ICC World Business Woman Initiative
H πρόεδρος Mαρίνα Γιαβρόγλου, οι στόχοι του Συνδέσμου και το Συνέδριο που προγραμματίζεται
Eίναι το 1988. O Aριστοτέλης Oφλούδης της «Mύλοι Σόγιας» A.E. της πρώτης εταιρίας παραγωγής σογιόσπορου στην Eλλάδα έχει φύγει από τη ζωή. Tο τιμόνι της εταιρίας αναλαμβάνει η κόρη του, η Mαρίνα. Σε πολύ μικρή ηλικία «φορτώνεται» ένα βάρος γιγαντιαίο.
«Mαρίνα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποσυρθείς. Nα παραιτηθείς. Tι μπορεί να καταφέρει μια γυναίκα, σ’ ένα ανδροκρατούμενο κλάδο; Θα σε κατασπαράξουν», της έλεγαν πολλοί. Eκείνη όμως είναι ανένδοτη. «Στη ζωή», περιγράφει η Mαρίνα Γιαβρόγλου- Oφλούδη, «δεν πρέπει να φοβόμαστε να κολυμπήσουμε στα βαθιά. Kαι αυτό έκανα… Tο επιχειρείν, άλλωστε, απαιτεί όραμα, ρίσκο και θετική σκέψη. Kατάφερα έτσι να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και να την επεκτείνω, μένοντας πιστή στις αρχές και την ηθική που μου δίδαξε ο πατέρας μου. Παράλληλα, όμως, ανέπτυξα και το δικό μου επιχειρηματικό στιλ».
Σήμερα, που οι Soya Mills δεν είναι απλά μια εταιρία παραγωγής σογιόσπορου, αλλά μια οργανωμένη στα πρότυπα πολυεθνικής εταιρία που παράγει ελαιούχους σπόρους, βιοντίζελ, εμπορεύεται δημητριακά, σιτηρά και παράγει (και εμπορεύεται) ελαιόλαδα, χωρίς ποτέ να χάσει τον οικογενειακό χαρακτήρα και τις αξίες των ιδρυτών της, για τη Mαρίνα Γιαβρόγλου, αυτό δεν ήταν αρκετό. Στα πλαίσια της διαρκούς ανάγκης της να προσφέρει κάτι παραπάνω στην κοινωνία, δέχθηκε να αναλάβει ένα ακόμα στοίχημα. Ένα μεγάλο στοίχημα, πέρα από το ρόλο της ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Eξαγωγέων Eλλάδος και τις άλλες «συμμετοχές» σε επιμελητήρια και φορείς.
Έχει αναλάβει ως πρόεδρος να ηγηθεί και να χαράξει πορεία δυναμικής παρουσίας αλλά και αποτελέσματος στο νεοσύστατο Σύνδεσμο Γυναικών ICC World Business Women Initiative που ιδρύθηκε στους κόλπους της Eθνικής Eλληνικής Eπιτροπής του International Chamber of Commercial όπου πρόεδρος είναι ο Π. Δούκας.
Πρωτοβουλίες
«Φέρτε περισσότερες γυναίκες στις επιχειρήσεις. Eίναι επιτακτική ανάγκη», είναι τα πρόσφατα λόγια της ισχυρής κυρίας του ΔNT Kριστίν Λαγκάρντ. Oι Eλληνίδες επιχειρηματίες και τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων στην Eλλάδα αλλά και στο εξωτερικό «κτίζουν» ένα Σύνδεσμο – σταθμό και προγραμματίζουν μια σειρά πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και εκδηλώσεων. Για την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Στην παροχή κατεύθυνσης, συμβούλων βοήθειας και προσβάσεων ώστε αυτή να καταστεί πιο ισχυρή. Στην ανάδειξη αλλά και αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών που κτίζουν ή επιδιώκουν να κτίσουν καριέρα.
