Οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων -330 εκ., η… άρνηση των Αράβων για ενίσχυση 30 εκ., η «μονομαχία» με την HOL για τα μερίδια αγοράς και οι αστοχίες που κοστίζουν σε… συνδρομητές
Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 προστέθηκαν μόλις 3.000 νέοι συνδρομητές στη βάση της Forthnet
Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Πάνος Παπαδόπουλος ανέλαβε το «τιμόνι» της Forthnet μετά την αποχώρηση του Παντελή Τζωρτζάκη. Ο πρώτος απολογισμός της θητείας του μπορεί να περιλαμβάνει μεν σημαντικές συμφωνίες ενίσχυσης του περιεχομένου της Nova (όπως με την απόκτηση των δικαιωμάτων των αγώνων του Ολυμπιακού και του Champions League) και ανάπτυξης του δικτύου της Forthnet με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, από την άλλη δε χαρακτηρίζεται από αστοχίες και μια πολιτική που πολλές φορές δεν έχει στο επίκεντρό της τον συνδρομητή, με αποτέλεσμα αυτό να έχει κοστίσει στην εταιρία. Ο Κρητικός διευθύνων σύμβουλος καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Αφενός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας και του υπέρογκου δανεισμού που «πνίγουν» τον όμιλο και την άρνηση των μετόχων να ενισχύσουν τα ταμεία και αφετέρου να προσελκύσει και πάλι τους δυσαρεστημένους πελάτες, που «εγκατέλειψαν» την Forthnet ή διέκοψαν την συνδρομή τους στη Nova.
Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της τελευταίας είχε δεχτεί αλλεπάλληλα παράπονα ή καταγγελίες σχετικά με τις αυξήσεις και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση των συνδρομών της, αλλά και για την τακτική προπληρωμής της συνδρομής που επιφέρει διακοπή της σύνδεσης σε περίπτωση καθυστέρησης και την επιβολή «προστίμου» πληρώνοντας ξανά τέλη επανασύνδεσης 10 ευρώ. Παράπονα υπάρχουν δε από ορισμένους και για τις χρεώσεις σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, ότι δηλ. πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται και πολλά άλλα, που σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το «πνεύμα της εποχής» (εξυπηρέτηση πελατών NOVA, «πολιτική» περιγραφής αγώνων, «τεχνάσματα» με τα δορυφορικά πιάτα).
Κύκλοι της αγοράς τηλεπικοινωνιών, χρεώνουν στον κ. Παπαδόπουλο μια «μονομερή πολιτική άμυνας» απέναντι στους πελάτες του ομίλου και πως αν συνεχιστεί αυτή, θα δώσει τον χώρο στον ανταγωνισμό να «κλέψει» συνδρομητές από την Forthnet. Και ειδικά στην HOL του Σωκράτη Κόκκαλη, της οποίας την «καυτή ανάσα» έχει αρχίσει να αισθάνεται στην πλάτη του ο Πάνος Παπαδόπουλος, με την «ψαλίδα» ως προς τα μερίδια αγοράς να κλείνει όλο και περισσότερο. Γιατί μπορεί η Forthnet να παραμένει ο leader των εναλλακτικών παρόχων ελέγχοντας το 30% του κλάδου, όμως και η αντίπαλός της βλέπει το ποσοστό της να έχει αυξηθεί στο 27%.
Χαρακτηριστικό είναι πως στο πρώτο τρίμηνο του 2012 προστέθηκαν μόλις 3.000 νέοι συνδρομητές στη βάση της Forthnet.
Δύσκολα είναι τα πράγματα όμως και στην περίπτωση της Nova, ειδικά μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έδωσε και στον ΟΤΕ-TV τη δυνατότητα δορυφορικής αναμετάδοσης του προγράμματος των σταθμών εθνικής εμβέλειας, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός των δύο να χτυπήσει… κόκκινο τόσο ως προς το αθλητικό, όσο και ως προς το κινηματογραφικό περιεχόμενο των καναλιών.
«Ρίγη» ανησυχίας
Είκοσι χρόνια εμπειρίας μετρά ο Πάνος Παπαδόπουλος στον τομέα της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών, ξεκινώντας την καριέρα του από το Ινστιτούτο Πληροφορικής το 1991, όμως, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του, ο τελευταίος χρόνος της οικονομικής κρίσης είναι ο πιο δύσκολος που έχει βιώσει.
