Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 53 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και από ιδιώτες συνεργάτες του ξενοδοχείου, το πλήγμα από τις απεργίες και η γνωμοδότηση-«δώρο» της Μπιρμπίλη για τις τουριστικές βίλες
Όσο και αν ο Κωνσταντίνος Στέγγος έχει επιλέξει μετά την «ταραγμένη» περίοδο 2000-2004, οπότε και το όνομά του ενεπλάκη στις χρηματιστηριακές «φούσκες» και στην περιβόητη ιστορία αποχαρακτηρισμού έκτασης του Πόρτο Καρράς με την περίφημη τροπολογία Πάχτα που οδήγησε στον πολιτικό «αποκεφαλισμό» υπουργών του ΠΑΣΟΚ, να κινείται στην… περίμετρο της επιχειρηματικής ζωής, βρίσκεται συνεχώς στον πυρήνα.
Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας- όπως του αρέσει να τον αποκαλούν- και ιδιοκτήτης των κατασκευαστικών εταιριών «Τεχνική Ολυμπιακή» και «Μοχλός» έχει ανοιχτά μέτωπα. Το ένα αφορά στην σύγκρουση με τους μικρομετόχους του ομίλου του, οι οποίοι τον κατηγορούν για μη προάσπιση των εταιρικών, αλλά προσωπικών και οικογενειακών του συμφερόντων. Το δεύτερο είναι η έντονη κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, Πόρτο Καρράς, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα ύψους 30 εκατ. ευρώ από τον μεγαλοκατασκευαστή. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν την περασμένη βδομάδα και έθεσαν εκτός λειτουργίας για λίγες μέρες την μονάδα αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Τεχνικής Ολυμπιακής και της οικογένειας Στέγγου. Mάλιστα η διοίκηση «απείλησε» με λουκέτο στο ξενοδοχείο ως τον Mάιο, αν συνεχιστούν οι απεργίες.
Το ξενοδοχείο- σύμβολο στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει βγει αλώβητο από την οικονομική κρίση, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της τόσο στον τουριστικό, όσο και στον κατασκευαστικό βραχίονα της Τεχνικής Ολυμπιακής. Ο Κωνσταντίνος Στέγγος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εκρηκτικό μείγμα ταμειακών προβλημάτων.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από συνεργάτες του Πόρτο Καρράς (πράκτορες, ιδιοκτήτες σκαφών στη μαρίνα, αγοραστές κρασιών κ.ά.) αγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο χρωστά πάνω από 40 εκατ. ευρώ στην Τεχνική Ολυμπιακή, οι ζημίες της τελευταίας ανήλθαν σε 2,55 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011 από κέρδη 0,80 εκατ. ευρώ πέρυσι και η στρόφιγγα του δανεισμού των τραπεζών έχει κλείσει. Παρά το γεγονός πως η εταιρεία κάνει λόγο για προσωρινή έλλειψη ρευστότητας που θα αποκατασταθεί σύντομα και θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς προσωπικό και προμηθευτές, δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας.
Ισχυρό «όπλο» στα χέρια του Πατρινού επιχειρηματία, είναι ωστόσο το ότι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ομίλου, δεν υπάρχουν βάρη και υποθήκες, ενώ στενοί του συνεργάτες του εισηγούνται να λειτουργεί το ξενοδοχείο μερικούς μήνες τον χρόνο, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, κάτι όμως, που δεν το επιθυμεί ο ίδιος για λόγους γοήτρου. Και αυτό γιατί από το 1999, οπότε και ο Στέγγος πρόσθεσε το «Πόρτο Καρράς» στο χαρτοφυλάκιό του από την Εθνική Τράπεζα έναντι 100 εκατ., δεν έχει κλείσει ούτε μια μέρα.