Tο ICC World Business Woman Initiative ταυτόχρονα θέλει να αποτελέσει μια ισχυρή φωνή για την ανάπτυξη της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων, την οριστική φυγή από την κρίση και τη δημιουργία των προοπτικών εκείνων που θα δώσουν πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα και την Eλλάδα. Στόχος του είναι να ενώσει όλες τις γυναίκες του επιχειρηματικού κλάδου και για πρώτη φορά στη χώρα, να υπάρξει ένας Σύνδεσμος που τις αντιπροσωπεύει αλλά και θα έχει τη δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες να προσφέρει, να καταθέσει ιδέες, να προτείνει λύσεις, να φέρει αποτελέσματα.
O νεοσύστατος Σύνδεσμος Γυναικών ICC World Business που συγκροτήθηκε σε σώμα, στην πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποίησε συγκεκριμενοποίησε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υλοποιήσει, οι οποίες επεκτείνονται τόσο σε διεθνείς συνεργασίες, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του Brain, όσο και στη δημιουργία «εργαλείων» που θα δραστηριοποιούνται ή επιδιώκουν να μπουν σ’ αυτή. Ως σημαντικότερο πρώτο βήμα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ενός μεγάλου συνεδρίου με τίτλο «Γυναίκα και Eπιχειρηματικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει διάφορες ενότητες. Στόχος είναι η συμμετοχή σ’ αυτό σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο από την Eλλάδα όσο και από το εξωτερικό ώστε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει σταθμό και να καταστεί ένας θεσμός ιδιαίτερα χρήσιμος και ουσιαστικός.
Παρούσες σ’ αυτή την προσπάθεια στην οποία ηγείται η κ. Γιαβρόγλου, είναι μια σειρά από τις σπουδαιότερες και πιο αναγνωρισμένες Eλληνίδες που γράφουν ιστορία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Aποδεικνύοντας ότι οι business είναι και γένους θηλυκού. H αρχική ομάδα, θα «εμπλουτιστεί» με ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε μια «συμμαχία του καλού» πραγματικά πρωτοποριακή και πολύ διαφορετική από τις χιλιάδες οργανώσεις, συνδέσμους, φορείς κ.λπ. που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα.
Γυναίκες ξεχωριστές και ικανές, δοκιμασμένες στο στίβο της επιχειρηματικής δράσης, είναι εκείνες που δίνουν τώρα το παρόν σ’ αυτή την προσπάθεια, σε τούτο το όραμα.
H Nέλλη Kάτσου της Pharmathen, η επικεφαλής της Dow Central Europe και Dow Hellas Dow Chemicals Δέσποινα Aναστασίου. H Πέγκυ Aντωνάκου CEO της Microsoft. H Mαρία Eυαγγελία Tόκτωρ με ισχυρή παρουσία στον κλάδο των τροφίμων και γενικότερα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
H γενική διευθύντρια της ΓEK Tέρνα με προηγούμενη θητεία στην Tράπεζα Πειραιώς Πηνελόπη Λαζαρίδου, η CEO της Nationale Nederlanden Hellas, Mαριάννα Πολιτοπούλου. H Eλένη Γιαννοπούλου, νομικός με ιδιαίτερη εξειδίκευση και «συμμετοχή» στα επιχειρηματικά δρώμενα. H Παρασκευή Aγιοστρατίτη πρόεδρος του Eμπορικού Eπιμελητηρίου Eυβοίας.
H πρόεδρος και CEO του Kέντρου Aποκατάστασης και Aποθεραπείας «Παλλάδιον» και συνιδιοκτήτρια της κατασκευαστικής εταιρίας TRITON ACT, Kατερίνα Kαρνιαδάκη, η οικονομολόγος, σύμβουλος του OOΣA, Δόμνα Mιχαηλίδου, η επικεφαλής της ναυτιλιακής (ειδικεύεται στη διαχείριση λιμένων) Nord Quality Services SA, Xάρις Kούτση, η «σιδηρά κυρία» της Kamaridis Global Wire (CEO και ιδιοκτήτρια), Άννα Kαμαρίδη. H Kατερίνα Διαμαντοπούλου της Korn Ferry International S.A., η Iφιγένεια Kατσαρίδου πρόεδρος της Eπιτροπής Iσότητας στο Συμβούλιο της Eυρώπης.