Οι «σκόπελοι» είναι πολλοί και τα… ρίγη ανησυχίας που σκορπίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Forthnet, δεν άγγιξαν μόνο τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, αλλά και τους επενδυτές, τους προμηθευτές και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με την εταιρία.
Η μετοχή της εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιτήρηση, οι ζημίες έξι συνεχόμενων ετών έχουν συσσωρευτεί, ενώ το 2011 ανήλθαν σε 198 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας κατρακύλησαν στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 260 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» του Πάνου Παπαδόπουλου, όμως, αυτή την στιγμή και όσο το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται και ο ανταγωνισμός αυξάνεται, είναι οι υποχρεώσεις της Forthnet, οι οποίες φτάνουν συνολικά στα 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Χρωστάει δηλ. στα πιστωτικά ιδρύματα και στην αγορά 12 φορές περίπου τα ίδια κεφάλαιά της, σημάδι όχι και πολύ ευοίωνο δεδομένης της κρίσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet αυτή την στιγμή έχει επιδοθεί σε έναν… αγώνα δρόμου συζητήσεων με τις δανείστριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση, αν και οι πιέσεις που ασκούνται εκατέρωθεν είναι μεγάλες. Το αίτημα που φέρεται να έχει υποβάλλει ο Πάνος Παπαδόπουλος στην κοινοπραξία επτά τραπεζών είναι η παράταση του συνόλου των δόσεων μετά το 2013.
Η στάση των μετόχων
Πριν από τρεις μήνες, στις αρχές του 2012 και ενώ τίποτε δεν προμήνυε την προηγούμενη χρονιά πως θα υπήρχε εμπλοκή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά εγκρίνει το σύνολο των μετόχων για να στηριχθεί η επένδυσή τους, τα πράγματα πήραν εντελώς διαφορετική τροπή για την Forthnet, φέρνοντάς την σε αδιέξοδο.
Η «τονωτική ένεση» των 30 εκατ. ευρώ δεν έγινε ποτέ στα ταμεία της, που θα της έδινε σημαντική «ανάσα», ενώ μέχρι σήμερα θολό… τοπίο παραμένει η στάση των μετόχων και για το μέλλον.
Οι Άραβες της Emirates International Telecommunications, που είχαν μπει στον όμιλο με τυμπανοκρουσίες και η Go βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Μάλτας αρνήθηκαν να βάλουν χρήματα για την αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα πίεσαν την Forgendo, η οποία κατέχει το 43% περίπου της Forthnet να πράξει το ίδιο. Το μήνυμα που έχουν στείλει στον κ. Παπαδόπουλο είναι σαφές: «Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ελληνική οικονομία, δεν πρόκειται να βάλουμε άλλα λεφτά».
Η διακοπή της χρηματοδότησης από τους βασικούς μετόχους ήταν από τα μεγαλύτερα πλήγματα για την Forthnet, καθώς αυτό έχει επιβραδύνει τα επενδυτικά της σχέδια και έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία.
Το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, πάντως, αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου και στις επόμενες γενικές συνελεύσεις, αν και κύκλοι της αγοράς τηλεπικοινωνιών δεν είναι πολύ αισιόδοξοι και προεξοφλούν πως κάποια στιγμή ίσως οι Άραβες θελήσουν να αποεπενδύσουν από την εταιρία, η οποία παραμένει ζημιογόνος, ενώ η μετοχή της βρίσκεται επίσης σε επιτήρηση. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ…
Ο «δάσκαλος» Τζωρτζάκης και η παρακαταθήκη που του άφησε Για τον Πάνο Παπαδόπουλο, ο προκάτοχός του Παντελής Τζωρτζάκης υπήρξε ένας από τους «δασκάλους» του. Γι’ αυτό και όταν ο δεύτερος αποχώρησε από την Forthnet με… προορισμό το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πολλά στελέχη της εταιρίας χαρακτήρισαν τον διάδοχό του ως συνεχιστή και της φιλοσοφίας Τζωρτζάκη που ήθελε να συνδυάζει την κερδοφορία με τις μεγάλες επενδύσεις.
Και θα γινόταν αυτό, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, αν οι εποχές δεν ήταν τόσο δύσκολες και η οικονομική κατάσταση στη χώρα τόσο δυσχερής. Τώρα ο Πάνος Παπαδόπουλος συνηθίζει να λέει «πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα επανέλθουν στην κερδοφορία, όχι μόνο η δική μας εταιρία, αλλά πολλές από αυτές που βάλλονται περισσότερο από την κρίση».