Για λόγους γοήτρου όμως, ο επιχειρηματίας δεν θέλει και να πουλήσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο αποτιμάται κοντά στα 451 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το «γλυκοκοιτάζουν» Ρώσοι επενδυτές που έχουν κάνει απόβαση στην Χαλκιδική. Η πρόταση που έχει δεχτεί, είναι άκρως δελεαστική για την εξαγορά του Πόρτο Καρράς και της βίλας «Γαλήνη», αλλά εκείνος φαίνεται να μην ενδίδει.
Μάλιστα η ρώσικη εταιρεία που ενδιαφέρεται για το ξενοδοχείο, το ήθελε και πριν από μια τετραετία, αλλά και τότε πήραν ως απάντηση ένα ηχηρό «όχι».
«Θηλιά» οι κατοικίες
Μια ακόμη «θηλιά» για την οικογένεια Στέγγου είναι και η ανέγερση των 581 πολυτελών κατοικιών που θέλει να κατασκευάσει η Τεχνική Ολυμπιακή σε μια ιδιόκτητη έκταση 80.174 τ.μ. Η υπόθεση βρίσκεται σε… εκκρεμότητα εδώ και έξι χρόνια αλλά έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.
Ο Κωνσταντίνος Στέγγος πόνταρε στην κατασκευή του τουριστικού χωριού, τις βίλες του οποίου θα μοσχοπουλούσε ή θα μίσθωνε τόσο για να εξισορροπήσει τις απώλειες από την μείωση του τουρισμού στο Πόρτο Καρράς, ειδικά πέρυσι, όσο και για να βάλει ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του ομίλου ενισχύοντας την ρευστότητά του.
Ωστόσο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος, μετά από καταγγελίες τοπικών φορέων, έκαναν έλεγχο και διαπίστωσαν σοβαρές παραλείψεις και παρατυπίες στην έκδοση της οικοδομικής άδειας με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να προχωρήσει στις αρχές του έτους σε διακοπή των εργασιών, σε αναστολή εκτέλεσής τους και ανάκληση της άδειας που είχε εκδοθεί το 2010.
Η ιστορία όμως, δεν τελειώνει εδώ και το σήριαλ με τις βίλες του Στέγγου συνεχίζεται, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την… πόρτα υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλοκατασκευαστής, που ουδέποτε έχασε τα ισχυρά πολιτικά του ερείσματα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν το 2004 και πολλοί λίγοι ισχυροί φίλοι του απέμειναν, έλαβε ένα «δώρο» από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κάνοντας πολλούς φορείς της Χαλκιδικής να μιλούν για νέο σκάνδαλο.
Η πρώην ΥΠΕΚΑ υπέγραψε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 10 Ιουνίου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή των κατοικιών «καταστρέφοντας το 10% του δάσους», σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Έτσι, η εταιρεία του Στέγγου έχει καταθέσει δύο προσφυγές, στον Δήμο Πολύγυρου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, περιμένοντας τα…αποτελέσματα. Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για «ρύθμιση σκάνδαλο» με την ανοχή της επίσημης Πολιτείας, αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν καταδικάσει τις ενέργειες του ομίλου και των συν αυτώ βοηθούντων.
Η πορεία
Σήμερα η Τεχνική Ολυμπιακή και η θυγατρική Μοχλός, μπορεί να έχουν κλυδωνιστεί από την ανομβρία δημοσίων και ιδιωτικών έργων και να είναι λίγα εκείνα τα οποία «βοηθούν» το ανεκτέλεστό τους, όπως η ανάληψη του project επέκτασης της 6ης προβλήτας στην Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 151,2 εκ. ευρώ, κατασκευαστικά έργα στη Ρουμανία και εσχάτως η διεκδίκηση και της μαρίνας στην συμπρωτεύουσα, όμως πριν από μερικά χρόνια οι δύο εταιρείες «μεσουρανούσαν».
Αναλάμβαναν το ένα έργο μετά το άλλο σε Ελλάδα και εξωτερικό, αν και κάποια στιγμή ο Στέγγος υιοθέτησε και την τακτική των μεγάλων εκπτώσεων για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό του, η οποία είναι αμφιλεγόμενη για το κατά πόσο αποδίδει κέρδη τελικά. Οι ισχυρές συμμαχίες δεν του έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια.
