca Cola, το πρόβλημα έχει άμεση σχέση με τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, αν και υποστηρίζουν ότι το πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου είναι το λιγότερο σημαντικό για τις δραστηριότητες του ομίλου.
Πληροφορίες πάντως λένε ότι η επίθεση του Γιώργου Δαυίδ στην κυβέρνηση και η πίεση που ασκεί για την μη εφαρμογή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, συνδέεται με την εισήγηση στελεχών του ομίλου, να απορροφήσει η Coca Cola 3E την αύξηση που θα επιφέρει ο ΕΦΚ, για να μη μεταφερθεί το κόστος στους καταναλωτές. Μια τέτοια κίνηση όμως, είναι βέβαιο ότι, μπορεί να διατηρήσει σε ικανοποιητικά έως υψηλά επίπεδα της πωλήσεις στην Ελλάδα, όμως θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα.
Πάντως, ο όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης κατά το 2011, με στόχο να εξοικονομήσει επιπλέον 38 εκατ. ευρώ.