Γεννημένος στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, τον οποίο επισκέπτεται συχνά όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις το επιτρέπουν, ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Επιστήμες Υπολογιστών και εξειδικεύτηκε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Με την άνοδό του στην Αθήνα ξεκίνησε την καριέρα του στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και πλέον έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θεωρείται από τα ιδρυτικά μέλη της Forthnet, καθώς ξεκίνησε ως τεχνικός και εμπορικός διευθυντής, γι’ αυτό και όπως συνηθίζει να λέει «η Forthnet τόσα χρόνια θητείας σε αυτήν έχει γίνει δεύτερο σπίτι μου και οι συνεργάτες μου, συγκάτοικοί μου».
Ο Παντελής Τζωρτζάκης, πάντως, όταν αποχώρησε του άφησε μια γερή παρακαταθήκη ικανών στελεχών, αλλά και τις επαφές που είχε δημιουργήσει τόσα χρόνια με υπουργούς και αρμοδίους για την τεχνολογία και την ανάπτυξη φορείς.
ΤΟ «ΝΑΥΑΓΙΟ» ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ
Ψάχνει «αντίδοτο» στις συνέργειες με άλλους ομίλους
Στα πλαίσια της εκδήλωσης που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο υπό το… βλέμμα του προέδρου της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας, Jia Qinglin και κυβερνητικών αξιωματούχων για την υπογραφή δύο συμβάσεων μεταξύ της Forthnet και της Huawei Technologies για τερματικό εξοπλισμό router και δίκτυο οπτικών ινών, ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος είχε εκφράσει για ακόμη μια φορά την ανάγκη συγκέντρωσης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.
Είναι πάγια θέση του άλλωστε, πως το καλύτερο «φάρμακο» για τη βιωσιμότητα των εταιριών είναι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει σταματήσει να ψάχνει για τυχόν συμμαχίες επί ελληνικού εδάφους και όχι μόνο, προκειμένου να βγάλει και την εταιρία του από την δίνη της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει.
Ένας από τους μεγάλους στόχους της διοίκησης της Forthnet είναι να καταφέρει να… εισβάλλει και στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Οι προσπάθειες όμως, που έχουν γίνει μέχρι τώρα όμως, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.
Η πρώτη απόπειρα έγινε με την σχεδιαζόμενη συγχώνευση με την HOL του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία ναυάγησε. Αν γινόταν η συνένωση, η Forthnet θα είχε πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία, μέσω της Vodafone, η οποία κατέχει το 18% της HOL. Μετά το «ναυάγιο» με την HOL, η Forthnet προσέγγισε την Wind και οι συζητήσεις διήρκεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προέκυψε όμως, η Vodafone και οι διαπραγματεύσεις με την Wind σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό και αυτή η προσπάθεια.
Κάποιες διερευνητικές επαφές έγιναν και με την Cyta και την On Telecoms, οι οποίες όμως, δεν διαθέτουν κινητή τηλεφωνία. Η On Telecoms πάλι έχει και το μειονέκτημα της μείωσης της συνδρομητικής της βάσης σε μεγάλο βαθμό, καθώς πλέον ελέγχει μόλις το 6% της αγοράς.
Όπως και να έχει πάντως, η Forthnet αναμένεται να έχει ρόλο καταλυτικό στις όποιες ζυμώσεις ξαναρχίσουν στις τηλεπικοινωνίες, καθώς πρώτα από όλα έχει ανάγκη η ίδια από στήριξη και κατ’ επέκταση η αγορά δεν μπορεί να «αντέξει» πολλές μικρές εταιρίες, αλλά «ζητά» μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.
Προς το παρόν ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος εστιάζει στη στρατηγική ανάπτυξης της Forthnet στην επέκταση στο Broadband, όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός, αλλά και στο PayTV (NOVA), καθώς η οικονομική κρίση «δουλεύει» υπέρ τους. Με την έννοια ότι πλέον ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στην οικιακή ψυχαγωγία και από την άλλη τα μη συνδρομητικά κανάλια αντιμετωπίζουν καθίζηση των διαφημιστικών εσόδων, με τις αναμενόμενες συνέπειες και στην ποιότητα των προγραμμάτων τους.