Μία από αυτές ήταν με τον όμιλο Λάτση στη μαρίνα του Φλοίσβου πριν αποχωρήσει, όπως και σε έργα στα Βαλκάνια, αλλά και με τον Γιώργο Μπόμπολα σε οδικά κυρίως projects.
Όταν ο Κων/νος Στέγγος ήρθε από την Πάτρα στην Αθήνα το 1965, ίδρυσε τη δική του εταιρεία χωματουργικών εργασιών στο Καλαμάκι, την οποία εισήγαγε στο ΧΑ το 1994. Με αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου και εξαγορές δημιουργεί έναν ισχυρό όμιλο, ενώ την περίοδο 1999-2001 αντλεί από το Χρηματιστήριο το αστρονομικό ποσό των 111 δισ. δρχ. Ο Στέγγος κινείται με το ύφος του απλού ανθρώπου της σκληρής δουλειάς που δεν ευνοείται από…τα σαλόνια τότε. Η μετατροπή της εταιρείας του σε έναν ισχυρό όμιλο στηρίχθηκε και στην τολμηρή του απόφαση να κινηθεί και στην αμερικανική αγορά κατοικίας. Το αμερικανικό «όνειρο» έγινε όμως… εφιάλτης, όταν ξέσπασε η κρίση ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ και την κατάρρευση της θυγατρικής TOUSA πληρώνει ακόμη και σήμερα ως προς τα οικονομικά του μεγέθη.
«Κολλημένες» στην Επ. Κεφαλαιαγοράς οι καταγγελίες των μικρομετόχων
Η σύγκρουση του Κωνσταντίνου Στέγγου με τους μικρομετόχους, επικεφαλής των οποίων είναι ο Αλέξανδρος Φουρλής και οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 15% της Τεχνικής Ολυμπιακής, ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, όμως, εντάθηκε τον τελευταίο καιρό μετά από μια σειρά ενέργειες του μεγαλομετόχου που δεν προάγουν το εταιρικό συμφέρον, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Οι μικρομέτοχοι έχουν στείλει επανειλημμένως επιστολές διαμαρτυρίας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία παραμένει «κολλημένη» η υπόθεση και αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες που «κληρονόμησε» και καλείται να επιλύσει ο κ. Μποτόπουλος.
Τα σημεία- τριβής ανάμεσα στον μεγαλοκατασκευαστή και τους μικρομετόχους είναι έξι και αφορούν: α) στην απόκτηση του 9,09% της Πόρτο Καρράς Α.Ε από τον Κων/νο Στέγγο έναντι 3,9 εκατ. ευρώ, όταν η εκτιμώμενη αξία ήταν 40 εκατ., β)στην έγκριση αμοιβών ύψους 7,6 εκ. ευρώ το 2008 σε μέλη του ΔΣ, που ανήκουν στην οικογένεια Στέγγου εν μέσω οικονομικής κρίσης και των τεράστιων ζημιών από την κατάρρευση της TOUSA, γ) στη βίλα Γαλήνη, όπου κατέχουν ποσοστά 99% ο Κ. Στέγγος και 1% η Ζωή Στέγγου, η οποία μισθώθηκε για 99 έτη έναντι 4% επί του τζίρου στην οικογένεια, δ) στον φωτοβολταϊκό σταθμό που θέλει να φτιάξει και να διαχειρίζεται η Πόρτο Καρράς Ενεργειακά σε ακίνητο της Πόρτο Καρράς.
Η οικογένεια Στέγγου προχώρησε σε μια επένδυση για ίδιον και όχι για το συμφέρον της ιδιοκτήτριας ακινήτων ως όφειλε, σύμφωνα με τους μικρομετόχους. ε) στις συγχωνεύσεις μιας σειράς θυγατρικών για τις οποίες δεν έλαβαν επαρκή ενημέρωση, όπως η Τοξότης και στ) στην δημιουργία εντυπώσεων από μια σειρά ενεργειών που προέρχονται από κρούσματα κακής διοίκησης, όπως είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων στο προσωπικό, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Από την χλιδή της Πάτρας στις… παρυφές των κοσμικών σαλονιών.