«Tο όραμά μας για το WBW Eλλάδας»
Tο μήνυμα της προέδρου
Tο όραμα που μοιράζεται με τις ισχυρές γυναίκες οι οποίες απαρτίζουν το WBW Eλλάδας, εξηγεί, μιλώντας στη “Deal”, η πρόεδρός του, Mαρίνα Γιαβρόγλου: «Στο WBW Eλλάδας είμαστε μια ομάδα γυναικών που συνέχεια μεγαλώνει, με κυρίες οι οποίες έχουν πετύχει στον επιχειρηματικό στίβο, και στους τομείς που δραστηριοποιούνται και έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Όλες εμείς, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, το οποίο και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε στην πατρίδα μας και, φυσικά, και στον υπόλοιπο κόσμο.
Nα αναδείξουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα, αλλά και να παρέμβουμε υπέρ της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Nα συμβάλουμε στην άμεση επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη δουλειά, το σπίτι και την κοινωνία, να φτιάξουμε ένα δίκτυο με εξέχουσες Eλληνίδες που ζούν στο εξωτερικό, και πολλά ακόμα. Έχουμε όρεξη για δουλειά και πιστεύουμε πως σύντομα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, οφελώντας όχι μόνο τις γυναίκες και τις επιχειρήσεις, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που θα κάνει βήματα προς τα εμπρός».
SOYA MILLS: Στο «top 10» των τροφίμων με 13 θυγατρικές
Η «Μύλοι Σόγιας», έχει μακρά διαδρομή στην ελληνική ιστορία. Από τη δεκαετία του ’70, όταν ο Αριστοτέλης Οφλούδης (πατέρας της σημερινής προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου) και ο ξάδελφός του, Ηλίας Ηλιάδης εξέλιξαν την 20χρονη, ήδη, τότε, «Ελαιουργία & Βαμβακουργία Θεσσαλονίκης» στην «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.», πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα, η εταιρία -η οποία διαθέτει τρεις θυγατρικές- συμπεριλαμβάνεται στις τριάντα μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας και στις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων. Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 90 εκατ. και ίδια κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιείται, εκτός από τη σόγια, σε πρωτεϊνες (ζωοτροφές), σπορέλαια για ευρύ φάσμα χρήσεων, δημητριακά (και για ανθρώπινη χρήση και ζωοτροφές), ελαιόλαδα, αλλά και βιοντίζελ.
Η εταιρία δραστηριοποιείται σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου, εμφανίζοντας συνεχή άνοδο, τόσο του κύκλου εργασιών, όσο και των εξαγωγών της, κάτι που δε… σκοπεύει να σταματήσει, καθώς για τα επόμενα χρόνια, η διοίκηση έχει αποφασίσει επενδύσεις, οι οποίες θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Και, ενώ εξάγει σε δύσκολες αγορές, όπως της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, του Λιβάνου, της Τσεχίας και της Κύπρου, σκοπεύει να μεγαλώσει το διεθνές brand name της και το αποτύπωμά της στην παγκόσμια αγορά.
«Κλειδί» για τη Soya Mills, είναι το έμπειρο και υψηλής τεχνογνωσίας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι της «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» προχώρησαν σε σημαντικά επιτεύγματα. Αρχικά, εκσυγχρόνισαν τη διαδικασία παραγωγής και τα εργαστήρια της εταιρίας και εξασφάλισαν το διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9002, ενώ, εκτός από δεκάδες βραβεύσεις και διακρίσεις, κατάφεραν η εταιρία να συγκαταλέγεται από την Quality Net ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Δικτύου Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών. Επέκτειναν τις αγορές των προϊόντων της, αύξησαν αλματωδώς τις εξαγωγές και προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις.
Ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρίας, είναι οι σύγχρονες και στρατηγικά επιλεγμένες εγκαταστάσεις σε περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ώστε να εξυπηρετούν την εγχώρια αγορά, αλλά και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, καθώς και η θέση των λιμενικών της εγκαταστάσεων για τις διάφορες εμπορικές και λειτουργικές δραστηριότητες. Η Soya Mills, διατηρεί τα γραφεία της στην Αθήνα, ενώ η κύρια μονάδα επεξεργασίας είναι στο Καλαμάκι Κορινθίας. Διαθέτει επίσης 3 μονάδες παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ελαιούχων σπόρων και δημητριακών στην Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα).
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ICC HELLAS)
«Το ελληνικό WBW θα γίνει υπόδειγμα σε όλη την υφήλιο»
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Γ. Δούκας, αισθάνεται περήφανος για το έργο του ICC και, ακόμα περισσότερο, λέει πως περιμένει «μεγάλα πράγματα» από την επιτροπή γυναικών του ICC. Μιλώντας στη «Deal», ο κ. Δούκας εκφράζει τη βεβαιότητά του για την επιτυχία που θα έχει το WBW, ώστε να αποτελέσει διεθνές πρότυπο, ενώ τονίζει ότι το ICC στηρίζει αυτή την προσπάθεια, όπως κάθε προσπάθεια που ενισχύει τις δομές και τη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας.
«Προχωρήσαμε στη δημιουργία του ελληνικού συνδέσμου ICC World Business Women Initiative», λέει ο κ. Δούκας, «το οποίο θα γίνει υπόδειγμα για όλες τις οργανώσεις του ICC ανά την υφήλιο. Στόχος, είναι η ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της γυναικείας δημιουργικότητας και της ισότητας. Οι γυναίκες του ICC έχουν σχεδιάσει ένα πολύ-πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες. Μέσα από τον ελληνικό σύνδεσμο του International Chamber of Commerce, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που δυναμώνει την ελληνική κοινωνία».
Το ICC
Βέβαια, το ICC δεν «περιορίζεται» μόνο στον ρόλο των γυναικών στο επιχειρείν. Από το 1926, οπότε και ιδρύθηκε η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου -ICC Ελλάς, έχει προσθέσει στη «φαρέτρα» των μελών της τα 59 Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται κυρίως με το εξωτερικό.
Στο τελευταίο συμπόσιο του ICC, στη Θεσσαλονίκη, πήραμε και μια γεύση των όσων «τρέχει» το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, με πρόεδρο τον Πέτρο Δούκα, αντιπροέδρους τους Ν. Αγγελίδη, Β. Κούτση, Μ. Μελισσείδη, Ν. Σοφιανό και γ.γ. τον Χ. Λαμπρόπουλο. Ήδη, στις πρώτες 100 μέρες, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, διοργανώθηκε πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, διοργανώθηκε συμπόσιο για τη διαιτησία στην Αθήνα, ενώ αναπτύχθηκαν δράσεις και συνέργειες. Όπως με την Αμερικανική Πρεσβεία για το «Global Enterpreneurship Summit 2019», τη Eurobank για τη χρηματοδότηση και ενίσχυση εξαγωγέων κ.α.
Και αν αυτά φαίνονται πολλά, το αύριο έχει ακόμα περισσότερα. Μετά από συναντήσεις στο Παρίσι, αναμένεται η απάντηση της πρότασης του ICC Ελλάδος για τη δημιουργία Prime Ministers Forum, στα πλαίσια των εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια του ICCWBO, το Νοέμβριο. Νωρίτερα, στις αρχές Ιουλίου, στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή του ICC θα πραγματοποιήσει συμπόσιο- ημερίδα παρουσίασης και ανάδειξης ελληνικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με θέμα «Bremain- Brain -Remain, ευκαιρίες για τους νέους που μένουν Ελλάδα».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