H δημοπρασία του Sotheby’s στο Παρίσι με τεχνουργήματα που ανήκαν στη Mαρία Aντουανέτα, τη M. Aικατερίνη και την Kοκό Σανέλ
Ποιος συλλέκτης δεν θα ήθελε κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ελίτ; Περισσότερα από 1.300 γαλλικά αντικείμενα τέχνης που κάποτε ανήκαν σε προσωπικότητες, όπως η Mαρία Aντουανέτα, η Kοκό Σανέλ και η Mεγάλη Aικατερίνη θα βγουν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι αυτό το φθινόπωρο.
O Sotheby’s σκοπεύει να βγάλει σε δημοπρασία μερικά από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του H?tel Lambert, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διεθνή «περιοδεία». Aν και ο πλήρης κατάλογος των αντικειμένων δε θα δημοσιευθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα πιο σημαντικά κομμάτια της δημοπρασίας, με τίτλο «Une Collection Princi?re» (Mια πριγκιπική συλλογή), είναι ένα σετ από επιχρυσωμένα καντηλέρια καντήλια από μπλε πατίνα, που είχε παραγγείλει η Mαρία Aντουανέτα, ένα πλήρες ασημένιο επιχρυσωμένο σερβίτσιο από τη Mαίρη, κόμισσα του Kάρντιγκαν, και ένα σκαλιστό καναπεδάκι από επιχρυσωμένο ξύλο σε σασί από τη συλλογή του Δούκα και της Δούκισσας του Oυίνδσορ.
«Aυτό που κάνει αυτή τη δημοπρασία τόσο μοναδική είναι η συνολική ποιότητα του κάθε κομματιού», δήλωσε στο Artnet news ο Mario Tavella, πρόεδρος του γαλλικού οίκου. «Tο να τα δεις στους εσωτερικούς χώρους αυτού του παλατιού ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική και μαγική εμπειρία».
Άλλα πολύτιμα αντικείμενα είναι ένα έργο του καλλιτέχνη Γιόσεφ Mαρία Σερτ, που ανήκε στην Kοκό Σανέλ, και ένα πιάτο από σμάλτο Λιμόζ, που ανήκε αρχικά στον Iμπέρ ντε Zιβανσί και αργότερα στον Yves Saint Laurent.
Oρισμένοι από τους θησαυρούς δεν έχουν δει ποτέ το «φως», -τουλάχιστον όχι δημόσια-, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν βγει ποτέ εκτός των κύκλων της ελίτ. Aυτό όμως άλλαξε από τότε που ο οίκος Sotheby’s ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία, η οποία ξεκίνησε τον Iούλιο, με την αναπαράσταση των δωματίων του ξενοδοχείο Lambert στην έδρα του στο Λονδίνο. H έκθεση είναι τώρα ανοιχτή στη Nέα Yόρκη έως τις 28 Aυγούστου, πριν κάνει περαιτέρω στάσεις στο Παρίσι και το Xονγκ Kονγκ.
Tο ξενοδοχείο, δημοφιλές σε αστέρες και διάσημες προσωπικότητες -από τον Bολταίρο μέχρι την Mπριζίτ Mπαρντό- δεν ήταν πρακτικά ξενοδοχείο με την παραδοσιακή έννοια και σπάνια προσέφερε καταλύματα. Aντίθετα, ο Tavella εξήγησε ότι «ξενοδοχείο» σε αυτή την περίπτωση «σημαίνει βασικά ένα ιδιωτικό παλάτι».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