Η οικογένεια του μεγαλοκατασκευαστή Κωνσταντίνου Στέγγου, άλλοτε κραταιά και κοσμικά επιφανής, από τότε που τέσσερα μέλη της, (ο ίδιος ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του Ζωή, οι κόρες τους Χρύσα και Στυλιανή και ο γιος Γιώργος), παραπέμφθηκαν πριν από δύο χρόνια να δικαστούν για τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999 μαζί με ακόμη 63 κατηγορούμενους, σταμάτησε και την έντονη κοινωνική της δραστηριότητα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του επιχειρηματία, στην Πάτρα, εκεί όπου την περίοδο της εκτόξευσης των οικονομικών τους, οι κάτοικοι και οι ισχυροί τους φίλοι ακόμη θυμούνται τις σκηνές μεγάλης χλιδής που διαδραματίζονταν στο εξοχικό σπίτι της οικογένειας στα Αραχωβίτικα, πλέον δεν πάνε σχεδόν καθόλου.
Οι ημέρες όπου η μικρή κόρη του επιχειρηματία, Μαριάννα έδινε λαμπερά πάρτι για την ονομαστική της γιορτή κάθε καλοκαίρι ή πιλόταρε μόνη της το ελικόπτερο κάθε φορά που επισκεπτόταν την περιοχή, έχουν περάσει στην ιστορία.
Η βίλα τους στα Αραχωβίτικα μένει ερμητικά κλειστή τον περισσότερο καιρό και οι επαφές που έχουν κρατήσει, είναι με λίγους στενούς φίλους και συγγενείς. Τα τελευταία χρόνια τα πάρτι της Μαριάννας έχουν μετακομίσει στο Πόρτο Καρράς, ενώ ο γάμος της με γόνο της ζάμπλουτης οικογένειας Βάγια έγινε θέμα στις κοσμικές στήλες. Η μεσαία κόρη της οικογένειας, η Χρύσα θεωρείτο η πιο όμορφη και ήταν περιζήτητη νύφη πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει το κλαμπ των εργένηδων. Παλιά διατηρούσε νεανική σχέση με τον γιο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Ηλία Στεφανόπουλο.
Ο πρωτότοκος γιος, ο Ανδρέας Στέγγος έχει παντρευτεί (είναι ο δεύτερος γάμος του) μια πρώην γυμνάστρια, την Αθανασία, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην κοσμική Αθήνα και συχνά φιλοξενείται στις στήλες των αθηναϊκών εντύπων ως καλοντυμένη, ενώ ο αδελφός του Γιώργος ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας στο πλευρό της αγαπημένης του Μαρίνας και η μεγαλύτερη κόρη, η Στέλλα έχει παντρευτεί με στέλεχος της εταιρείας.
Όλα τα παιδιά ακόμη και σήμερα διατηρούν σχέσεις με τους Πατρινούς φίλους τους, ενώ στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στους γάμους τους έχουν δώσει το παρών όλοι οι Πατρινοί «κολλητοί»: ο Γιώργος Κωνσταντέλλος, ο Πάνος και Χριστόφορος Μέξας, ο Ηλίας Στεφανόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιός, ο Αντώνης Κουνάβης και ο Νικόλας Κατσαράκης ο οποίος σπούδαζε στην Αμερική μαζί με τον Γιώργο Στέγγο.
Κάποιοι από αυτούς θυμούνται ακόμη τα ευτράπελα με την Χρύσα Στέγγου. Όπως όταν είχε επισκεφθεί ένα κατάστημα οπτικών για να αγοράσει γυαλιά και η υπάλληλος της επεσήμανε πως είναι πολύ ακριβά. Η Χρύσα την ευχαρίστησε και έφυγε. Προφανώς η υπάλληλος δεν είχε υπόψη της με τι… πορτοφόλι συνδιαλεγόταν.